![]() |
©Jan Leversund/Flickr |
26/3/2025
Μια μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια προειδοποιεί για την παρουσία μικροπλαστικών στις τσίχλες.
Κατά μέσο όρο, κάθε κόμμι απελευθερώνει 100, μερικά έως και 600 μικροπλαστικά. Αν και η επίδρασή τους στην υγεία παραμένει αβέβαιη, το ερώτημα αξίζει να τεθεί.
Τις μασάμε καθημερινά χωρίς να το σκεφτόμαστε. Αυτή είναι η πικρή αποκάλυψη μιας μελέτης που αναδεικνύει την παρουσία μικροπλαστικών σε αυτές τις γλυκές λιχουδιές. Διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA), η μελέτη δείχνει ότι κάθε τσίχλα απελευθερώνει κατά μέσο όρο 100 μικροπλαστικά. Αν και η ακριβής επίδραση αυτών των μικροπλαστικών στην υγεία μας είναι ακόμα ασαφής, η πανταχού παρούσα παρουσία τους στο σώμα μας, από τον αέρα μέχρι τα τρόφιμα, δεν είναι πλέον μυστικό.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι ακόμη και η λεγόμενη «φυσική» τσίχλα, που παρασκευάζεται από χυμό δέντρων, δεν είναι χωρίς πλαστικό. Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο στην ενημερωτική σελίδα The Epoch Times, η σύνθεση αυτών των προϊόντων παραμένει ασαφής. Ο όρος «με βάση το κόμμι», που χρησιμοποιείται συχνά στη συσκευασία, είναι απόδειξη αυτού, αφήνοντας τον καταναλωτή στο σκοτάδι.
Αυτή η μελέτη εγείρει πολλά σημαντικά
ερωτήματα, ιδίως όσον αφορά την ευθύνη των παραγωγών. Γιατί δεν παρέχουν
περισσότερες λεπτομέρειες για τη σύνθεση των προϊόντων τους, όταν γνωρίζουν
πολύ καλά ότι στο λάστιχο τους κρύβονται πολυμερή με βάση το πετρέλαιο;
Ερευνητές όπως ο Ντέιβιντ Τζόουνς του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ πιστεύουν ότι
ο κλάδος πρέπει να αναγκαστεί να παρέχει πιο ακριβείς πληροφορίες σχετικά με το
περιεχόμενό του. -Πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου