Γάλα - Αθώο ή ένοχο;

           Γάλα: Αθώο ή ένοχο;

          Έχετε αναρωτηθεί ποτέ, αν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνουμε, δεν είναι τόσο υγιεινά όσο πιστεύουμε; Μέσα στα πλαίσια της προσπάθειας να αναδειχθούν και οι απόψεις κάποιων επιστημόνων που δε συμβαδίζουν με την ισχύουσα επιστημονική αντίληψη και συμπεριφορά, παρατίθενται κατωτέρω πληροφορίες για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι συγκλονιστικές!... Συγκλονιστικές, διότι οι επιστήμονες που μας τις παρέχουν είναι πεπεισμένοι ότι αυτή η τέλεια τροφή, το γάλα και τα προϊόντα του, ευθύνεται για πολλά προβλήματα υγείας!

          Σύμφωνα με τις έρευνες και τις ιατρικές εμπειρίες τους οι επιστήμονες Δρ. Πήτερ Ντινγκλ, Δρ. Μαρκ Χιούμαν, Δρ. Κέβιν Γούντφορντ κ.ά., υπάρχουν πολλές παρενέργειες στην υγεία εξαιτίας της κατανάλωσης γαλακτοκομικών.

       Γάλα, τυρί, γιαούρτι, παγωτά κι άλλα παρόμοια προϊόντα σχετίζονται στενά με ασθένειες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλεργίες, άσθμα, προβλήματα του πεπτικού συστήματος, του θυρεοειδούς, καρκίνο κλπ.

          Σύμφωνα με αυτούς τους επιστήμονες, οι παρενέργειες από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, από απλούς κολικούς μέχρι καρκίνο, θα έπρεπε να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από όλους μας.

          Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα βρέφη και τα παιδιά, στα οποία η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκαλέσει δυσανεξίες. Μεταξύ άλλων προκαλείται υπερπαραγωγή βλεννογόνων, ρινική καταρροή, σοβαρά αλλεργικά συμπτώματα, τα οποία πιθανότατα οφείλονται στις αρνητικές επιπτώσεις των γαλακτοκομικών στο έντερο. Και πολλά βρέφη έχουν κολικούς εξαιτίας των γαλακτοκομικών.

          Η δυσανεξία στη λακτόζη οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα δεν μπορεί να χωνέψει σωστά το σάκχαρο, με αποτέλεσμα την κακή υγεία του εντέρου, κοιλιακές δυσφορίες, παραγωγή αερίων κλπ. Άνθρωποι με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν γαστρεντερικά προβλήματα.

          Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σοβαρό πρόβλημα για ένα μεγάλο ποσοστό το παγκόσμιου πληθυσμού, περίπου 75%, και κυρίως υποφέρουν κάτοικοι χωρών όπως Κίνα, Ινδία, στην Αφρική, ή οι αυτόχθονες στην Αυστραλία και οι ιθαγενείς στην Αμερική. Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους, αφού είναι διαδεδομένη σε ποσοστό 85% στους Ασιάτες, 50% στους Αφροαμερικανούς και 10% στους Καυκάσιους.

       Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας της παστερίωσης, αυξάνεται η αδυναμία αφομοίωσης της λακτόζης. Με την παστερίωση καταστρέφονται όλα τα φυσικά ένζυμα που περιέχει το γάλα, τα οποία κανονικά θα συνέβαλαν στην καλύτερη πέψη του.

          Η ευαισθησία σε κάποιο τρόφιμο ή σε κάποιο συστατικό αυτού μπορεί να προκαλέσει μια ανώμαλη ανοσολογική αντίδραση, δηλαδή τροφική αλλεργία. Ιδιαίτερα στις βιομηχανικές χώρες, οι τροφικές αλλεργίες αποτελούν σοβαρό πρόβλημα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στατιστικά δεδομένα, το 1% ως 2% του ενήλικου πληθυσμού, αλλά και τα παιδιά κάτω των τριών ετών σε ποσοστό μέχρι και 8%, επηρεάζονται σοβαρά από τροφικές αλλεργίες. Μεταξύ αυτών, μια συνηθισμένη μορφή αποτελεί η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά στα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ενώ αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν και στα βρέφη.

          Αλλεργικές αντιδράσεις μπορούν να προκληθούν και από το μητρικό γάλα, αν η μητέρα έχει καταναλώσει προϊόντα με αγελαδινό γάλα. Αυτό οφείλεται στην απορρόφηση των πρωτεϊνών της αγελάδας, τη διέλευση αυτών μέσα από το βλεννογόνο του εντέρου και ακολούθως την απελευθέρωσή τους στο ανθρώπινο γάλα.

          Καζεΐνη

          Λευκωματοειδής ύλη που υπάρχει στο γάλα των θηλαστικών. Και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι δυνατόν να προκαλέσει μια αυτοάνοση αντίδραση, καθώς και μεταβολές στη συμπεριφορά του ανθρώπου, αφού μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και την αντίληψή του.

         Συνήθως οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες γάλακτος, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι έτσι προκαλούν προβλήματα στον οργανισμό τους. Για παράδειγμα, η καζεΐνη, που βρίσκεται σε ποσοστό 80% μέσα στην πρωτεΐνη του γάλατος (3,2 – 3,5 πρωτεΐνες ανά 100 γρ., δημιουργεί, μόλις εισέλθει στο στομάχι, μια «μάζα», εξαιτίας της οποίας η πέψη είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Επίσης, η καζεΐνη του γάλατος είναι ομογενοποιημένη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εξισώνεται η περιεκτικότητα του γάλατος σε λίπος με την ανάδευσή του. Η ομογενοποίηση δεν είναι καλή, διότι όταν το γάλα ανακατεύεται, εισχωρεί μέσα του αέρας, μετατρέποντας το λίπος του σε οξειδωμένες λιπαρές ουσίες, δηλαδή πρόκειται πια για λίπος σε προχωρημένο στάδιο οξείδωσης.

          Υπάρχει στον οργανισμό μας ένα ένζυμο που αποσυναρμολογεί την καζεΐνη και τη γλουτένη, μια αναγκαία πεπτική διαδικασία για την απομάκρυνση των θρεπτικών συστατικών αυτών των πρωτεϊνών. Αν αυτό το ένζυμο δεν κάνει σωστά τη δουλειά του, τότε ένα άπεπτο τμήμα αυτών των πρωτεϊνών επιβιώνει και μοιάζει με ιό μέσα στο ανοσοποιητικό μας σύστημα.

          Ακολούθως, το σώμα μας, που νομίζει ότι πρόκειται για ιό, προκαλεί ανοσοποιητική άμυνα αντίδρασης, ώστε να προστατεύσει τον οργανισμό από τον «εισβολέα». Αυτό το κομμάτι της καζεΐνης και της γλουτένης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά των διαφόρων ασθενειών που προκαλούν οι ιοί. Το σώμα δημιουργεί μια αυτοάνοση αντίδραση, που σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες σχετίζεται με την εμφάνιση του διαβήτη τύπου Ι, με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και με τον αυτισμό.

          Επίσης να σημειωθεί ότι το άπεπτο τμήμα της καζεΐνης ή της γλουτένης μοιάζει με ναρκωτικό, το οποίο επηρεάζει σημαντικά το μυαλό και τη συμπεριφορά μας. Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται κυριολεκτικά για ναρκωτικά, αφού, οι άνθρωποι που καταναλώνουν γάλα και διάφορα προϊόντα του είναι εθισμένοι σε αυτά, είναι αδύνατο να τα απομακρύνουν από τη διατροφή τους.

               Ορμόνες και αυξητικοί παράγοντες

          Πολλά από τα συστατικά του γάλατος περιέχουν ορμόνες και αυξητικούς παράγοντες.

          Η κατανάλωση του αγελαδινού γάλατος είναι πιθανό να οδηγήσει σε σημαντικές ορμονικές αλλαγές, στη διατάραξη της ισορροπίας της ινσουλίνης και των αυξητικών παραγόντων (IGF).

Ο παράγοντας ανάπτυξης ένα της ινσουλίνης (IGF-1) βοηθά τα θηλάζοντα μοσχάρια να αναπτυχθούν, κι επίσης συμβάλλει στην παραγωγή νέου ιστού μέσα από γόνιμη αναπαραγωγή των κυττάρων. Όμως, αν αυτή η ορμόνη διεισδύσει στο σώμα του ενήλικα, το οποίο έχει πια σταματήσει να αναπτύσσεται, τότε είναι δυνατόν τα κύτταρα να ενθαρρυνθούν να αναπαραχθούν σε λάθος τόπο ή χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για ανάπτυξη καρκίνων.

Στο αγελαδινό και το ανθρώπινο γάλα υπάρχει η ίδια αλληλουχία αμινοξέων των αυξητικών παραγόντων IGF, και κατά συνέπεια ο τύπος IGF της αγελάδας μπορεί να δεσμεύσει τον τύπο IGF του ανθρώπου. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες που έδειξαν ότι υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στα επίπεδα των ορμονών και στα επίπεδα των IGF και στα αγόρια και στα κορίτσια, πριν διανύσουν την εφηβεία τους, επίπεδα τα οποία σχετίζονται θετικά με το αυξημένο ύψος.

Ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι τα επίπεδα του IGF-1 στο γάλα μπορούν αν επηρεάσουν αρνητικά τον ανθρώπινο οργανισμό, γιατί υπάρχουν χώρες, όπως οι ΗΠΑ, που δε διστάζουν να προσθέσουν IGFs στις αγελάδες που αρμέγονται για να αυξηθεί η παραγωγή γάλακτος. Ο άνθρωπος παρεμβαίνει όπου μπορεί, χωρίς να αναλογίζεται τις συνέπειες που προκαλούν οι παρεκκλίσεις από τη φυσιολογική πορεία…

         

          Είναι λοιπόν το γάλα αθώο ή ένοχο;

      Εμείς, ως καταναλωτές, ποια διατροφική συμπεριφορά πρέπει να υιοθετήσουμε, προκειμένου να διαφυλάξουμε την υγεία μας;

          Μέχρι τώρα μας έμαθαν ότι η κατανάλωση του γάλακτος μόνο καλά προσφέρει! Και τώρα, εμφανίζεται η επικριτική άποψη ερευνητών – επιστημόνων, που τονίζουν τα μειονεκτήματα, με τέτοιο μάλιστα τρόπο, που διαταράσσει την καθημερινή διατροφική μας ισορροπία.

          Για τους περισσότερους από εμάς το γάλα είναι αθώο, και απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Το καταναλώνουμε σε μεγάλες ποσότητες είτε ως ρόφημα είτε μέσω των φαγητών και των γλυκών. Και, δεν σκεφτόμαστε, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, ότι οι αμέτρητες ποσότητες γάλακτος που αφήνουμε να διεισδύσουν στο σώμα μας, μπορεί να το βλάπτουν!...

          Μήπως είναι ώρα να αναθεωρήσουμε αυτές τις απόψεις μας, και να αλλάξουμε κάποιες από τις διατροφικές μας συνήθειες; Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να μειώσουμε την κατανάλωση του γάλακτος και των προϊόντων του, χωρίς να παραιτηθούμε εντελώς από αυτά. Γιατί να κάνουμε κάτι τέτοιο; Ξεκινώντας από την απλή συμβουλή των αρχαίων προγόνων μας, ότι δηλαδή το μέτρο είναι ο άριστος κανόνας για όλα τα πράγματα στη ζωή μας, και φτάνοντας στις πληροφορίες που στοχοποιούν το γάλα ως ένοχο, ένα πράγμα επιβάλλεται: ο προβληματισμός μας, να μη δεχόμαστε τα μηνύματα που μας περνούν οι επιστήμονες, όποια θεωρία κι αν υποστηρίζουν. Να σκεφτόμαστε, κι εκεί όπου χρειάζεται, να προχωρούμε σε αλλαγές!

          Πληροφορίες που στοχοποιούν το γάλα ως ένοχο. Πρέπει να τις δώσουμε σημασία; Πρέπει να αλλάξουμε τρόπο που σκεφτόμαστε και τρώμε; Έκαστος θα αποφασίσει για τον εαυτό του, αυτό είναι και το πιο συνετό. Όμως, το ίδιο συνετό είναι να μην τις αγνοήσουμε, επειδή ακριβές πρόκειται για την υγεία μας!          

          Ο Δρ. Μπέντζαμιν Σποκ, όσο ακόμα ζούσε, γνώρισε μεγάλη επιτυχία, χάρη στο βιβλίο του Η μέριμνα μωρών και παίδων, το οποίο για δεκαετίες ανήκε στα πιο ευπώλητα έργα, στις ΗΠΑ. Σε αυτό τόνιζε πως ο άνθρωπος δεν πρέπει να πίνει το αγελαδινό γάλα, διότι με αυτό σχετίζονται πολλές ασθένειες (παθήσεις δέρματος, άσθμα, πόνοι στομάχου, φούσκωμα, διάρροια, καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, παχυσαρκία, μολύνσεις αυτιών κ.α.). Επίσης έγραψε:

          «Στη φύση, τα ζώα δεν πίνουν γάλα μετά από την νηπιακή ηλικία, και αυτό είναι το κανονικό και για τους ανθρώπους, επίσης. Τα παιδιά μένουν στην καλύτερη ισορροπία ασβεστίου όταν η πρωτεΐνη τους προέρχεται από φυτικές πηγές».

          Ένας παγκοσμίως γνωστός επιδημιολογικός ερευνητής στον διατροφικό τομέα, ο Δρ. Κόλιν Κάμπελ, τονίζει:

          «Οι άνθρωποι των γαλακτοκομικών εταιριών, από τη δεκαετία του ΄20, έχουν επιτύχει πάρα πολύ στην καλλιέργεια ενός περιβάλλοντος, μέσα ουσιαστικά σε όλα τα τμήματα της κοινωνίας, από την έρευνα και την εκπαίδευση έως τις δημόσιες σχέσεις και την πολιτική, για να μας κάνουν να πιστέψουμε ότι το γάλα της αγελάδας και τα προϊόντα του είναι το μάννα από τον ουρανό.

          Μην κάνετε κανένα λάθος σχετικά με αυτό. Η γαλακτοκομική βιομηχανία ουσιαστικά είχε και έχει τον πλήρη έλεγχο οποιασδήποτε, αλλά και όλων των πληροφοριών για την δημόσια υγεία που έχουν ποτέ έρθει στο επίπεδο δημόσιας διερεύνησης… Ο συσχετισμός μεταξύ της πρόσληψης ζωικών ποσοστών πρωτεΐνης και σπασίματος εμφανίζεται να είναι τόσο ισχυρός όσο η ένωση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου των πνευμόνων».

          Δε θα πρέπει να αγνοήσουμε τις φωνές των επιστημόνων – ερευνητών που επικρίνουν τη θρεπτική αξία του γάλακτος και των προϊόντων του. Για το δικό μας καλό. Και, για να προσανατολίσουμε σωστά τις σκέψεις μας, αρκεί να αναλογιστούμε ότι τα ζώα, από τα οποία προέρχεται το γάλα, δεν τα καλομεταχειρίζεται ο άνθρωπος!

          Οι αγελάδες (όπως και τα κοτόπουλα) στοιβάζονται σε τεράστια υπόστεγα εκτροφείων, και χρησιμοποιούνται ως μηχανές γάλακτος. Με τη βοήθεια της γενετικής επιστήμης και των εντατικών τεχνολογιών παραγωγής, οι αγελάδες σήμερα παράγουν 10 φορές περισσότερο γάλα από ότι θα παρήγαγαν φυσιολογικά (χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου και των συμφερόντων). Οι αυξητικές ορμόνες και οι αφύσικοι τρόποι αρμέγματος, προκαλούν δυνατούς πόνους στα ζώα. Οι θηλές των γαλακτοκομικών αγελάδων γίνονται τόσο βαριές που μπορεί και να σέρνονται στο έδαφος – αρκεί ο άνθρωπος να πάρει τις ποθητές ποσότητες του γάλακτος. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να μολύνεται το ζώο, και ακολούθως να του παρέχονται αντιβιοτικά σε καταχρηστικές ποσότητες.

          Ποιος από εμάς πιστεύει ότι οι αυξητικές ορμόνες και τα αντιβιοτικά που παρέχονται στο ζώο, δεν περνούν και στον ανθρώπινο οργανισμό, όταν αυτός τροφοδοτείται σε καθημερινή βάση από το γάλα του;

        Επιβάλλεται, όσο ποτέ άλλοτε στην ανθρώπινη ιστορία, να προστατεύσουμε τη φύση, γιατί μόνο έτσι προστατεύουμε τους εαυτούς και τα παιδιά μας. Και, σίγουρα, στις σύγχρονες κοινωνίες μας, απαιτείται η υιοθέτηση του χρυσού κανόνα, δηλαδή του μέτρου, στις διατροφικές μας συνήθειες, γιατί μόνο τότε το ερώτημα, αν μια τροφή είναι αθώα ή ένοχη, μπορεί να εξασθενίσει…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου