Όταν μιλά η Μακεδονική Γη: Μαρμάρινες νεκρικές κλίνες του μακεδονικού τάφου της Ποτίδαιας


2/9/2024

Εξαιρετικό δείγμα ζωγραφικής με την τεχνική της ξηρογραφίας! Ο ζωγράφος από την αρχαία Μακεδονία μας έπλαθε έναν κόσμο τόσο ζωντανό, τόσο ελληνικό!...

Το 1984 εντοπίστηκε στη θέση Πετριώτικα, νότια της αρχαίας Ποτίδαιας, ένας μικρός, μονοθάλαμος μακεδονικός τάφος με δωρική πρόσοψη. Στο εσωτερικό του διασώθηκαν λίγα κτερίσματα που τον χρονολογούν γύρω στο 300 π.Χ.

Το σημαντικότερο εύρημα του τάφου είναι δύο νεκρικές κλίνες, τοποθετημένες σε γωνία μεταξύ τους. Στη μαρμάρινη πρόσοψή τους, αποδίδονται ανάγλυφα και με καφεκίτρινο χρώμα τα πόδια και οι δύο οριζόντιοι κανόνες, κατά μίμηση των αληθινών ξύλινων κλινών. Στα πόδια υπάρχουν επιπλέον διακοσμητικά μοτίβα με έντονο κόκκινο χρώμα: έλικες, ανθέμια, αβακωτό κόσμημα, φύλλα άκανθας και γοργόνεια. Στα μέτωπα των κλινών η διακόσμηση χωρίζεται σε τρεις ζώνες. Στην ανώτερη παριστάνεται διονυσιακή σκηνή μέσα σε υπαίθριο ιερό της Αρτέμιδας που δηλώνεται με βωμούς, κρήνες, ένα δέντρο και ένα άγαλμα της θεάς. Παριστάνονται ημίγυμνες μισοξαπλωμένες μορφές (Αφροδίτη, Μαινάδες, Παπποσιληνός, Διόνυσος, Αριάδνη, Έρωτας), καθώς και ζώα (χήνα, ελαφάκι, λεοπάρδαλη). Στη μεσαία ζώνη εικονίζονται πέντε ζεύγη γρυπών που κατασπαράζουν ελάφια και στην κάτω ζευγάρια ζώων (λιοντάρια, ταύροι, πάνθηρες, αγριόχοιροι κ.ά.) δίπλα σε φυτικά κοσμήματα και κρατήρες. Στο κατώτερο μέρος των κλινών παριστάνονται δύο χαμηλά υποπόδια σε μαύρο βάθος.

Tα θέματα της ζωφόρου Α και Γ αποδόθηκαν αποκλειστικά σχεδόν με καστανό περίγραμμα και φειδωλή χρήση άλλων χρωμάτων (κόκκινο, γαλάζιο, κίτρινο). Αντίθετα, στη μεσαία ζώνη τα κύρια στοιχεία αποδίδονται με λεπτή εγχάραξη και η τελική απόδοση σχεδόν αποκλειστικά με χρώμα.

Πρόκειται για εξαιρετικό δείγμα ζωγραφικής με την τεχνική της ξηρογραφίας. Ο ζωγράφος τους ήταν ένας αξιόλογος καλλιτέχνης που γνώριζε πολύ καλά την τεχνική του χρώματος, της προοπτικής, των συνιζήσεων και της φωτοσκίασης. - Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου