Γράμμα του Νικηταρά στον Γκούρα, ο οποίος το πέταξε και δεν δίστασε να σκοτώσει τον Ανδρούτσο!


9/5/2021

Ο Νικηταράς ο Τουρκοφάγος προσπαθούσε κατά τις εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν εν μέσω της Επανάστασης, να κατευνάσει τα πνεύματα. Ήταν αδιανόητο γι΄ αυτόν τον ήρωα, οι Έλληνες να  αλληλο-εξοντώνονται, ενώ ο Ιμπραήμ ετοιμαζόταν να κατέβει στην Ελλάδα για να την οδηγήσει ξανά στην σκλαβιά. 

Έτσι, ο Νικηταράς στις 29 Νοεμβρίου του 1824 έγραψε ένα γράμμα στον Γκούρα, για να του υπενθυμίσει όσα έπρεπε να πράττουν οι πατριώτες για την πατρίδα. 

"Αδελφέ Γκούρα! Εξαιτίας των διχονοιών κάθε αισθαντικός πατριώτης ημπόρει να στοχαστεί ότι η πατρίς χάνεται. Ημείς εχύσαμεν τόσα αίματα διά την ελευθερίαν της. Αφού λοιπόν ηγωνίσθημεν και εκοπιάσαμε δι΄ αυτήν, δεν πρέπει να υπακούωμεν εις τα θελήματα μερικών ατόμων τα οποία ζητούν να σκοτωνώμεθα καθημερινώς αναμεταξύ μας, λέγοντα ότι επιποθούσι το καλόν της πατρίδος. Το καλλίτερον είναι να στέρξωσι με ειρήνην την εθν. Συνέλευσιν την οποίαν όλον το έθνος ζητεί διά να προλάβει την διαφύλαξιν της πατρίδος. 

Όποιος λοιπόν είναι πατριώτης, πρέπει να ζητήσει επιμόνως την εθν. Συνέλευσιν. Γνωρίζεις καλά την ψυχήν μου ως και εγώ την εδικήν σου. Λοιπόν μην αφήσωμεν να χαθεί η πατρίς. Ο αδελφός Νικήτας Σταματελόπουλος". (Απόσπασμα από Απομνημονεύματα - Ν. Σπηλιάδη) 

Δυστυχώς ο Γκούρας δεν έδωσε καμία σημασία στα λόγια του Νικηταρά, πέταξε το γράμμα του, γιατί  αγαπούσε την εξουσία περισσότερο από την πατρίδα. Και είχε γίνει αδίστακτος. Και ήταν αυτός, ο Γκούρας, ο πρωτεργάτης της δολοφονίας του Οδυσσέα Ανδρούτσου. 

Στις 5 του Ιούνη, του 1825, το πρώην πρωτοπαλίκαρο του Ανδρούτσου, ο Ιωάννης Γκούρας, μαζί με τον Μήτρο Τριανταφυλλίνα, τον Ιωάννη Μαμούρη και τον Παπακώστα, σκότωσαν τον Οδυσσέα της Επανάστασης, τον οποίο προηγουμένως είχαν φροντίσει να φυλακίσουν με ψευδείς κατηγορίες. 

Οι πολιτικάντηδες πάντα καταστρέφουν την πατρίδα, φροντίζοντας πρωτίστως να δολοφονούν ή να περιθωριοποιούν τους αγνούς πατριώτες. Όπως τότε, έτσι και σήμερα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου