20 Ιουλίου 1903, οι Βούλγαροι ονόμασαν εξέγερση τις δολοφονίες και λεηλασίες των Ελλήνων, ενώ μοιράστηκαν τα κλεμμένα με τους Τούρκους

Επιγραφή ΜΑΚΕΔΟΝΙΣ, που βρέθηκε μετά την κατάλυση του κράτους των Μακεδόνων από τους Ρωμαίους το 146 π.Χ. (Μουσείο Δίου). Οι κάτοικοι ήταν πάντα Έλληνες Μακεδόνες! Τι σχέση έχουν οι σλάβοι με την Μακεδονία μας, την οποία δεν έπαψαν να διεκδικούν μέχρι σήμερα;;; (Φωτογραφία του καθηγητή Δ. Παντερμαλή)

 20/7/2025

Οι σλάβοι ισχυρίζονται ότι έκαναν εξέγερση στις 20 Ιουλίου του 1903, κατά των οθωμανών, και την αποκαλούν Ίλιντεν. Οι μαρτυρίες όμως της εποχής εκείνης διαψεύδουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Αντίθετα, σε συνεννόηση και με τους Τούρκους, ο Βούλγαροι σκότωναν, έκαιγαν, λεηλατούσαν! Ποιους; Τους Έλληνες!

Πίσω στο αιματοβαμμένο έτος 1903…

Ο Μακεδονομάχος και συγγραφέας Γ. Μόδης, αφού έγραψε για την δολοφονία του φιλοβούλγαρου Ρώσου προξένου στο Μοναστήρι, για την οποία οι Τούρκοι, αδίκως προφανώς, καταδίκασαν δύο γύφτους που καμία σχέση δεν είχαν με τον φόνο, στην συνέχεια παρέθεσε τα γεγονότα που ακολούθησαν, για τα οποία οι Βούλγαροι μιλούν με περηφάνια!...

«Σε λίγες μέρες μαθαίνουμε την φρικτή συμφορά του Κρουσόβου. Στην ορεινή και ειρηνική βλαχόφωνη πόλη, που είχε λίγους Βούλγαρους και διόλου Τούρκους, οι κομιτατζήδες και οι επιστρατευμένοι χωρικοί έστησαν απ΄ το βράδυ της 20ης Ιουλίου το στρατηγείο και ένα ξύλινο κανόνι.

Έκαψαν το διοικητήριο και 37 γειτονικά σπίτια και μαγαζιά, όλα ελληνικά, σκότωσαν τις οικογένειες των Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων, ενώ οι λίγοι στρατιώτες και χωροφύλακες έφυγαν όλοι ανενόχλητοι, και εκτέλεσαν δύο δικούς μας που ήταν «κατάσκοποι» των Τούρκων. Αλλά το σπουδαιότερο έργο τους ήταν να συγκεντρώσουν 1500 χρυσές λίρες, από τους δικούς μας πάντοτε. Έτυχε να ευρίσκωνται εκεί και να ξεκαλοκαιριάζουν και λίγοι Κρουσοβίτες της Αιγύπτου.

Στην «Πατρίδα» του Βουκουρεστίου δημοσιεύθηκε στις 27 Αυγούστου του 1903 από αυτόπτη Κρουσοβίτη ζωντανή και λεπτομερής περιγραφή της «απελευθέρωσης». Συμφωνεί απόλυτα μαζί της και η έκθεση του Άγγλου γενικού προξένου Θεσσαλονίκης σερ Μπιλιώτη (που ήταν φιλοβούλγαρος), που καταχωρήθηκε στην αγγλική Κυανή Βίβλο του 1903.

Προσθέτει μάλιστα ο σερ Μπιλιώτης ότι από τα ελληνικά σπίτια έμασαν οι κομιτατζήδες και όλους τους τεντζερέδες, για να φτιάξουν οβίδες για το ξύλινο κανόνι και φυσέκια στα μυστικά χυτήρια τους! Είχαν διαδώσει επίσης ότι «απελευθερώθηκαν» και το Μοναστήρι και τα Γιάννινα! Από σύγχρονα έντυπα μάθαμε τώρα τελευταία ότι εγκαθιδρύθηκε τότε στο Κρούσοβο και η «πρώτη λεύτερη Μακεδονική Δημοκρατία».

Στις 30 Ιουλίου πρόβαλε ο στρατός του Μπαχτιάρ πασά. Η «πρώτη λεύτερη Μακεδονική Δημοκρατία» διαλύθηκε αμέσως σαν καπνός ύστερα από ζωή εννέα μόλις ημερών. Οι υπερασπισταί και οι πρόμαχοί της προτίμησαν να το στρίψουν κανονικότατα παίρνοντας μαζί λίρες και τεντζερέδες. Άγνωστο είναι τι απόγινε το ιστορικό ξύλινο κανόνι.

Πόσοι ήταν οι Βούλγαροι που δήθεν επαναστάτησαν;

Ο σερ Μπιλιώτης υπολόγισε ότι ήταν περίπου 300, αν και διάφορες φήμες μιλούσαν για περισσότερα άτομα.

Όπως έγραψε ο Γ. Μόδης, όσοι κι αν ήταν τελικά οι Βούλγαροι, δεν έριξαν πολλές τουφεκιές. Στάθηκαν και πολέμησαν μόνο μερικοί Κρουσοβίτες με τον Πίτο Γουλή επικεφαλής, που είχε πιασθή στον χορό, και τον χόρεψε ως το τέλος, ως τον θάνατο. Οι Τούρκοι κατά την συνήθειά τους, πλιατσικολόγησαν, έκαψαν, ρήμαξαν και έσφαξαν τους δικούς μας…

Παντού αίμα και λεηλασίες

Κάηκαν 300 σπίτια και πολλά καταστήματα και απογυμνώθηκαν 60 σπίτια και 250 μαγαζιά. Ήταν όλα ελληνικά. Ο βουλγαρικός μαχαλάς έμεινε άθικτος! Οι ελευθερωταί φρόντισαν να δωροδοκήσουν, όπως βεβαιώνει και ο σερ Μπιλιώτης (ο φιλοβούλγαρος), τον πασά με τα χρήματα των Ελλήνων, για να ρημάξη τα ελληνικά σπίτια και να σεβασθή τα βουλγαρικά.

Κρεουργήθησαν 41 Έλληνες και 3 Βούλγαροι (σχισματικοί) αναγράφει ο Μπιλιώτης. Διακρίθηκαν στο πλιατσικολόγημα Τούρκοι από χωριά της περιφέρειας που ήξεραν καλά το Κρούσοβο, και στρατιώτες των ταγμάτων «ιλιαβέ».

Οι πρόσφυγες που έφθασαν τότε στο Μοναστήρι, διηγήθηκαν πράγματα που έκαναν να παγώση το αίμα των Μοναστηριωτών. Τα κομμουνιστικά έντυπα έγραψαν ότι στο Κρούσοβο κυμάτισε και η πρώτη «Μακεδονική» σημαία. Δεν μάθαμε τότε ποια χρώματα είχε η σημαία αυτή, εάν βέβαια υπήρξε. Έχω ακούσει όμως από χωρικούς της περιοχής Αμυνταίου ότι είχαν για σημαία τις ημέρες του Ήλιντεν την βουλγαρική.

Ας προβληματιστούμε επιτέλους!...

Την σημερινή ημέρα οι σλαβοβούλγαροι πιστεύουν ότι με την εξέγερση του Ίλιντεν απελευθέρωσαν την Μακεδονία, αλλά την έχασαν... Φυσικά, όπως αντιλαμβανόμαστε από την ανωτέρω μαρτυρία του Μακεδονομάχου και συγγραφέα Γ. Μόδη, πλιατσικολόγησαν μαζί με τους τούρκους και σκότωσαν Έλληνες. 

Ωστόσο, από τότε μέχρι σήμερα, δεν ξέχασαν το όνειρό τους για μια "Μακεδονία ελεύθερη αυτόνομη βουλγαρική". Αυτό γίνεται ξεκάθαρο και από την στάση που κρατούν απέναντι στα Σκόπια, εμποδίζοντας την είσοδο τους στην ευρωπαϊκή Ένωση ως "Μακεδονία". 

Αντί να απαιτούμε και να διεκδικούμε τα ιστορικά μας δίκαια οι Έλληνες, έχουμε σκύψει το κεφάλι και αφήνουμε, με μια άνευ προηγουμένου ηττοπάθεια, τους σλάβους να μάχονται αναμεταξύ τους για την δική μας Μακεδονία!... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου