Λίμνη Κερκίνη: Τόπος μαγικός, σαν να τον άγγιξε χέρι νεράιδας! Αλλά οι άνθρωποι αφήνουν μέσα του τα βρώμικα χνάρια τους...


Λίμνη Κερκίνη - Ένας τόπος μαγικός! Όταν βρίσκεσαι εκεί, το μάτι χορταίνει ομορφιές και η ψυχή γαλήνη! Ναι, είναι σαν να τον άγγιξε χέρι νεράιδας!
  

Πριν από 20.000 χρόνια, λέγεται πως υπήρχαν παγετώνες στην Ροδόπη κι όταν έλιωσαν, κύλησαν και κάλυψαν εκτάσεις και στις πεδιάδες των Σερρών και του Στρυμόνα. Και τότε σχηματίστηκε η πανέμορφη λίμνη. Βέβαια τότε δεν είχε την σημερινή μορφή της, την οποία χρωστά στο φράγμα που κατασκευάστηκε στον ποταμό Στρυμόνα.
Το φράγμα 
Λέγεται πως ήταν η αρχαία Πρασσιάδα. Τόπος που άνθισε αιώνες πριν, τόπος που περπατήθηκε από τότε ακόμα, από Έλληνες Μακεδόνες και Θράκες.
Το λιμανάκι 
Περπατάς στο λιμανάκι κι αφήνεις το βλέμμα να ρουφήξει τις ομορφιές της φύσης κι έτσι αυτό τροφοδοτεί τον εγκέφαλο με οξυγόνο ζωής!...
Εκεί κοντά, συναντάς τα άλογα! Μπορείς να ιππεύσεις, να νοιώσεις ότι ανήκεις σε μια άλλη εποχή, πριν ο μοντερνισμός κυριεύσει την καθημερινότητα και σε απομακρύνει από το μεγαλείο της φύσης!
Χωματένιο μονοπάτι 
Περπατάς πλάι στην λίμνη και η φύση γλυστρά μέσα σου. Έτσι, ανακαλύπτεις ότι η μαγεία δεν βρίσκεται στην πόλη και στους τοίχους της...
Το φίδι 
Αλλά, καθώς περπατάς, να ψάχνεις καρτερικά την φύση. Βλέπεις εδώ πού είναι το φίδι; 
Ο πλούσιος υδροβιότοπος της λίμνης
Η λίμνη Κερκίνη, στον νομό Σερρών, είναι από τους πιο πλούσιους υδροβιότοπους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη!
Πουλιά, ψάρια, νούφαρα, κι εσύ στέκεσαι μέσα σε τόση ομορφιά και αισθάνεσαι ποιητής! 
Βουβάλια
Είναι αδύνατον να βρεθείς στην λίμνη, και να μην συναντήσεις βουβάλια, καθώς εκτρέφονται στην περιοχή! Και πια είναι γνωστό ότι το βουβαλίσιο γάλα είναι υγιεινό, πια αγνό! Αφού τα βουβάλια τρέφονται με γρασίδι, άχυρο και τριφύλλι και σου προσφέρουν άφθονες ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου κ. ά. πολύτιμων για την ζωή συστατικών. 

Κοντά στην λίμνη, τα χωριά Κερκίνη, Λιθότοπος και τα Χρυσοχώραφα. 
Ζηλεύεις τους κατοίκους, παραδέξου του, γιατί αυτοί απολαμβάνουν κάθε μέρα την μαγεία της λίμνης με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα. 

Ωστόσο, οι κάτοικοι, αν συνομιλήσεις μαζί τους, έχουν παράπονα, δικαιολογημένα! Όχι εξαιτίας της φύσης, αλίμονο! Εξαιτίας της ανθρώπινης συμπεριφοράς και αμέλειας. 

Αυτός ο τόπος θα μπορούσε να είναι τουριστικός προορισμός και Ελλήνων και ξένων. Δυστυχώς όμως δεν προβάλλεται ούτε από τους τοπικούς φορείς ούτε από την πολιτεία όσο πρέπει και όσο του αξίζει. 
Είναι σαν να έχει πάρει διαζύγιο το δημόσιο και οι δημοτικές αρχές, λέει ένας κάτοικος της περιοχής.Τα περισσότερα έργα έχουν γίνει την δεκαετία του ΄90! Στην εποχή μας, δεν γίνονται καινούρια έργα, αφού κανείς δεν ξέρει ποιος πραγματικά είναι ο υπεύθυνος! Ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα είναι τα εισαγόμενα σκουπίδια! Αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα! Σκουπίδια από την Βουλγαρία λόγω του ποταμού, αλλά και σκουπίδια από ξένους που τα πετούν αδιάφορα παντού! Συμπληρώνει ο κάτοικος που δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην περιοχή. 

Κακοτεχνίες και σκουπίδια, δυστυχώς, δεν λείπουν! Ούτε καν κάδους απορριμμάτων δεν τοποθετούν! Διαμαρτύρονται τρεις κυρίες που κάθονται στο παγκάκι και ατενίζουν την λίμνη και κουβεντιάζουν και φιλοσοφούν. 
Μαγεία και... κακοτεχνίες!
Το τοπίο σε μαγεύει, ωστόσο αν δεν προσέξεις, μπορεί το πόδι σου να μπλεχτεί σε κακοτοπιές... 
Μήπως πρέπει να απομακρυνθεί από το λιμανάκι;
Αν περπατήσεις στο λιμανάκι, θα δεις κι αυτή την εγκατάλειψη. Στο εσωτερικό δε, ακόμα μεγαλύτερη βρωμιά... Οι δημοτικές αρχές κάτι θα πρέπει να κάνουν, έτσι δεν είναι; 
Εσωτερικό καλύβας στο χωματένιο μονοπάτι
Αν περπατήσεις στο χωματένιο μονοπάτι, βλέπεις μία καλύβα, κι αμέσως μεταφέρεσαι σε μυθικές καταστάσεις... Αν όμως φτάσεις κοντά, και κοιτάξεις μέσα, προσγειώνεσαι απότομα. Σκουπίδια και δυσωδία! 
Θα μπορούσε όμως αυτή η καλύβα να γίνει καλαίσθητος σταθμός ξεκούρασης των περιπατητών, που φεύγοντας, θα διαλαλούσαν την ομορφιά του παντού... 

Ωστόσο, δεν είναι τα σκουπίδια και η βρωμιά το σημαντικότερο πρόβλημα για τους κατοίκους στην περιοχή. Το πιο σημαντικό και τραγικό πρόβλημα, καταδεικνύεται από τα λόγια ενός ταλαιπωρημένου από τις κακουχίες της ζωής κατοίκου, από το χωριό Χρυσοχώραφα:
Στο χωριό, τελευταία, είχαμε 50 θανάτους και καμία γέννα! Όταν θα είμαι 60 χρονών, θα είμαι μόνος μου εδώ! Δεν υπάρχει ζωή, παραγωγή, τίποτα!

Και η πολιτεία και οι δημοτικές αρχές και ο καθένας από εμάς και όλοι μαζί, αν δεν φροντίσουμε τον μαγικό τόπο, αυτόν αλλά και όλους τους υπόλοιπους της Μακεδονίας και της χώρας ολόκληρης, τότε το χέρι της νεράιδας θα μεταμορφωθεί σε κακό μάγο και η καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι τόσο μεγάλη, μα τόσο μεγάλη, που πια δεν θα μείνει όρθιο τίποτα, πουθενά! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου