Ντροπή και οργή! Δεν υπήρχε άλλη είσοδος για να μπει αυτή η εικόνα;

23/8/2020

Οργή αισθάνεται κάποιος που κάνει τα πρώτα του βήματα

για να εισέλθει στο αρχαιολογικό μουσείο της Πέλλας. Γιατί η πρώτη εικόνα που βλέπει, είναι αυτή με τα λόγια της Γαλλίδας συγγραφέως Σιμόν ντε Μποβουάρ. 

"Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι!" 

Εκεί θα έπρεπε να βρίσκονται τα λόγια ενός αρχαίου προγόνου μας, του Ομήρου για παράδειγμα που τόσο αγαπούσε ο Μέγας Αλέξανδρος, ή του Αριστοτέλη που ήταν ο δάσκαλός του!

Αλλά όχι, οι ιθύνοντες έκριναν ότι ο επισκέπτης πρέπει να διαβάσει, στην είσοδο του κτιρίου, το μήνυμα της σύγχρονης εποχής. Η γυναίκα είναι απλά το δεύτερο φύλο και δεν γεννιέται γυναίκα, αλλά γίνεται.  

Δηλαδή τι, μπορεί να γεννηθεί κάτι άλλο, και να γίνει γυναίκα; 

Ντροπή σας ιθύνοντες και ανεύθυνοι συνάμα, που δεν αποδίδεται τον απαιτούμενο σεβασμό στους αρχαίους Έλληνες που έζησαν και μεγαλούργησαν στην Πέλλα και σε ολόκληρη την Μακεδονία!

Τα ευρήματα που υπάρχουν στο μουσείο και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας, ζωντανεύουν το ένδοξο παρελθόν της Μακεδονίας μας, της Ελλάδας μας, και αποδεικνύουν την χιλιόχρονη ιστορία μας!  

Ας πράξουν επιτέλους οι ιθύνοντες όσα αξίζει ο ελληνισμός, ας τοποθετήσουν στην είσοδο του μουσείου εικόνα και λόγια ενός προγόνου μας και ας φροντίσουν περισσότερο τον χώρο που ζούσαν και δημιουργούσαν πολιτισμό οι λατρεμένοι Έλληνες του Αλεξάνδρου! 

Γιατί, όπως έλεγε και ο Αριστοτέλης:

Ουδόλως πρέπει να νομίζει κάποιος ότι αυτός ο ίδιος ανήκει εις τον εαυτόν του, αλλά όλοι μας ανήκομεν εις την πόλιν, διότι καθείς μόριον είναι της πόλεως. 

Αν λοιπόν οι ιθύνοντες καταλάβουν ότι ανήκουν στην πόλη, στην πολιτεία, στον Ελληνισμό, ίσως τότε να αναδείξουν το μεγαλείο της Ελλάδος από καταβολής του κόσμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου