ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ:15.000 τούρκοι του Αλή Πασά κυκλώνουν 550 Έλληνες του Νικοτσάρα στην Μακεδονία & ο βρώμικος ρόλος βουλγάρων, σελίδα 5


Ντοκουμέντο από το έτος 1963

Μακεδονομάχοι κατά τούρκων και βουλγάρων: Νικοτσάρας, Βλαχάβας, Τσέλιος Ρουμελιώτης, Ρομφέης, Γιάννης Σταθάς, αδελφοί Λάζοι. 

Φρικτό τέλος για Νικοτσάρα και Βλαχάβα.

Οι βούλγαροι γίνονται μισθοφόροι των τούρκων κατά των Ελλήνων Αγωνιστών. 

Δυστυχώς, ο Αλή Πασάς, κυρίως από το 1804 και μετά, άφησε πίσω του τις αποτυχημένες απόπειρες κατά των Ελλήνων της Μακεδονίας και πέρασε στις νίκες. Αυτό το έτος, και παρά τον ηρωισμό των Ελλήνων αγωνιστών, κατάφερε να φθάσει με περίπου 80.000 άνδρες στην Ελληνικότατη Φιλιππούπολη. 

Ο θρυλικός αρματωλός εκ Δυτικής Μακεδονίας Νικοτσάρας συνεχίζει τον αγώνα κατά θάλασσαν εις το Βόρειον Αιγαίον. Μετά μάλιστα από την αποχώρηση του Αλή Πασά, αποβιβάζεται εις την ξηράν και επικεφαλής σώματος 550 ανδρών νικά τους τούρκους στο Σιδηρόκαστρο (τότε Δεμίρ Ισάρ) και στην συνέχεια κινείται προς Βορράν. 

Οι τούρκοι του Μελενίκου μαζί με μισθοφόρους βουλγάρους προσπαθούν να ανακόψουν την ορμήν του, αλλά ηττώνται και ο Νικοτσάρας εισέρχεται νικητής στο Νευροκόπι. Βρέθηκε όμως προ υπερτέρων δυνάμεων, συμπτύσσεται στην Ζίχνην, όπου κυκλούται υπό 15.000 τούρκων, κατορθώνει όμως να διασπάσει τον κλοιόν και διά Ρεντίνας εισέρχεται εις Χαλκιδικήν. 

Ταυτοχρόνως με τον Νικοτσάραν ο αρματωλός των Σερρών Τσέλιος Ρουμελιώτης αγωνίζεται ηρωικώς κατά των τούρκων στο Μενοίκιον. 

Ο Αλή Πασάς το 1807 επανέρχεται στην Μακεδονία και με ισχυράς δυνάμεις κτυπά το αρματωλίκι του Ολύμπου, το οποίο αναγκάζεται να καταφύγει εις τα πλοία. Σχηματίζεται στόλος από 70 πλοία εις τον οποίον συμμετέχουν ο Ρομφέης, και Νικοτσάρας, με αρχηγόν τον Γιάννη Σταθά. Τόσας καταστροφάς επιφέρουν στους τούρκους, ώστε αναγκάζονται να συνθηκολογήσουν και να τους αφήσουν ελευθέρους εις τ΄ αρματωλίκια τους. 

Το 1808 επαναστατούν και πάλι τ΄ αρματωλίκια. Και πάλι όμως αναγκάζονται να καταφύγουν εις τον ναυτικόν αγώνα. Αυτήν την φοράν με αρχηγούς τον Νικοτσάρα, Βλαχάβαν και αδελφούς Λάζους. Η δράση τους φθάνει μέχρι Δαρδανελλίων και ακτών της Μ. Ασίας. 

Ο Βλαχάβας συλλαμβάνεται, αιχμάλωτος κατόπιν προδοσίας Αλβανών, και θανατούται εις Ιωάννινα υπό του Αλή Πασά, ο δε Νικοτσάρας φονεύεται εις την ξηράν παρά την Κατερίνην και θάπτεται εις Σκιάθον. 

Οι Μακεδόνες έδιναν σκληρούς αγώνες για την Ελευθερία, πολεμούσαν σαν λιοντάρια, δεν ήθελαν να υποταχτούν στον Αλή Πασά και να ζήσουν ως σκλάβοι του. Γιατί οι Έλληνες δεν αντέχουν την σκλαβιά. Τραγικώς, όμως, δεν είχαν να αντιμετωπίσουν μόνο τους τούρκους. Εχθρός τους ήταν και οι βούλγαροι που 

καθ΄ όλη την διάρκειαν των σκληρών αγώνων των Ελλήνων της Μακεδονίας κατά του κατακτητού, αυτοί όχι μόνο δεν έδειξαν ίχνος Εθνικής ζωής, όχι μόνο δεν αντιδρούσαν κατά της τουρκικής δουλείας, αλλά, απεναντίας, πλειστάκις επολέμησαν ως μισθοφόροι των τούρκων κατά των επαναστατημένων Ελλήνων. 

Συνεχίζεται. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου