Σοφοκλής Καρύδης: Μιλούσε για την δημόσια διαφθορά, παρά την καταδίωξη και φυλάκισή του!


23/4/2021

Τα έβαλε με την καθεστηκυία τάξη της εποχής του, με διεφθαρμένους πολιτικάντηδες και

δημοσιογράφους που φρόντιζαν τα προσωπικά τους συμφέροντα, κατασπαταλώντας το δημόσιο χρήμα, σε  μία εποχή που η Ελλάδα ήταν πληγωμένη βαθιά, μετά δηλαδή από την Επανάσταση του 1821. Ο Σοφοκλής Καρύδης, 1832-1893, ποιητής, δημοσιογράφος και συγγραφέας, δεν λογάριασε ποτέ τους ισχυρούς, ούτε καν τον βασιλιά Όθωνα! 

Δεν τον ενδιέφερε η προσωπική του προβολή ούτε η προσωπική του δόξα ούτε η απόκτηση υλικών αγαθών! Τον ενδιέφερε το καλό της πατρίδας! Αλλά η πατρίδα κινδύνευε από τους διεφθαρμένους και από εκείνους που είχαν απλώσει τα δόντια της ξενομανίας, δόντια που ξέσχιζαν τα σωθικά της Ελλάδας! Γι΄ αυτούς, λοιπόν, μιλούσε κι έγραφε. Το αποτέλεσμα; 

Τον κυνηγούσαν και οι δημοσιογράφοι της εποχής του και οι πολιτικάντηδες. Έφαγε ξύλο, πρόστιμα, φυλακίστηκε, βασανίστηκε, αλλά δεν σταματούσε να γράφει και να μιλάει! Σατίριζε και τον ίδιο τον εαυτό του:

Και ο δείνας και ο τάδες, είναι όλοι μασκαράδες! Κι ο συντάκτης του "Φωτός" μασκαράς είναι κι αυτός! Φως, ήταν η εφημερίδα που εξέδιδε ο ίδιος! 

Πολεμούσε τον Τύπο στην εποχή του Όθωνα, όταν ο νόμος περί Τύπου ήταν ιδιαίτερα σκληρός για εκείνους που αποκάλυπταν τις πολιτικές και δημοσιογραφικές ατασθαλίες. 

Ο Τύπος είναι το μανδρόσκυλο των λαϊκών ελευθεριών! Έγραφε, και οι ποινές τον καταδίωκαν ανελλιπώς! 

Οι διεφθαρμένοι, τότε, όπως και σήμερα βεβαίως, δεν θέλουν κανείς να αποκαλύπτει τα καταστροφικά για το έθνος έργα τους! Η καταδίωξη του αγνού δημοσιογράφου ήταν, και παραμένει, ο τρόπος που διασφαλίζει την διαφθορά της εξουσίας! 

Ο Σοφοκλής Καρύδης έλεγε ότι για να εκτίσει τις ποινές που του επέβαλε η εξουσία, θα έπρεπε να ζήσει τρεις φορές από εξήντα χρόνια! 

Αλλά δεν σταματούσε να καταγγέλλει τους διεφθαρμένους. Έγραφε: 

Εις τον ένα: "Είσαι αγύρτης!"

Εις τον άλλον: "Είσαι ψεύτης!"

Εις τον τρίτο: "Δημοκόπος!"

Εις τον άλλον: "Πρωτοκλέφτης!"

Σας τα είπα, κι ας μ΄ αρπάξουν

και κλητήρες κι αστυνόμοι!

Δεν αλλάζω πλέον γνώμη!... 

Στον 21ο αιώνα, με την διαφθορά να έχει χτίσει το δικό της καινούριο βασίλειο στην πατρίδα μας, είναι σχεδόν ανύπαρκτες φωνές όπως αυτή του Σοφοκλή Καρύδη. Δυστυχώς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου