4/11/2024
Καθώς οι Χριστιανοί στο Ιράκ αντιμετωπίζουν μια ολοένα και πιο κρίσιμη κατάσταση, η εξωτερική τους υποστήριξη είναι σπάνια και πολλοί στρέφονται σε μια πολιτική προσωπικότητα που τους είχε υποστηρίξει στο παρελθόν: τον Ντόναλντ Τραμπ.
Πράγματι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν, η κυβέρνηση Τραμπ είχε θεωρηθεί ως ένας κρίσιμος σύμμαχος για αυτήν την απειλούμενη κοινότητα, παρέχοντάς τους σημαντική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των εδαφών μετά την καταστροφή του Daesh στην πεδιάδα της Ninive.Στην εποχή του Τραμπ, οι Χριστιανοί του Ιράκ, κυρίως Χαλδαίοι και Σύροι, μπόρεσαν να ξεκινήσουν την επανεγκατάσταση μετά την ήττα του Daesh, χάρη σε προγράμματα ανοικοδόμησης και πρωτοβουλίες βοήθειας που χρηματοδοτήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, από την άφιξη της κυβέρνησης Μπάιντεν, η ειδική υποστήριξη για τους διωκόμενους Χριστιανούς, στο Ιράκ και αλλού, έχει μειωθεί σημαντικά, αφήνοντας αυτές τις κοινότητες σε ευάλωτη θέση απέναντι στις σιιτικές πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται όλο και περισσότερο από το Ιράν.
Αυξανόμενη καταπίεση από σιιτικές πολιτοφυλακές
Η κατάσταση στο έδαφος για τους Χριστιανούς του Ιράκ γίνεται ακόμη πιο δύσκολη από την παρουσία σιιτικών πολιτοφυλακών, που ελέγχονται από το Ιράν, οι οποίες επεκτείνονται σε χριστιανικές πόλεις στην πεδιάδα της Νινευή. Χρησιμοποιώντας στρατηγικές διαφθοράς και πίεσης, αυτές οι πολιτοφυλακές, ιδίως η Ταξιαρχία της Βαβυλώνας με επικεφαλής τον Ράγιαν Αλ-Κιλντάνι, αναλαμβάνουν τον έλεγχο των τοπικών συμβουλίων και των κοινοβουλευτικών εδρών που προορίζονται για χριστιανούς. Στόχος φαίνεται να είναι η κατάληψη της Νινευή, μέσω πρακτικών που στοχεύουν στην εκκένωση της περιοχής από τον χριστιανικό πληθυσμό της, κάτι που ανησυχεί βαθιά τους κατοίκους.
Οι στρατηγικές αυτών των πολιτοφυλακών περιλαμβάνουν την απόκτηση χριστιανικών εδαφών, την οικονομική καταστολή των τοπικών χριστιανικών επιχειρήσεων και τη θρησκευτική επιρροή με στόχο την περιθωριοποίηση αυτής της μειονότητας. Αντιμέτωποι με αυτήν την κατάσταση, οι εναπομείναντες Χριστιανοί αισθάνονται ολοένα και πιο ανασφαλείς, σκέφτονται να εγκαταλείψουν τα πατρογονικά τους εδάφη.
Μια ανησυχητική προοπτική αμερικανικής αποχώρησης
Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα των ΗΠΑ έως το 2026 έχει εγείρει σοβαρές ανησυχίες στη χριστιανική κοινότητα. Για πολλούς, αυτή η αποχώρηση θεωρείται ως εγκατάλειψη, διευκολύνοντας την ιρανική επιρροή στην περιοχή και θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση της χριστιανικής παρουσίας στο Ιράκ. Αυτή η ανησυχητική κατάσταση αναπτέρωσε τις ελπίδες για εξωτερική υποστήριξη, που συμβολίζεται από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παραμένει, για πολλούς Χριστιανούς στο Ιράκ, το σύμβολο της ανανεωμένης ελπίδας για προστασία και βοήθεια.
Οι Χριστιανοί του Ιράκ, παρά τους διωγμούς που έχουν υποστεί επί αιώνες, παραμένουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στη γη τους. Σήμερα, ελπίζουν ότι η διεθνής χριστιανική κοινότητα και οι δυτικοί πολιτικοί σύμμαχοι θα αντιληφθούν τα δεινά τους και θα απαντήσουν με συγκεκριμένες ενέργειες. Για πολλούς, η βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ παρείχε μια απτή αίσθηση υποστήριξης που θα ήθελαν να επιστρέψει. Καθώς η αστάθεια στη Μέση Ανατολή συνεχίζει να αυξάνεται, αυτές οι ευάλωτες κοινότητες παραμένουν σταθερές στην πίστη τους και στην ελπίδα τους να ζήσουν, παρά τις προκλήσεις, στην περιοχή όπου γεννήθηκε η χριστιανική τους ιστορία. -Πηγή: breizh-info.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου