Πασχάλης Γλώσσης: Στην γειτονιά των αγγέλων και των Μακεδονομάχων! Η Μακεδονία κλαίει...


8/5/2021

ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΓΛΩΣΣΗΣ 

Πού πήγες παλικάρι της Μακεδονίας μας; Γιατί έφυγες τόσο μα τόσο νωρίς;

Πώς και πού να βρούμε λέξεις για να εκφράσουμε τον πόνο της ψυχής; 

Η είδηση του άδικου θανάτου σου κομμάτιασε την καρδιά μας και γέμισε με σκοτάδι την λογική μας. 

Σε συναντούσαμε στους δρόμους, στα μεγάλα συλλαλητήρια για την Μακεδονία μας! Πάντα, είχες ένα πλατύ χαμόγελο απλωμένο στο ευγενικό σου πρόσωπο και μια μεγάλη σημαία κράταγες, που την άφηνες με περηφάνια να κυματίζει! 

Εκεί, στους δρόμους της Μακεδονίας, άγνωστοι συναντηθήκαμε και γίναμε αδέρφια κι ας μην γνωριζόμασταν από πριν. Μας ένωνε η άδολη αγάπη για την πατρίδα, καθώς και η αγωνία μας, τι θα απογίνει η Μακεδονία μας! 

Η καρδούλα σου δεν άντεξε, ο οργανισμός σου λύγισε, η ψυχή σου πετάρισε κι έφυγες. Με τα φτερά της Μακεδονίας, ανέβηκες προς τους ουρανούς. 

Ένα είναι σίγουρο. Εκεί που τώρα βρίσκεσαι, συναντήθηκες με τον Παύλο Μελά, με τον καπετάν Άγρα, με τον Ίωνα Δραγούμη, με τον καπετάν Μητρούση, με όλα τα γενναία παλικάρια που έδωσαν την ζωή τους για την Μακεδονία. 

Μόνο να, δεν είσαι πια κοντά μας! Δεν θα ξαναβγείς μαζί μας στους δρόμους για να ανεμίσεις την μεγάλη σου σημαία και να φωνάξεις Μία είναι η Μακεδονία και είναι Ελλάδα! 

Δεν θα ξαναδούμε το ευγενικό πανώριο χαμόγελό σου, δεν θα σε ξανακούσουμε να ψάλλεις τον Εθνικό Ύμνο. 

Ο κόσμος των ζωντανών έγινε φτωχότερος, τώρα που έφυγες. Η πατρίδα έχασε έναν αγνό αγωνιστή. Κι εμείς οι πατριώτες, τα αδέρφια σου, βουτηχτήκαμε στο πένθος. 

Όταν ξαναβγούμε στους δρόμους για την Μακεδονία μας, γιατί θα ξαναβγούμε Πασχάλη μας, στο υποσχόμαστε, να έρθεις από πάνω μας και να μας αγκαλιάσεις ξανά με το λαμπερό σου χαμόγελο, και να αφήσεις τις αιθέριες λέξεις από τον ουρανό να κατεβούν στην γη από τα αιώνια πια χείλη σου: Μακεδονία ξακουστή, του Αλεξάνδρου η χώρα... 

Νίκη Μάρκου 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου