16-17 του Μάη 1918: Στην Μάχη του Σκρα οι Έλληνες απέδειξαν πώς πολεμούν οι ήρωες!



17/5/2021

Τέτοιες ημέρες ήτανε, το 1918, όταν πραγματοποιήθηκε μία από τις πιο σημαντικές νίκες του ελληνικού στρατού κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 

Μάχη του Σκρα. Νίκη του Σκρα. 

Σήμερα, πολιτεία και στρατός κάνουν σαν να μην χρωστάμε πολλά σε εκείνους τους Έλληνες που έδωσαν την ζωή τους, για να απολαμβάνουμε εμείς, στον 21ο αιώνα, την ελευθερία μας. 

Εχθρός των Ελλήνων στην περιοχή Σκρα του Νομού Κιλκίς ήτανε ο βουλγαρικός στρατός (σύμμαχος των Γερμανών). Από τα χαράματα της 16ης του Μάη μέχρι και την επόμενη ημέρα, οι Έλληνες προετοιμάζονταν για την μάχη. Το ίδιο και οι Βούλγαροι με την ισχυρή στρατιωτική τους δύναμη. 

Το πρωί της 17ης του Μάη τα συντάγματά μας που ήταν έτοιμα, εξόρμησαν κατά των εχθρών, καλυπτόμενα από κινητό φραγμό του πυροβολικού. Πολεμούσαν με τόση ορμή και γενναιότητα οι Έλληνες, που οι Βούλγαροι, παρά την δύναμή τους, δεν κατάφεραν να αντέξουν. Υπερφαλαγγίστηκαν από τους Έλληνες, οι οποίοι το απόγευμα κατέλαβαν το Σκρα. 

Να σημειωθεί ότι οι Βούλγαροι λυσσαλέα προσπάθησαν να διατηρήσουν τις θέσεις τους και να νικήσουν τους Έλληνες, αλλά τελικά ηττήθηκαν. 

Η ήττα ήταν εξευτελιστική για τους Βούλγαρους, γιατί κανείς δεν περίμενε ότι οι Έλληνες θα πολεμούσαν με τόσο θάρρος και με τέτοια αποφασιστικότητα. Ένα παραπάνω, που μόλις έναν χρόνο πριν, τον Μάρτιο του 1917, στην ίδια θέση, η 122α γαλλική μεραρχία είχε πολεμήσει με τους Βούλγαρους και είχε ηττηθεί! 

Οι Έλληνες νίκησαν στο Σκρα, αλλά δυστυχώς χάθηκαν γενναία παλικάρια. Ιδιαίτερα επλήγη η Μεραρχία Αρχιπελάγους, με 338 νεκρούς, και ανάμεσά τους ήταν και ο ταγματάρχης Βασίλειος Παπαγιάννης. 1.777 παλικάρια τραυματίστηκαν σ΄ αυτή την μάχη, 164 οι αγνοούμενοι. Πραγματοποιήθηκαν και δευτερεύουσες επιθέσεις από την Μεραρχία Κρήτης, και είχαμε 71 νεκρούς και 314 τραυματίες, Στην Μεραρχία Σερρών είχαμε 32 νεκρούς και 114 τραυματίες. 

Οι δυνάμεις της Μεραρχίας Αρχιπελάγους συνέλαβαν συνολικά 1.835 Βούλγαρους και στα χέρα τους ήλθαν 12 πυροβόλα, 32 πολυβόλα και πολλά ακόμα όπλα. Η Μεραρχία της Κρήτης κυρίευσε σημαντικό στρατιωτικό υλικό, έπιασε 210 Βούλγαρους αιχμαλώτους, ενώ άλλους 18 Βούλγαρους αιχμαλώτισε η Μεραρχία Σερρών.   

Κανείς δεν περίμενε ότι οι Έλληνες θα νικήσουν στην Μάχη του Σκρα. Αφού οι σύμμαχοί τους δεν είχαν καταφέρει να κατατροπώσουν τους εχθρούς, πώς θα το έπρατταν αυτό οι Έλληνες; 

Και όμως! Οι Έλληνες πέτυχαν την νίκη του Σκρα, πλήττοντας βαρύτατα τους Βούλγαρους, αναγκάζοντας τον αρχιστράτηγο των συμμαχικών δυνάμεων Γκυγιωμά να χαρακτηρίσει με τα εξής λόγια το ελληνικό πεζικό: "Είναι ένα πεζικό απαράμιλλης ανδρείας και έξοχης ορμητικότητας".

Οι φωτογραφίες από το Μακεδονικό Μέτωπο κατά την διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταδεικνύουν όσα πρόσφερε η Μακεδονία και τα παλικάρια της και στο έθνος μας, αλλά και στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου