Οι πέντε εποχές του ανθρώπου: Ποιο είναι το χειρότερο γένος

Ο Προμηθέας δημιουργεί τον άνθρωπο από πηλό - Εικόνα του Constantin Hansen
29/9/2024

Ποιος ήταν ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίστηκε, σύμφωνα με τους Αρχαίους Έλληνες προγόνους μας και γιατί εμείς οι σημερινοί ανήκουμε, δυστυχώς, στο πέμπτο γένος!...

Μερικοί αρνούνται ότι τους ανθρώπους τους δημιούργησε ο Προμηθέας ή ότι οι άνθρωποι ξεπήδησαν από τα δόντια φιδιού. Λένε ότι τους ανθρώπους τούς γέννησε αυθόρμητα η Γη, σαν τους καλύτερους καρπούς της, και ιδίως στο έδαφος της Αττικής (1), και ότι ο πρώτος άνθρωπος που εμφανίστηκε ήταν ο Αλαλκομενεύς. Ο Αλαλκομενεύς εκτελούσε χρέη συμβούλου του Δία στην περίπτωση του καβγά του με την Ήρα, και παιδαγωγού της Αθηνάς όταν ήταν μικρό κορίτσι (2).

Β. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν το λεγόμενο χρυσό γένος, υπήκοοι του Κρόνου, και ζούσαν χωρίς φροντίδες και κόπους, τρώγοντας μόνο βελανίδια, άγριους καρπούς και μέλι που έρρεε από τα δέντρα, πίνοντας γάλα από πρόβατα και γίδες, χωρίς ποτέ να γερνούν, χορεύοντας και γελώντας με την καρδιά τους. Ο θάνατος γι΄ αυτούς δεν ήταν πιο τρομερός από την ύπνο. Τώρα οι άνθρωποι αυτοί δεν υπάρχουν πια, αλλά τα πνεύματά τους επιζούν σαν πνεύματα των ευχάριστων μουσικών ησυχαστηρίων, για να χαρίζουν πλούτη και να φρουρούν τη δικαιοσύνη.

Γ. Ύστερα ήρθε το ασημένιο γένος, οι ψωμοφάγοι, δημιουργήματα κι αυτοί των θεών. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν υποταγμένοι πέρα για πέρα στις μητέρες τους και δεν τολμούσαν να τις παρακούσουν, μολονότι έφταναν να ζουν ακόμη και ως εκατό χρόνων. Ήταν φιλέριδες και ανόητοι, και ουδέποτε πρόσφεραν θυσίες στους θεούς, αλλά τουλάχιστον δεν έκαναν πολέμους μεταξύ τους. Ο Ζευς τούς αφάνισε όλους.

Δ. Ύστερα ήρθε το χάλκινο γένος, άνθρωποι που έπεσαν σαν καρποί από τις μηλιές και ήταν αρματωμένοι με χάλκινα όπλα. Έτρωγαν σάρκες όπως και ψωμί, αγαπούσαν τον πόλεμο και ήταν άνθρωποι αυθάδεις και άσπλαχνοι. Τους κατάπιε όλους ο Μαύρος Άδης. 

Ε. Το τέταρτο γένος των ανθρώπων ήταν χάλκινο κι αυτό, αλλά ήταν άνθρωποι ευγενικότεροι και πιο γενναιόδωροι, και τούς είχαν κάνει με τους θεούς θνητές μητέρες. Πολέμησαν ένδοξα στην πολιορκία της Θήβας, στην Αργοναυτική Εκστρατεία και στον Τρωικό Πόλεμο. Έγιναν ήρωες και κατοικούν στα Ηλύσια Πεδία. 

Ζ. Το πέμπτο γένος είναι το τωρινό γένος, το σιδερένιο, ανάξιοι απόγονοι του τετάρτου. Είναι άνθρωποι εκφυλισμένοι, σκληροί, άδικοι, μοχθηροί, λάγνοι, άστοργοι, δόλιοι (3).

(1). Πλάτων Μενέξενος 6-7.

(2). Ιππόλυτος Κατά πασών αιρέσεων έλεγχος 5,6,3. Ευσέβιος Ευαγγελική προπαρασκευή 3,1,3.

(3). Ησίοδος Έργα και ημέραι 109-201 και σχολιαστής. 

Πηγή: Οι Ελληνικοί Μύθοι, Ρόμπερτ Γρκέιβς, εκδ. Κάκτος, 1998 & Φωτογραφία 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου