Το ελαιόλαδο είναι γνωστό από την αρχαία Ελλάδα για τις ευεργετικές ιδιότητές του στον οργανισμό του ανθρώπου. Ο Όμηρος το χαρακτήριζε ως "χρυσό υγρό", ενώ και για τον πατέρα της ιατρικής τον Ιπποκράτη ήταν το τέλειο θεραπευτικό, με περισσότερες από 60 φαρμακευτικές χρήσεις.
Κατά συνέπεια, είναι απολύτως φυσιολογικό και οι Έλληνες στην σύγχρονη εποχή να αναδεικνύουν τις ύψιστες ωφέλειες του ελαιόλαδου για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μία Ελληνίδα από τις Καρυές Λακωνίας, η Ευαγγελία Γκιώνη-Κοψιαύτη, έχει ανάγει σε έργο της ζωής της, την βιολογική καλλιέργεια της ελιάς, ώστε να φτάνει στον καταναλωτή το πιο υγιεινό ελαιόλαδο του κόσμου!
Οι επίμονες και κοπιαστικές εργασίες της για την παραγωγή του "χρυσού υγρού" αποδίδουν στον ύψιστο βαθμό, και έτσι βραβεύεται για το ελαιόλαδό της με το Χρυσό Βραβείο από το Παγκόσμιο Κέντρο Ελιάς και το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η τελετή απονομής θα γίνει τον Ιούνιο του 2021 στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας.
Όπως τονίζει η Ευαγγελία Γκίωνη: "Παράγω αυτό το ελαιόλαδο, διότι οι σπουδαίες ουσίες που περιέχει και κυρίως η ελαιοκανθάλη σε υψηλό ποσοστό, διαθέτουν σημαντική βιολογική δράση και σε αυτές έχουν αποδοθεί: Αντιφλεγμονώδεις, Αντιθρομβωτικές, Καρδιοπροστατευτικές και Νευροπροστατευτικές ιδιότητες".
Από την χρυσή αρχαία ελληνική εποχή μέχρι και σήμερα, είναι γνωστά τα οφέλη του αγνού ελαιόλαδου για την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων υγείας, όπως διαβήτης, αρθρίτιδα, δερματοπάθειες κ.λπ.. Η λήψη του ελαιόλαδου φαίνεται ότι βοηθά ακόμα και στην αντιμετώπιση διάφορων μορφών καρκίνου.
Η "χρυσή" ελαιοπαραγωγός συγκρίνει το ελαιόλαδο με το πολυδιαφημισμένο μουρουνέλαιο:
"Στην Ελλάδα, υπάρχει από μερικούς μια μικρή δυσπιστία απέναντι στο γεγονός ότι το πιστοποιημένο ελαιόλαδο μπορεί να δράσει ως συμπλήρωμα διατροφής ή ως φαρμακευτικό τρόφιμο. Αντιθέτως, πολύ εύκολα μέσω της διαφήμισης αποδεχόμεθα το ίδιο για το μουρουνέλαιο (ιχθυέλαια ω-3 λιπαρά). Και όμως, και τα δύο υπάγονται στο ίδιο ακριβώς ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο 432/12. Έτσι και η τιμή του πιστοποιημένου πολυφαινολικού ελαιόλαδου, ακολουθεί την τιμή του μουρουνέλαιου. Ανάλογα δε με την κατάταξή του, τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και την περιεκτικότητά του σε πολυφαινόλες, μπορεί να είναι πιο ακριβό.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι οι βιταμίνες Ε, Κ, Α, D καθώς και τα λιπαρά ω-3 που περιέχει το νέο αυτό ελαιόλαδο, είναι απαραίτητα για μικρούς και μεγάλους, εγκύους και θηλάζουσες. Βοηθά στην σωστή ανάπτυξη των οστών των παιδιών (βιταμίνες K+D) και στην ισορροπία του μεταβολισμού, καθιστώντας το απαραίτητο στην παιδική διατροφή".
Στο ερώτημα ελαιόλαδο ή μουρουνέλαιο, η απάντηση είναι απλή: Ελαιόλαδο, το αγνό βιολογικό ελαιόλαδο όπως της κ. Ευαγγελίας Γκιώνη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου