Οι συνωμότες της τροφής


 
Απόσπασμα από το ανωτέρω βιβλίο: 

                             Αλλαντικά

Κρίνονται ένοχα για σοβαρές ασθένειες, όπως λευχαιμία, καρκίνος του πνεύμονος, καρδιοπάθειες και σακχαρώδης διαβήτης…

Και μόνο διαβάζοντας την ανωτέρω πρόταση, ξεκινά ο εφιάλτης. Αν σκεφτούμε παραπέρα το νόημά της, ο εφιάλτης γιγαντώνεται! Πολύ απλά

γιατί όλοι, ή σχεδόν όλοι, καταναλώνουμε ημερησίως μεγάλες ποσότητες αλλαντικών, που αποτελεί κυρίως την αγαπημένη τροφή των παιδιών.

Οι επιστήμονες-ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, κι εμείς οφείλουμε όχι μόνο να προσέξουμε το μήνυμά τους, αλλά και να υιοθετήσουμε, ιδιαίτερα για τα παιδιά μας, διατροφικές συμπεριφορές που απομακρύνουν, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, τους κινδύνους εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

 Τις πληροφορίες για τις σοβαρές επιπτώσεις από κατανάλωση αλλαντικών μπορεί να τις διαβάσει έκαστος στην ιστοσελίδα http://www.meatplace.gr/, όπου και αναδημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και δημοσιοποιημένες απόψεις επιστημόνων.

«Καμπανάκι» για οξεία λευχαιμία από αλλαντικά

«Γιατροί από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: η κατανάλωση αλλαντικών περισσότερες από μία φορές την εβδομάδα από παιδιά, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εκδήλωσης οξείας λευχαιμίας.

…Τα προϊόντα αυτά περιέχουν νιτρώδη άλατα και νιτροζαμίνη. Αυτά τα προϊόντα συντηρούνται και εμπλουτίζονται με αλάτι, ζάχαρη και νιτρώδη άλατα, ενώ πολλά εξ αυτών υποβάλλονται και σε κάπνισμα.

Έχει διαπιστωθεί ότι ειδικά τα νιτρώδη άλατα πιθανόν να προάγουν τον καρκίνο.

Όπως αναφέρεται στην επιστημονική επιθεώρηση «BMC Cancer», ο Δρ. Ντέιβιντ Σ. Κριστιάνι και οι συνεργάτες από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, «τέθηκαν υπό ιατρική παρακολούθηση 145 παιδιά και εφήβους (2-20 ετών) που εμφάνισαν οξεία λευχαιμία, τα οποία συγκρίθηκαν με τουλάχιστον δύο υγιή παιδιά ιδίας ηλικίας και φύλου.

Οι επιστήμονες συνέλεξαν λεπτομερή στοιχεία για τη διατροφή των παιδιών πριν τη διάγνωση του αιματολογικού καρκίνου ή στην περίπτωση της ομάδας ελέγχου, πριν τα συμπεριλάβουν στο δείγμα.

Όσα παιδιά έτρωγαν αλλαντικά και παστά ψάρια περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα είχαν 74% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν λευχαιμία από τα παιδιά που έτρωγαν σπάνια αυτά τα τρόφιμα.

Απ΄ την άλλη πλευρά τα παιδιά που έτρωγαν λαχανικά και προϊόντα όπως τυρί σόγιας είχαν το μισό κίνδυνο εκδήλωσης λευχαιμίας συγκριτικά με τους συνομήλικους τους που απέφευγαν να καταναλώνουν αυτά τα προϊόντα.

Οι ερευνητές προτείνουν λοιπόν τα παιδιά και οι έφηβοι να μην τρώνε συχνά αλλαντικά και παστά ψάρια, ενώ επισημαίνουν την ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της σχέσης αλλαντικών λευχαιμίας, προκειμένου να τεκμηριωθούν οι διατροφικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση της λευχαιμίας και να εκδοθούν νέες διατροφικές οδηγίες για τα παιδιά». Τα Νέα, 20-2-2009.

Το ακόλουθο κείμενο έχει πηγή την εφημερίδα Guardian, και το θέμα του είναι:

Καρκίνο μπορεί να προκαλέσει το σαλάμι στα παιδιά

«Τα σάντουιτς με σαλάμι αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο στα παιδιά, όταν καταναλώνονται πολύ τακτικά, προειδοποιούν οι επιστήμονες από το World Cancer Research Fund. Αντί για σαλάμι, συμβουλεύουν τους γονείς να χρησιμοποιούν γαλοπούλα ή κοτόπουλο, τόνο, άπαχο τυρί και χούμους (πουρέ από ρεβίθια) στα σάντουιτς και τα πακεταρισμένα γεύματα που δίνουν στα παιδιά τους για το σχολείο. Σύμφωνα με την έρευνα του World Cancer Research Fund (WCRF), τα παιδιά πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση προϊόντων από επεξεργασμένο κρέας (κυρίως αλλαντικών) γιατί τέτοιου είδους ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες δημιουργούν προβλήματα υγείας στην μετέπειτα ζωή τους.

       Το σαλάμι αυξάνει τον κίνδυνο

για καρκίνο παχέος εντέρου

«Η κατάλληλη ηλικία για να διαμορφώσουν τα παιδιά ένα σωστό μοντέλο διατροφής είναι στα πέντε χρόνια. Αν συνηθίσουν να τρώνε ανθυγιεινά τρόφιμα όπως το σαλάμι, τότε είναι πιθανό μεγαλώνοντας να αντιμετωπίσουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου» αναφέρει η έκθεση του WCRF. Ο κίνδυνος καρκίνου από προϊόντα επεξεργασμένου κρέατος αφορά κυρίως τον καρκίνο του παχέος εντέρου και σύμφωνα με τα πρόσφατα επιστημονικά ευρήματα στην Μ. Βρετανία τα κρούσματα καρκίνου του παχέος εντέρου μπορούν να μειωθούν κατά 3.700 ετησίως, μόνο και μόνο με τον περιορισμό της κατανάλωσης μπέικον στις 3 φέτες την εβδομάδα.

Το 2007 το WCRF σε παλαιότερη έρευνά του είχε διαπιστώσει ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος (δηλαδή αλλαντικών) αυξάνει τον κίνδυνο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Εκείνη η μελέτη εστίαζε μόνο στους ενήλικες, αλλά τα πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά.

       Τα βιολογικά αλλαντικά είναι ακίνδυνα;

Κατά την άποψη των επιστημόνων, η ύπαρξη νιτρικών στα τρόφιμα είναι επιζήμια για την υγεία. Κατά συνέπεια θα έπρεπε να απαγορεύεται η χρήση νιτρικών συντηρητικών, έτσι δεν είναι; Αυτή την απλή μα σοφή σκέψη δεν κάνουμε όλοι, διαβάζοντας τις απόψεις και τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγουν οι ερευνητές;

Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει την απλή μα σοφή και ξεκάθαρη θέση και σκέψη μας: Νιτρικά χρησιμοποιούνται σε όλα τα τρόφιμα, και το τραγικό είναι ότι τα περισσότερα από αυτά αποτελούν αγαπημένες λιχουδιές των παιδιών.

Αν ο γονιός, για να μη στερήσει τις μικρές καθημερινές γευστικές απολαύσεις του παιδιού του, στραφεί προς τα βιολογικά προϊόντα, μπορεί να είναι σίγουρος ότι διασφαλίζει την υγεία της οικογενείας του;

Η απάντηση, δυστυχώς, είναι αρνητική όσον αφορά τα βιολογικά αλλαντικά! Και αυτά περιέχουν νιτρικά, παρά το γεγονός ότι οι επιστήμονες συνιστούν την απαγόρευσή τους.

Στον πόλεμο υγείας-κέρδους φαίνεται ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, το κέρδος αναδεικνύεται νικητής.

Κέρδος σημαίνει τις βιομηχανίες τροφίμων, και στην συγκεκριμένη περίπτωση στην οποία αναφερόμαστε, τις βιομηχανίες βιολογικού κρέατος. Αυτές κατάφεραν να επιβάλλουν τη θέλησή τους, δηλαδή την εξυπηρέτηση του κέρδους τους, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κι άφησαν το θέμα υγεία να απασχολεί τους επιστήμονες και τους πολίτες-καταναλωτές. Τι κατάφεραν;

Να αναβάλλει η Κομισιόν την απαγόρευση της χρήσης νιτρικών και νιτρωδών στα επεξεργασμένα προϊόντα. Ωστόσο, πρέπει να επαναλάβουμε, ότι αυτά τα υλικά που χρησιμοποιούνται εντάσσονται στα γνωστά μας πια Ε, που στόχο έχουν να βοηθήσουν στη μακρόχρονη συντήρηση των τροφίμων, στην καλύτερη γεύση τους και στην καλύτερη εμφάνισή τους. Το στόχο τους, καταφέρνουν οι βιομηχανίες να τον εκπληρώσουν, όπως και να γεμίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Εκείνο που δεν καταφέρνουν, γιατί ουδόλως τους απασχολεί, είναι η προστασία της ανθρώπινης υγείας. Όπως όμως αποδεικνύεται μέσα στην πραγματικότητα, ούτε οι πολιτικοί, σε όποια θέση κι αν βρίσκονται μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ασχολούνται με την υγεία μας. Αντίθετα, λαμβάνουν αποφάσεις, όπως αυτή της Κομισιόν, που δείχνουν ότι συμπλέουν με τα συμφέροντα των βιομηχανιών.

Συμπερασματικά, αν ο γονιός δει στο ράφι του σούπερ μάρκετ κάποιο βιολογικό αλλαντικό, μπορεί να το προσφέρει στο παιδί του, αρκεί να μην έχει την αυταπάτη ότι προστατεύει την υγεία του. Το αλλαντικό περιέχει και θα περιέχει νιτρικά συστατικά, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για όσο καιρό η Κομισιόν κωλυσιεργεί και δεν απαγορεύει τη χρήση των επικίνδυνων αυτών ουσιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου