Πρωτότυπο έργο τέχνης «The Girl with a Pearl Earring» του Ολλανδού ζωγράφου Johannes Vermeer στη Χάγη -Φωτο: Peter Dejong / dpa |
15/10/2024
Έρευνα στο Μουσείο Mauritshuis στην Χάγη - Χρησιμοποιώντας ανίχνευση ματιών και μαγνητική τομογραφία,
Ολλανδοί επιστήμονες εξέτασαν τις αντιδράσεις των υποκειμένων σε πρωτότυπα και αφίσες στο Mauritshuis στη Χάγη. Η διαφορά μερικές φορές ήταν τεράστια.Μια έρευνα επιβεβαιώνει αυτό που οι λάτρεις της τέχνης ήθελαν να μάθουν εδώ και πολύ καιρό: ένα πρωτότυπο είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από μια αναπαραγωγή, μια ανατύπωση, ένα αντίγραφο. Μια νευρολογική μελέτη από την Ολλανδία διαπίστωσε ότι τα πραγματικά έργα τέχνης σε ένα μουσείο διεγείρουν τον εγκέφαλο έως και δέκα φορές περισσότερο από το να κοιτάς μια αφίσα.
Η μελέτη ανατέθηκε από το Μουσείο Mauritshuis στην Χάγη, όπου, μεταξύ άλλων, εκτίθεται ο πίνακας «Κορίτσι με ένα μαργαριτάρι σκουλαρίκι» του Ολλανδού μεγάλου μάγιστρου Johannes Vermeer (1632 έως 1675). 20 εθελοντές ηλικίας 21 έως 65 ετών συνδέθηκαν σε έναν σαρωτή ΗΕΓ (ηλεκτροεγκεφαλογράφημα) και μια συσκευή παρακολούθησης ματιών και ζήτησαν να δουν πέντε πίνακες στο μουσείο και αφίσες τους στο κατάστημα του μουσείου.
«Αν θέλετε να μάθετε τι σκέφτονται οι άνθρωποι, είναι καλύτερο να το μετρήσετε παρά να τους ρωτήσετε», είπε ο Μάρτιν ντε Μούννικ στον βρετανικό Guardian. Είναι ένας από τους ιδρυτές του ερευνητικού ινστιτούτου Neurensics, το οποίο πραγματοποίησε την μελέτη μαζί με άλλους νευρολόγους. «Τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά.»
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα 20 υποκείμενα της δοκιμής αντέδρασαν έως και δέκα φορές πιο έντονα όταν έβλεπαν ένα πρωτότυπο παρά όταν έβλεπαν μια αναπαραγωγή. Τα έργα τέχνης της πραγματικής ζωής προκάλεσαν μια ισχυρή θετική ανταπόκριση στον προκούνιο*, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται με τη συνείδηση, τον αυτοστοχασμό και τις προσωπικές αναμνήσεις, είπαν οι ερευνητές. Το «The Violin Player» του Gerrit van Honthorst, για παράδειγμα, προκάλεσε ένα θετικό ερέθισμα «προσέγγισης» 0,41 από 1 στην πραγματικότητα, αλλά μόνο 0,05 σε μορφή αφίσας.
«Ο συντελεστής δέκα είναι μια τεράστια διαφορά, και αυτό συμβαίνει όταν κοιτάς μια αναπαραγωγή σε σύγκριση με ένα πραγματικό έργο», είπε η Martine Gosselink, διευθύντρια των Mauritshuis. «Γίνεσαι πλουσιότερος [διανοητικά] όταν βλέπεις πράγματα, είτε το έχεις συνείδηση είτε όχι, επειδή κάνεις συνδέσεις στον εγκέφαλό σου».
Η Gosselink είπε ότι ήταν ήδη πεπεισμένη για την δύναμη του πραγματικού πριν από την μελέτη, αλλά ήθελε να διερευνηθούν οι υποψίες της. «Όλοι αισθανόμαστε τη διαφορά – αλλά είναι μετρήσιμη, είναι πραγματική;» ρώτησε τους συναδέλφους της πριν από ένα χρόνο. "Σήμερα μπορούμε πραγματικά να πούμε ότι είναι αλήθεια". -Πηγή: spiegel.de
*Είναι το τμήμα του άνω βρεγματικού λοβού στην έσω επιφάνεια κάθε ημισφαιρίου του εγκεφάλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου