Φυσικοί και συμπυκνωμένοι χυμοί και... η μετανάστευση επικίνδυνων ουσιών!


Επικίνδυνοι οι... φυσικοί 

και οι συμπυκνωμένοι χυμοί!

Στις μέρες μας, έντονος διάλογος γίνεται για τα επιτρεπτά και μη επιτρεπτά όρια ουσιών που αφήνουμε να διεισδύσουν στον οργανισμό μας μέσω της τροφής και του ποτού. Το μεγάλο ερώτημα είναι, αν αυτά τα όρια όντως μας προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες. Και σίγουρα μεγάλο ρόλο διαδραματίζει ο οργανισμός του κάθε ανθρώπου. 

Όμως, ανεξάρτητα από την δύναμη ή την αδυναμία του οργανισμού μας να αντισταθεί σε επικίνδυνες ουσίες, συνετό είναι να προσέχουμε ό,τι καταναλώνουμε. Να προφυλάσσουμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας, στο μέτρο του εφικτού. 

Για παράδειγμα, αντί να αγοράσουμε από το ράφι ενός καταστήματος έναν φυσικό χυμό, ας αγοράσουμε τα φρούτα κι ας ετοιμάσουμε οι ίδιοι τον χυμό. Αυτή θα ήταν η ασφαλέστερη διατροφική συμπεριφορά μας.

Έχουν γίνει έρευνες και αναλύσεις από ειδικούς επιστήμονες σε χυμούς, φυσικούς και συμπυκνωμένους, που δείχνουν ότι υπάρχουν  σε αυτούς υψηλές συγκεντρώσεις μιας τοξικής ουσίας, του αντιμονίου. Δηλαδή, έχουν βρεθεί ποσοστά αντιμονίου κατά 2,7 φορές υψηλότερα από τα επιτρεπόμενα ευρωπαϊκά όρια για το νερό.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, ο κ. Σπύρος Περγαντής, μετά από σχετική έρευνα, υποστηρίζει ότι: "Εκτός από τον χυμό βύσσινο, αυξημένες ποσότητες αντιμονίου βρέθηκαν και σε πέντε δείγματα χυμού μαύρου φραγκοστάφυλου που αγοράστηκαν από ελληνικά καταστήματα, αλλά που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι συγκεντρώσεις που ανιχνεύσαμε ήταν λίγο πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για το νερό". 

Η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Κρήτης σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, και στο σύνολο των 42 δειγμάτων που αναλύθηκαν, τα 8 είχαν πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια για το νερό. Αυτή η έρευνα ήλθε στο φως της δημοσιότητας στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Environmental Monitoring. 

Σύμφωνα με αυτή, το τριοξείδιο του αντιμονίου, το οποίο έχει κριθεί ως ύποπτο για καρκινογενέσεις, χρησιμοποιείται για την κατασκευή των πλαστικών συσκευασιών ΡΕΤ. Επίσης, έχουν γίνει κι άλλες έρευνες που κατέδειξαν ότι το αντιμόνιο "μεταναστεύει" από την συσκευασία στο περιεχόμενο, ακόμα και στο εμφιαλωμένο νερό, χωρίς βέβαια να τηρούν το όριο των 5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο. 

Συμπερασματικά, λοιπόν, η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι να ετοιμάζουμε μόνοι μας αυτό που τρώμε κι αυτό που πίνουμε. Ιδιαίτερα όταν τα προσφέρουμε στα παιδιά μας. Κι ας είμαστε πολυάσχολοι, γεμάτοι άγχος και εξαντλητικούς ρυθμούς, αξίζει να προσπαθήσουμε, ώστε να ελαττώσουμε τα έτοιμα τρόφιμα και ποτά, για το καλό όλων μας!...

(Πηγή: Διατροφή - Κόλαση και Παράδεισος, Νίκη Μάρκου, εκδ. Κάδμος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου