Ύδνα της Σκιώνης, 480 π.Χ. Ναυμαχία Σαλαμίνας: Η Ελληνίδα που κολύμπησε 10 μίλια στα ανοιχτά και πρωταγωνίστησε στην τρομερή μας νίκη!

 2/10/2024

 Η Ύδνα της Σκιώνης πείσμωσε και βούτηξε στα νερά, εν μέσω καταιγίδας. Για να βοηθήσει τους Έλληνες να νικήσουν! Διαφορετικά θα είχε χαθεί η Ελλάδα, αλλά και η Ευρώπη... 

Η Ύδνα της Σκιώνης ήταν κολυμβήτρια η οποία είχε εκπαιδευτεί από τον πατέρα της, Σκυλλία της Σκιώνης, εκπαιδευτή καταδύσεων και ειδικό της κολύμβησης, που δίδασκε την τέχνη της κολύμβησης για βιοπορισμό. 

Δίδαξε την κόρη του από νεαρή ηλικία και εκείνη έγινε γνωστή για την ικανότητά της να βουτάει βαθιά και να κολυμπάει σε μεγάλες αποστάσεις. 

Όταν οι Πέρσες εισέβαλαν στην Ελλάδα, το 480 π.Χ., λεηλάτησαν την Αθήνα και προχώρησαν στην ηπειρωτική χώρα, μετά τη νίκη τους στις Θερμοπύλες. Στη συνέχεια, ο περσικός στόλος επιχείρησε να καταστρέψει την υπόλοιπη ελληνική δύναμη, στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. 

Αν οι Πέρσες νικούσαν στη Σαλαμίνα, η Ελλάδα θα χανόταν. Η Ύδνα και ο πατέρας της καταδύθηκαν κάτω από τα περσικά πλοία στο Αρτεμίσιο και έκοψαν τα αγκυρόσχοινα, με αποτέλεσμα πολλά πλοία να παρασυρθούν και να προσαράξουν ή να συγκρουστούν μεταξύ τους. 

Η πράξη αυτή γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι για να την καταφέρουν, η Ύδνα και ο Σκυλλίας έπρεπε να κολυμπήσουν 10 μίλια στα ανοιχτά, εν μέσω καταιγίδας. Την ιστορία τους κατέγραψε ο Έλληνας ιστορικός Παυσανίας, στο έργο του «Ελλάδος περιήγησις» (10.19.1), προσθέτοντας ότι για τον ηρωισμό τους στήθηκαν ανδριάντες τους στους Δελφούς, μετά την νίκη επί των Περσών. Πηγή: worldhistory.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου