«Βιολογικός συναγερμός»: δεκάδες άγνωστοι και δυνητικά επικίνδυνοι ιοί ανακαλύφθηκαν σε φάρμες ζώων στην Κίνα

Η ομάδα επιστημόνων εντόπισε 125 ιούς, συμπεριλαμβανομένων 36 που δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με την μελέτη. [ADOBE]

5/9/2024

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε αυτή την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, αρκετοί ιοί που μπορούν να μεταδοθούν στον άνθρωπο έχουν εντοπιστεί σε φάρμες γουναρικών στην Κίνα.  

Ο πλανήτης στην αυγή των νέων πανδημιών; Σύμφωνα με μια μελέτη που συνυπογράφηκε από τον ιολόγο Έντουαρντ Χολμς και δημοσιεύτηκε αυτή την Τετάρτη στο περιοδικό Nature, δεκάδες ιοί, μερικές φορές νέοι και με δυνατότητα μετάδοσης στον άνθρωπο, έχουν εντοπιστεί σε φάρμες γουναρικών στην Κίνα.

Με θέμα τον δυνητικό κίνδυνο ιών σε αυτά τα αγροκτήματα στην χώρα όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα του Covid-19 στα τέλη του 2019, η ομάδα επιστημόνων, με επικεφαλής τους Κινέζους, ανέλυσε την αλληλουχία του γενετικού υλικού από δείγματα πνευμόνων και εντέρων από 461 γουνοφόρα ζώα (μινκ, κουνέλια, αλεπούδες, σκυλιά ρακούν), που πέθαναν από ασθένειες σε όλη την χώρα μεταξύ 2021 και 2024.  

Τα περισσότεροι προέρχονταν από αγροκτήματα, κάποια προορίζονταν για την διατροφή και κάποια άλλα για την παραδοσιακή ιατρική. Περίπου πενήντα ήταν άγρια ​​ζώα. Η ομάδα εντόπισε έτσι 125 ιούς, συμπεριλαμβανομένων 36 που δεν είχαν ανακαλυφθεί ποτέ πριν, σύμφωνα με τη μελέτη.

Τριάντα εννέα από αυτά, συμπεριλαμβανομένων 13 νέων, ενέχουν δυνητικά «υψηλό κίνδυνο» άλματος από το ένα είδος στο άλλο, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Αρκετοί τύποι γρίπης των πτηνών έχουν επίσης ανιχνευθεί σε ινδικά χοιρίδια, μινκ και μοσχοπόντικες.   

Υπάρχει σύνδεση με τον Covid-19;

Έχουν επίσης εντοπιστεί επτά τύποι κορωνοϊού, αλλά κανένας δεν σχετίζεται στενά με τον SARS-CoV-2.  

Η μεγαλύτερη ανησυχία για τον Έντουαρντ Χολμς είναι ο κορονοϊός HKU5, συγγενής του κορωνοϊού του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS), ο οποίος είναι δυνητικά θανατηφόρος για τον άνθρωπο. 

«Η μετάβασή του από τις νυχτερίδες στα εκτρεφόμενα μινκ πρέπει να χρησιμεύσει ως σήμα κινδύνου», είπε ο ιολόγος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, για τον οποίο «αυτός ο ιός πρέπει να παρακολουθείται».

Χιλιάδες άγνωστοι ιοί πιστεύεται ότι κυκλοφορούν μεταξύ των άγριων θηλαστικών και οι επιστήμονες φοβούνται ότι οι φάρμες γουναρικών θα μπορούσαν να προωθήσουν την μετάδοσή τους σε εκτρεφόμενα ζώα, τα οποία θα μπορούσαν στην συνέχεια να εκθέσουν τους ανθρώπους. 

Απαιτείται παρακολούθηση

 «Σταθερά πεπεισμένος ότι το εμπόριο άγριων ζώων βρίσκεται πίσω από την εμφάνιση του SARS-CoV-2», ο Έντουαρντ Χολμς δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το εμπόριο γούνας θα μπορούσε εύκολα να προκαλέσει μια άλλη πανδημία.

Στην μελέτη τους, οι ερευνητές ζητούν αυξημένη επιτήρηση των γουνοφόρων ζώων, συμπεριλαμβανομένων των βιζόν, των σκύλων ρακούν και των ινδικών χοιριδίων, που έχουν τον υψηλότερο αριθμό ιών «υψηλού κινδύνου».  

Η Δανία εξόντωσε εκτρεφόμενα βιζόν εν μέσω φόβων για τον Covid-19 το 2020, αλλά έκτοτε επανεξουσιοδότησε την πρακτική αυτή. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου