Σαν σήμερα 3 Απριλίου γεννήθηκε ο Ένας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!

3/4/2021

Σαν σήμερα, 3 Απριλίου, γεννήθηκε ο Ένας. Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, ο αδάμαστος Αρχιστράτηγος του 1821.

Σαν να ήταν μόλις χθες η απαρχή της προσωπικής ιστορίας κι έπειτα της εθνικής πορείας του ήρωα του 1821, του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη. 

           Στοχάσου και δες…

          Την έγκυο γυναίκα να περπατά στον κακοτράχαλο δρόμο, αγκομαχώντας. Μαζί της ήταν κι άλλοι Έλληνες. Είχαν φύγει από τον τόπο τους με στόχο να φτάσουν στο Ραμοβούνι της Μεσσηνίας, για να γλυτώσουν από τις φρικαλεότητες των τούρκων.

          «Ζαμπία, αντέχεις ακόμα; Μήπως έπρεπε να μείνεις πίσω; Τι θα σου έκαναν έγκυο γυναίκα;» Είπε η γυναίκα που είχε λαχανιάσει χειρότερα από την έγκυο.

          «Τρελάθηκες; Όλα τα κακά μπορούσαν να μου κάνουν οι τούρκοι! Αυτοί δεν σέβονται την εγκυμοσύνη! Μπορούν να με βιάσουν, να με ξεκοιλιάσουν και να με πετάξουν στον γκρεμό. Θα εξαφανιζόμουν σαν να μην υπήρξα ποτέ! Αλλά μπορούν και χειρότερα να μου κάνουν…» Η φωνή της έσβησε, καθώς η σκέψη για τα χειρότερα γέμισε με τρόμο το μυαλό της.

          Επιτάχυνε το βήμα της, όσο μπορούσε.

          «Θα μπορούσαν να με αφήσουν να γεννήσω το παιδί μου κι έπειτα να μου το αρπάξουν και να το εξισλαμίσουν! Χειρότερη κατάρα από αυτή υπάρχει για τους Έλληνες;» Η φρικιαστική σκέψη έδωσε φτερά στα πόδια της μάνας. Ούτε που την απασχολούσε η ανάσα της που με μεγάλη δυσκολία έβγαινε από το στόμα της.

          Ευτυχώς για την ελληνική φυλή, ο Θεόδωρος γεννήθηκε κάτω από ένα δέντρο και μεγάλωσε μέσα σε ελληνική αγκαλιά. Αν δεν είχε φροντίσει γι΄ αυτό η μάνα του, η ιστορία του ελληνισμού θα ήταν διαφορετική και τραγική! Γιατί ο γιος που στα σπλάχνα αυτής της μάνας ζούσε, έμελλε να οργανώσει τον αγώνα για την λευτεριά, χωρίς να λογαριάζει την ίδια του την ζωή στις μάχες!

          Η μάνα του, αυτή η περήφανη Ελληνίδα, δεν θα μπορούσε να διαλέξει για άντρα της κάποιον που δεν θα σήκωνε τα όπλα για να πολεμήσει κατά των τούρκων. Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης έκανε την καρδιά της να σκιρτήσει, ο πολεμιστής του έθνους. Αυτός λοιπόν έγινε ο πατέρας του πρωτότοκου παιδιού της. Μα και όλα τα μέλη της οικογένειας του ήταν ταγμένα στον απελευθερωτικό αγώνα της πατρίδας.

          Ο Κωνσταντής Κολοκοτρώνης έλαβε μέρος στα Ορλωφικά, ένοπλη εξέγερση που υποκινήθηκε από την Αικατερίνη Β΄ της Ρωσίας, το 1770, κατά των τούρκων. Αίμα, χύθηκε αίμα ελληνικό τότε, μα δυστυχώς δεν ήταν τέτοια που άρμοζε η βοήθεια των Ρώσων και πολλοί Έλληνες έχασαν την ζωή τους, χωρίς να ελευθερωθεί η πατρίδα. Ωστόσο, κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος, αντίθετα, γίνεται η μαγιά για τους επόμενους, ώσπου η λευτεριά να σημάνει…

          Ο Κωνσταντής και δύο αδέρφια του σκοτώθηκαν υπέρ της πατρίδας από τους τούρκους. Όλη η οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος, όλη η σκλαβωμένη Ελλάδα έκλαψε. Ο Θεόδωρος από τα μικράτα του έμαθε ότι μόνο αγωνιζόμενος υπέρ της λευτεριάς έχεις τιμή, γιατί μόνο τότε το έθνος έχει ελπίδα να ελευθερωθεί.


          Στοχάσου, και άκου την βροντερή φωνή του Θεόδωρου:

          «Εγεννήθηκα εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέραν της Λαμπρής. Η αποστασία της Πελοποννήσου έγεινε εις τα 1769. Εγεννήθηκα εις ένα βουνό, εις ένα δένδρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον Ραμαβούνι. Ο πατέρας μου ήτον αρχηγός των αρματολών εις την Κόρινθον. Κάθεται εκεί τέσσερους χρόνους. Αναχωρεί από την Κόρινθος διά την Μάνην. Έβγαινεν από την Μάνην και εκυνηγούσε τους Τούρκους […]».

          Ο πατέρας μου μαζί με αντρειωμένους Έλληνες πολέμησαν τους τούρκους. Να το θυμάστε αυτό, φωνάζει ο Κολοκοτρώνης, ελπίζοντας ότι θα τον ακούσουμε κι εμείς, οι απόγονοί του. 

Απόσπασμα από το βιβλίο: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης - Ο αδάμαστος Αρχιστράτηγος του 1821

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου