Η επίδειξη δύναμης της Τουρκίας δείχνει φόβο... Τι κι αν η Πόλις εάλω...


Τι κι αν η Πόλις εάλω το 1453... Η Τουρκία, το 2020, ακόμα φοβάται και γι΄ αυτό επιδεικνύει την δύναμή της...

Τελευταίες ημέρες στην Κωνσταντινούπολη. Απ΄ έξω από την Πόλη, αμέτρητοι Τούρκοι παραταγμένοι, οπλισμένοι, με το μίσος να παραμορφώνει τα πρόσωπά τους.
Μέσα στην Ελληνική Κωνσταντινούπολη, η στεναχώρια είχε απλώσει το σφιχτοπλεγμένο πέπλο της, που με μαχαίρι θα μπορούσε να το κόψει και να το αφανίσει ένα δυνατό μαγικό χέρι, και έτσι να σώσει τον Ελληνισμό! Να όμως που παρόμοιο χέρι δεν ορίστηκε από την μοίρα...

Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος έβλεπε την συμφορά να καλπάζει εναντίον τους, θα μπορούσε να φύγει και  να σώσει τον εαυτό του. Έμεινε όμως. Οι αντρειωμένοι του έθνους δεν λιποτακτούν!
Πήγε στην Αγία Σοφία να προσευχηθεί, γονατιστός. Μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων. Αποχαιρέτησε τους δικούς του. Κι έπειτα, ρίχτηκε στην μάχη σαν λιοντάρι. Άλλωστε, δεν θα μπορούσε να πολεμήσει αλλιώς, σιμά του λιοντάρια αγωνίζονταν, στο αίμα όλων κόχλαζε ο Ελληνισμός.


Οι Τούρκοι δεν ήταν ευχαριστημένοι με το πείσμα για νίκη των Ελλήνων πολεμιστών, έτσι έστειλαν τον Ισμαήλ Χαμουζά πασά να διαπραγματευτεί με τον Παλαιολόγο την παράδοση της Πόλης. Και λέει ο Ισμαήλ στον Αυτοκράτορα τον Έλληνα:

"Γίνωσκε ότι απηρτίσθησαν τα πάντα προς την γενικήν έφοδον, ην θέλομεν νυν επιχειρήσει αφιέμενοι την έκβασιν τω Θεώ. Τι λέγεις; Εκχωρείς εκ της πόλεως απερχόμενος όπου βούλεσαι μετά των σων αρχόντων και των υπαρχόντων αυτοίς, καταλείπων τον δήμον αζήμιον και παρ΄ ημών και παρά σοι, ή επιμένεις εις την αντίστασιν, δι΄ ης συ τε και οι μετά σου θέλετε απολέσει συν τη ζωή τα υπάρχοντα, οι δε άλλοι κάτοικοι αιχμαλωτευθέντες θέλουσι διασπραρή εν πάση γη;"

Ήταν δυνατόν ο Έλληνας Αυτοκράτορας να σκύψει το κεφάλι και να διαπραγματευτεί; Δεν έμπαινε καν θέμα να ζήσει ατιμασμένος! Απαντά λοιπόν ο Παλαιολόγος:

" Έχε τα αφ΄ ημών αρπαγέντα αδίκως φρούρια και γην, ως δίκαια, όρισε τον πληρωτέον σοι ετήσιον φόρον ανάλογον προς τους πόρους ημών και άπελθε εν ειρήνη. Το δε την πόλιν σοι δούναι ουκ εμόν εστίν ούτ΄ άλλου των κατοικούντων ενταύθα, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν μη φειδόμενοι της ζωής ημών".


Ο Νίκος Καζαντζάκης μετέφρασε την απάντηση του Έλληνα Αυτοκράτορα και μας την δωρίζει για να την κουβαλάμε στην καρδιά και στο πνεύμα μας:

"Αν θες ειρηνικά να πορευτείς μαζί μας, των Μουσουλμάνων βασιλιά, χαρά μεγάλη σε μένα, στους αρχόντους, στο λαό μου. Κι άκου: τα κάστρα και τη γης που μ΄ άρπαξες, το πλήθιο το ψυχομέτρι που μου σκλάβωσες, τα σβήνουμε απ΄ την παλιά κληρονομιά μας, χάρισμά σου. Κι ακόμα φόρο εγώ θα σου πλερώνω κι όλες σου τις ανομίες και τις ντροπές θα τις ξεχάσω, να τραβηχτείς μονάχα ειρηνικά απ΄ την Πόλη. Και μη γυρεύεις ό,τι μια ψυχή γενναία και περήφανη ποτέ δε θα δεχτεί να δώσει. Πιο πάνω απ΄ τη ζωή η τιμή θρονιάει του ανθρώπου κι ομόγνωμα όλοι μας και λεύτερα κρατώντας στα χέρια το σταυρό και τ΄ άρματα, απαντούμε: Δεν παραδίνουμε την Πόλη, τη ζωή μας πήραμε απόφαση να δώσουμε, απροσκύνητα για λευτεριά στο χώμα ετούτο πολεμώντας. Καλός για τ΄ ακριβό χατήρι της κι ο Χάρος".

29 του Μάη 1453, οι Τούρκοι μπήκαν στην Πόλη.
Μέσω των ουρλιαχτών του μίσους τους, στην Βασιλεύουσα έπεσε πηχτό σκοτάδι.
Η Τρανή Πόλη έσταζε αίματα, αίματα του έθνους των Ελλήνων.
Οι Τούρκοι συγκρατημό δεν είχαν, το μίσος πυρπολούσε τον δαίμονα μέσα τους και σκορπούσαν τον όλεθρο.
Μπήκαν στον Ιερό Ναό, στην Αγία Σοφία. Εκεί ήταν συγκεντρωμένοι οι ιερείς με τα επίσημα άμφια τους. Οι πιο πολλοί ήταν γέροντες. Οι Τούρκοι τους έσφαξαν όλους.

Ο Θρύλος λέει ότι ένας γέροντας ιερεύς πρόλαβε να πάρει το Άγιο Δισκοπότηρο και να χαθεί πίσω από τον τοίχο. Πώς; Κανείς δεν ξέρει. Θα επανέλθει όμως για να λειτουργήσει στην Αγία Σοφία, όταν ορθόδοξος βασιλιάς μπει στην Πόλη και ελευθερώσει την Αγία Σοφία.

10 του Ιούλη του 2020. Η Τουρκία του Ερντογάν έκανε τον Ιερό Ναό, την Αγία Σοφία μας, τζαμί. Γιατί έπραξε έτσι; Από φόβο. Γιατί, παρά τους αιώνες που κύλησαν, ουδείς μπορεί να σβήσει την Ελληνική Ιστορία! Κι αυτό τους φοβίζει. Αφού, η Ελληνική Ιστορία, όπως αποδεικνύεται μέσα στον ανθρώπινο χρόνο, κουβαλά μέσα της θείες δυνάμεις...

"Η Δέσποινα ταράχθηκε κι εδάκρυσαν οι εικόνες
Σώπασε κυρά Δέσποινα και μη πολυδρακρύζεις
πάλι με χρόνους, με καιρούς, πάλι δικά μας θα ΄ναι"

Νίκη Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου