Ο Παύλος Μελάς εξυμνεί την Μακεδόνισσα ως Ακρίταινα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού


2/9/2024

Μια Κυριακή του 1904, 21 Μαρτίου ήτανε, ο Παύλος Μελάς εξυμνούσε σε επιστολή του στην γυναίκα του Ναταλία την Μακεδόνισσα ως Ακρίταινα της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού: 

"... Αι γυναίκες ιδίως έχουν φοβερά ανεπτυγμένον το αίσθημα το ελληνικόν και ορθόδοξον. Η χαρά και ο ενθουσιασμός της παπαδιάς μας δεν περιγράφεται. Είναι δε και πρώτης τάξεως παλικάρισσα. Όταν περίπου 150 κομίται επλησίασαν το χωριό, αυτή πρώτη με τον παπάν της και τον Ναούμ Ανδρέου, γενναίον και ωραίον προύχοντα, αυγή λέγω, με ένα τσεκούρι εις το χέρι εβγήκε πρώτη επί κεφαλής του χωριού προς απόκρουσιν των κομιτών. Προς της στάσεως ταύτης του χωριού, οι ουτιδανοί αυτοί έφυγαν. 

...Είναι άξιον παρατηρήσεως πως χωριά ολόκληρα μας δέχονται και μας παρέχουν ασφάλειαν που δεν την φαντάζεται κανείς εύκολα. Το σύστημα της ασφαλείας είναι τελείως οργανωμένον. Όταν ένα φιλικόν σώμα μπαίνει εις κανένα χωριό, αμέσως αν μεν είναι ημέρα, βγαίνουν γυναίκες εις το καραούλι, αν δε νύκτα, βγαίνουν άντρες του χωριού κι έτσι το σώμα αναπαύεται με πλήρη ασφάλειαν". 

Ο Παύλος Μελάς εξυμνεί την Μακεδόνισσα- ανώνυμη αγγελιοφόρο: 

"...Έρχεται μια γυναίκα απεσταλμένη από το Γέρμαν και μας ειδοποιεί ότι ο Άρτσωφ με 70 ληστάς είναι εις τα πέριξ του Γέρμαν..." 

Και δεν ξεχνά να επαινέσει την Μακεδόνισσα οδηγό:

"...Εφύγαμεν λοιπόν υπό την οδηγίαν δύο γυναικών μιας νέας και μιας γραίας, που ανέλαβαν μ΄ όλην την νύκτα και το ψύχος να μας δείξουν ένα σύντομον δρόμον που εγνώριζαν διά το Κωνστάντσικο". 

Σύμφωνα με την παράδοση, επρόκειτο για την Τσιαπράζω και την Μήνηνα από το Επταχώρι. 

Τα παραπάνω αποσπάσματα επιστολών είναι από το βιβλίο-ντοκουμέντο της Ναταλίας Μελά "Παύλος Μελάς", Αλεξάνδρεια 1926 και β΄ έκδοση Αθήναι 1964. 

Οι Ελληνίδες της Μακεδονίας, παρά τα ατελείωτα χρόνια σκλαβιάς που κουβαλούσαν στις πλάτες τους, δεν ξέχασαν ποτέ το Έθνος και το χρέος προς την Πατρίδα. 

Δεν θα μπορούσε λοιπόν ο Μακεδονομάχος Παύλος Μελάς να αγνοήσει ή να αποσιωπήσει το μεγαλείο αυτών των Ελληνίδων! 

Χρωστούμε αιώνια ευγνωμοσύνη στις ατρόμητες Μακεδόνισσες, και φέρουμε στον κόρφο μας την βαθιά ανάγκη και επιθυμία, γυναίκες και άνδρες της Μακεδονίας, να προσφέρουμε στην Αλεξανδρινή Γη την Ελευθερία και την Αποκατάσταση της Τιμής και της Ιστορίας της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου