Το αίνιγμα της σπηλιάς του Κύκλωπα στη Νέα Πέτρα Ροδόπης

 

 11/4/2025

Σύμφωνα με την Ομήρου Οδύσσεια - Ραψωδία Ι

Γράφει ο Κωνσταντίνος Αριαντσής, πολιτικός μηχανικός εκ Νέας Πέτρας Ροδόπης

O Οδυσσέας, αφού τύφλωσε τον Κύκλωπα και βγήκε από την σπηλιά αυτός και οι έξι σύντροφοί του από τους δώδεκα που είχαν απομείνει κάτω από τα πρόβατα και το κριάρι, φόρτωσαν στο πλοίο τα πρόβατα, κάθισαν στο πλοίο και έφυγαν προς τη θάλασσα. O Οδυσσέας προσφωνούσε τον Κύκλωπα με πειραχτικά λόγια, γιατί έφαγε μέσα στο σπίτι του (σπηλιά) ξένους ανθρώπους και γι' αυτό τον τιμώρησε ο Δίας και οι άλλοι Θεοί. Εξόργισε τον Κύκλωπα και αυτός, αφού έκοψε κορυφή μεγάλου βουνού, την έριξε μπροστά στο πλοίο και ταράχθηκε η θάλασσα από τον βράχο που έπεσε.

Συνέχισε όμως ο Οδυσσέας και λέει στον Κύκλωπα: Κύκλωπα αν κάποιος από τους θνητούς ανθρώπους σε ρωτήσει για την ντροπιασμένη τύφλωσή σου να πεις ότι σε τύφλωσε ο Οδυσσέας ο Πορθητής των πόλεων ο γιός του Λαέρτη που έχει το σπίτι του στην Ιθάκη. Και ο Κύκλωπας αφού σήκωσε πολύ μεγαλύτερο βράχο τον έριξε λίγο πίσω από το πλοίο του Οδυσσέα.

Σήμερα 3000 χρόνια μετά κάτω από την Ακρόπολη Κρεμαστού όπως τώρα ονομάζεται η των Κυκλώπων γαία και κοντά στη σπηλιά του Κύκλωπα που αποκάλυψε ένας κάτοικος από την περιοχή υπάρχουν αυτοί οι δύο βράχοι που μαρτυρούν την ορθότητα των γραφομένων από τον Όμηρο. Ο μεγάλος βράχος έχει διαστάσεις μήκος 3,50 μ., πλάτος 1,60 μ. και ύψος 2,60 μ. και βάρος περίπου 30 τόνους. Στέκεται κατακόρυφος και στηρίζεται η βάση του πάνω σε ένα μικρότερο βράχο και αποδεικνύει ότι κάποιοι τον τοποθέτησαν σ’ αυτή τη θέση. Ο δεύτερος βράχος βρίσκεται σε απόσταση 30 εκατοστών από τον πρώτο βράχο και έχει διαστάσεις 1,00 μ. x 1,00 μ. x 1,00 μ.

Ο μεγάλος βράχος είναι αδύνατο να μεταφερθεί από έναν Κύκλωπα και να τοποθετηθεί κατακόρυφα πάνω σε μια κεκλισμένη επιφάνεια βουνού και δεν υπάρχει κάτι εκεί κοντά που να μαρτυρεί την προέλευσή του.

Έκαναν αυτοί οι δύο βράχοι πριν 3.000 χρόνια τόσο μεγάλη εντύπωση στον Όμηρο και δίνει εξήγηση της ύπαρξής τους με τον δικό του τρόπο, ότι δηλαδή ο Κύκλωπας πέταξε δύο μεγάλους βράχους στο καράβι του Οδυσσέα που έφευγε.

Η σπηλιά του Κύκλωπα που ανακάλυψε ο κάτοικος της περιοχής έχει διαστάσεις μήκος 12,00 μ. και στο βάθος όπου υπάρχει ο καπνισμένος βράχος από την φωτιά που έκαιγε πλάτος 3,50 μ. και ύψος 3.00 μ. Σ’ αυτή την φωτιά έκαψε ο Οδυσσέας το κοντάρι από ελιά και τύφλωσε τον Κύκλωπα. Στην είσοδο της σπηλιάς υπάρχει ένας βράχος μήκους 1,80 μ. και πλάτους 1,30 μ. και ύψους 0,80 μ. που κατά τον Όμηρο με αυτό τον βράχο ο Κύκλωπας Πολύφημος έκλεινε την είσοδο της σπηλιάς.

Ο Κύκλωπας ο Πολύφημος ήταν ο φύλακας στην κεντρική είσοδο προς το κάστρο που βρισκόταν στην κορυφή του βουνού (Ακρόπολη Κρεμαστού) και στο οποίο υπήρχε στρατόπεδο, στρατός, και βασιλιάς σύμφωνα με τις ανασκαφές που έχουν γίνει.

Η σπηλιά βρισκόταν σε τέτοια θέση που ο Κύκλωπας έλεγχε αυτούς που ερχόταν νότια από τον Ίσμαρο, βόρεια από το λιμάνι και από κάτω ήταν η μεγάλη πηγή και το ποτάμι. Και ήρθε ο Οδυσσέας με το καράβι του και τους 12 συντρόφους του.

Γι’ αυτό κατά τον Όμηρο η πρώτη ερώτηση που θέτει ο Κύκλωπας που βλέπει τον Οδυσσέα με τους συντρόφους του στη σπηλιά είναι: Τι είσθε ληστές ή πειρατές ήρθατε από τον δρόμο ή από το ποτάμι και πού είναι το καράβι σας;

Υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία που μπορώ να παραθέσω και να αποδείξω ότι η σπηλιά του Κύκλωπα που αναφέρει ο Όμηρος στην Ραψωδία Ι βρίσκεται στη Νέα Πέτρα Ροδόπης στη θέση που το έτος 2019 έφερε στο φως κάτοικος της περιοχής.

Η αρχαιολογία και η σπηλαιογραφία ήρθαν μια φορά για μια ώρα στις 30 Μαΐου 2019. Από τότε και μέχρι σήμερα καμιά ενέργεια δεν έχει γίνει για την ανάδειξη προβολή και αξιοποίηση του Σπηλαίου του Κύκλωπα του Πολύφημου παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μου.

Ο δε Δήμος Μαρώνειας Σαπών επιχορήγησε με 1.000.000 ευρώ ένα γεωλογικό φαινόμενο, το οποίο ονόμασε Σπηλιά του Κύκλωπα παρά τις διαφωνίες μου. -Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου