Από πλαστικό μπουκάλι ή τρεχούμενο νερό πρέπει να πίνουμε;


Νερό σε πλαστικά μπουκάλια:

Πρώτο στις προτιμήσεις των καταναλωτών και... επικίνδυνο!

Η πλειοψηφία του πληθυσμού, κυρίως των αναπτυγμένων χωρών, καταναλώνει νερό εμφιαλωμένο σε πλαστικά μπουκάλια, χωρίς να δαπανά έστω μία σκέψη για την επικινδυνότητα που απορρέει από αυτή τη συγκεκριμένη καταναλωτική συμπεριφορά.

Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που τονίζουν, βάσει των ερευνών που πραγματοποίησαν, ότι η κατανάλωση - μακροχρόνια κυρίως - εμφιαλωμένου νερού μπορεί να είναι άκρως επικίνδυνη. Γιατί;

Επειδή επικίνδυνες ουσίες διεισδύουν από το πλαστικό μπουκάλι στο νερό, και στη συνέχεια στον οργανισμό του καταναλωτή. Τέτοιες ουσίες είναι: πολυαιθυλένιο terephalate -PET -, πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας -HDPE -, πολυβινυλικό χλωρίδιο Unplasticised - UPVC-, ή πλαστικοποιημένο πολυβινυλικό χλωρίδιο - PPVC-, πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας - LDPE-, πολυπροπυλένιο - PP-, πολυστυρόλιο ή εκτάσιμο πολυστυρόλιο κ.ά..

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης διεξήγαγαν ένα πείραμα με σαλιγκάρια, τα αποτελέσματα του οποίου είναι αποθαρρυντικά για εκατομμύρια καταναλωτές εμφιαλωμένου νερού ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με αυτούς, τα αποκαλούμενα PET-μπουκάλια, τα οποία περιέχουν τερεφθαλικό πολυαιθυλένιο, επιβαρύνουν την υγεία, γιατί η επικίνδυνη ουσία, καθώς και άλλες παρόμοιες, περνούν από το μπουκάλι στο υγρό που περιλαμβάνεται σ΄ αυτό –νερό, αναψυκτικά κ.α..

Για οχτώ εβδομάδες τοποθέτησαν σαλιγκάρια μέσα σε γυάλινα και σε PET-μπουκάλια που περιείχαν νερό από την ίδια πηγή. Εξετάζοντας ακολούθως τα σαλιγκάρια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι εκείνα που βρίσκονταν μέσα στα πλαστικά μπουκάλια παρουσίαζαν αυξημένα ποσοστά αναπαραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι υπήρχε ορμονική επιβάρυνση που προκλήθηκε από τη μεταφορά ουσιών από το πλαστικό στο νερό.

Ο καθηγητής Γκιλμπέρτ Σένφελντερ, από το Πανεπιστήμιο του Βίρτζμπουργκ, ερευνά επίσης τις ορμονικές διαταραχές που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό οι χημικές ουσίες που περιλαμβάνονται στα πλαστικά μπουκάλια. Κατά την άποψή του, αυτές οι διαταραχές μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα σοβαρές. Μπορεί δηλαδή να προκληθεί μέχρι και στειρότητα, διαβήτης, αναπνευστικά προβλήματα κ.ά.. Αιτία είναι πάντα η μεταφορά των ανεπιθύμητων και επικίνδυνων ουσιών από το πλαστικό στο νερό.

Επίσης, μια άλλη πληροφορία την οποία ως καταναλωτές δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι ότι στο κάτω μέρος του πλαστικού μπουκαλιού υπάρχει ένα τριγωνικό σύμβολο με έναν αριθμό μέσα του, ο οποίος μας φανερώνει τη χημική ουσία του πλαστικού. Αν ο αριθμός είναι το 3 ή το 6 ή το 7, καλύτερα είναι να μην πιούμε το υγρό που περιέχεται στο μπουκάλι, γιατί αυτοί οι αριθμοί σημαίνουν τις πιο επικίνδυνες ουσίες.

Οφείλουμε, ακόμα, να προσέξουμε τη γεύση του εμφιαλωμένου νερού. Αν δηλαδή το νερό έχει γεύση σαν πλαστικό, να μην το καταναλώσουμε, είναι επικίνδυνο! Και, ποτέ να μην τοποθετούμε τα μπουκάλια στον ήλιο και σε υψηλές θερμοκρασίες, διότι μέσω του ήλιου και της θερμότητας μεταφέρονται περισσότερες ουσίες από το πλαστικό στο νερό.

Πιο συνετή είναι η χρήση ελαφρών γυάλινων μπουκαλιών για το νερό, και αυτά θα πρέπει να αναζητούμε στο εμπόριο, προκειμένου να προστατέψουμε την υγεία μας.

Το βακτήριο Pseudomonas Aeruginosa

Πυοκυανική Ψευδομονάδα

Το συγκεκριμένο βακτήριο ανιχνεύτηκε στο «φυσικό μεταλλικό νερό ΚΡΙΝΟΣ» σε συσκευασία 1,5 λίτρων, με ημερομηνία λήξεως 7-11-13, και αριθμό παρτίδας LOT121107. Την εμφιάλωση είχε πραγματοποιήσει η εταιρία «Ιωάννης Κ. Αναστασόπουλος & Υιός ΟΕ» στη Ροδοδάφνη Αιγίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, οι πολίτες δεν πρέπει να καταναλώσουν το συγκεκριμένο νερό, ενώ έχει ανακληθεί η συγκεκριμένη παρτίδα από την αγορά. Και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εστίασης και Διασκέδασης ΠΑ.Σ.Κ.Ε.ΔΙ προέβη σε ανακοινώσεις που αφορούσαν την επικινδυνότητα αυτού του βακτηρίου, που μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατης μορφής λοιμώξεις και δυσλειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού.

Η πληροφορία δημοσιεύθηκε μεταξύ άλλων στην ιστοσελίδα http:amaliadanews.gr.

Πόσοι άνθρωποι κατανάλωσαν αυτό το νερό; Πόσοι δεν έχουν καν ενημερωθεί; Και, τελικά, ποια τιμωρία είναι ικανοποιητική;

Πώς μπορεί εκείνος που προκάλεσε σε συνάνθρωπό του ασθένεια, είτε εκούσια είτε ακούσια, να διορθώσει το λάθος του; Σίγουρα, η απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά επικίνδυνων προϊόντων είναι το πρώτο και βασικό μέτρο υπέρ της προστασίας των ανθρώπων. Θα ήταν όμως το ίδιο συνετό, να γίνονται αυστηροί έλεγχοι πριν το οποιοδήποτε προϊόν τεθεί στη διάθεση των πολιτών. Αυτό δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να μας εγγυηθεί ότι συμβαίνει. Και ο καθένας μας σκέφτεται ότι τα οικονομικά συμφέροντα που έχει κάθε εταιρία παραγωγής εμφιαλωμένου νερού και άλλων ειδών διατροφής, δεν συμβαδίζουν σχεδόν ποτέ με την ανάγκη προστασίας της ανθρώπινης ζωής…

Απόσπασμα από το βιβλίο: Οι συνωμότες της τροφής 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου