Η Μακεδονία χρειάζεται νέους Ήρωες! Μάς έφαγε η ψοφιοσύνη μας...


10/4/2021

Η Μακεδονία θα μας σώσει, ξανά, από την βρώμα όπου κυλιόμαστε...

Ο Παύλος Μελάς σκοτώθηκε στη Στάτιστα της Μακεδονίας ένα βράδυ το φθινόπωρο του 1904. 

Και οι Έλληνες ξύπνησαν. 

Γιατί ξύπνησαν τώρα μόνο; Επειδή είναι τυφλοί οι άνθρωποι. Και οι περισσότεροι γεννήθηκαν για να είναι και μικροί. Σπίθες κοντές είναι οι στιγμές που ξυπνούν και νοιώθουν τη μετριότητα που βαρύνει επάνω τους. Σπίθα είναι όταν λέγουν:

-Ω, τι ανυπόφορη που είναι η μετριότητά μου!

Τέτοια μια σπίθα τους άναψε ο Παύλος Μελάς. Όσοι συνηθίζουν να συλλογίζονται ας στοχασθούν πόσο μεγαλύτερος από τους άλλους Έλληνες έπρεπε να είναι ο Παύλος Μελάς για να καταφέρει να τους ανάψει. Και με τη σπίθα που άναψε στον καθένα, πολλοί, που ήταν τυφλοί ως τότε, είδαν. Έτριψαν τα μάτια τους κάπως ξιπασμένοι και είπαν μέσα τους γιατί ντρέπουνταν να το διαλαλήσουν:

-Ώστε υπάρχει Μακεδονία, αφού πήγε ο Παύλος Μελάς και σκοτώθηκε γι΄ αυτή!

Και άλλοι εσυμπέραναν:

-Ώστε βρίσκονται ακόμα μετά το 1897 αξιωματικοί στο στρατό, και ζωή στο Έθνος! Λοιπόν, Ζήτω το Έθνος! 

Άντρες, γυναίκες και παιδιά, γέροντες και νέοι, γνωστοί και άγνωστοι, συνταράχθηκαν έξαφνα, μια στιγμή, και ανατρίχιασαν. Και έκλαψαν γυναίκες και κορίτσια, γέροντες δάκρυσαν, άντρες κουνήθηκαν, και τα παιδιά τα Ελληνόπουλα του κόσμου όλου άναψαν. Μια άφραστη λαχτάρα τούς συνεπήρε όλους, και όλοι έγιναν μιαν ώρα ποιητές και πόθησαν να τραγουδήσουν. Και ο πόθος τους ήταν φλόγα για κάποιο μεγαλείο. Η σπίθα όμως των περισσοτέρων αποκάηκε, έσβησε, γίνηκε στάχτη [...] ("Μαρτύρων και Ηρώων αίμα", Ι. Δραγούμης, 1914). 

Φοβούμενος ότι η Μακεδονία θα παραμείνει σκλαβωμένη, παρά τις ηρωικές πράξεις των Μακεδονομάχων και την αυτοθυσία του Παύλου Μελά, ο Δραγούμης, λίγο παρακάτω έγραψε: 

Σε σας στρέφομαι, παιδιά του Ελληνισμού, αγαπημένα Ελληνόπουλα, και σας ξορκίζω - αν έχετε να ξοδέψετε ενέργεια, ας είναι και μέτρια, αν έχετε να κάψετε τίποτε περισσότερο από σπίθες απλές ενθουσιασμό - μη λησμονήσετε ποτέ το θάνατο του Παλληκαριού, αλλά προ πάντων μη λησμονήσετε τη ζωή του, τον ενθουσιασμό του δηλαδή και τη δύναμη και την τόλμη, μη λησμονείτε και την ιδέα που για κείνη δούλεψε και υπόφερε, ούτε την πανώρια χώρα όπου εσκοτώθη, γιατί και η ιδέα εκείνη και η χώρα θέλουν πολλούς ακόμα Ήρωες.

Να ξέρετε πως αν τρέξουμε να σώσουμε την Μακεδονία, η Μακεδονία θα μας σώσει. Θα μας σώσει από τη βρώμα όπου κυλιόμαστε, θα μας σώσει από τη μετριότητα και από την ψοφιοσύνη, θα μας λυτρώσει από τον αισχρό τον ύπνο, θα μας ελευθερώσει. Αν τρέξουμε να σώσουμε τη Μακεδονία, εμείς θα σωθούμε! 

Έγραφε ο Δραγούμης, τότε, προσπαθώντας να κρατήσει ζωντανό το μήνυμα: Για να είναι ελεύθερη η Ελλάδα πραγματικά, πρέπει να είναι ελεύθερη η Μακεδονία!

Με τον πιο τραγικό τρόπο, σε συνθήκες ειρήνης, επί Τσίπρα και Μητσοτάκη, η Μακεδονία χάνει την ιστορία και την λευτεριά της! 

Ναι, η Μακεδονία μας χρειάζεται νέους Ήρωες. Ελληνίδες και Έλληνες που θα αποτινάξουν την μετριότητα και την ψοφιοσύνη τους, για να της δώσουν ξανά την δόξα που της αξίζει. 

Αν δεν σώσουμε την Μακεδονία μας, θα μας πνίξουν οι σλάβοι και οι τούρκοι, ξανά... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου