ΦΑΚΕΛΟΣ ΙΣΤΟΡΙΑ: Ο Μακεδονικός Ελληνισμός κατά των τούρκων, "ανύπαρκτοι "οι Βούλγαροι, σελίδα 4


Ντοκουμέντο από το έτος 1963

Περίοδος Τουρκοκρατίας: Ηγεσία του Ελληνικού Στοιχείου εις την Ελληνικήν Χερσόνησον! 

-Εθνικοί αγώνες των Μακεδόνων κατά του κατακτητού! 

-30.000 Έλληνες στην Μακεδονία σφάχτηκαν ή πουλήθηκαν ως δούλοι, σε αγώνες κατά των τούρκων, επειδή η Δύση ξαφνικά εγκατέλειψε τον πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε! 

Μετά την κατάληψη ολοκλήρου της Ελληνικής Χερσονήσου υπό των τούρκων όλοι οι εν αυτή Χριστιανικοί λαοί συσπειρούνται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχου. 

Ο Μωάμεθ Β΄, ονόμασε άπασαν την Νοτίως του Αίμου χώραν Ρωμυλίαν (χώρα των Ελλήνων) και αναγνώρισε τον Πατριάρχη των Ελλήνων Γενάδιον Σχολάριον και τους διαδόχους του ως Εθνάρχας των Ελλήνων (Ρουμ) και στην κατηγορία ταύτην υπήγαγον οι κατακτητές πάντας τους Ορθοδόξους, αναγνωρίζοντας εμπράκτως την αριθμητικήν και πνευματικήν υπεροχή του Ελληνισμού. 

Οι Έλληνες Πατριάρχες εκείνα τα σκληρά χρόνια της τουρκοκρατίας παρέμειναν πνευματικοί ηγέτες των Ορθοδόξων, αλλά δεν κατάφεραν να επηρεάσουν την Εθνική Συνείδηση. 

Ωστόσο, ο Ελληνισμός καθ΄ όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας, καμία στιγμή δεν έπαψε να αγωνίζεται υπέρ της Εθνικής του Ανεξαρτησίας. 

Οι σέρβοι επίσης διετήρησαν τον Εθνισμό τους και δεν είναι ολίγοι οι αγώνες τους κατά των κατακτητών. 

Οι βούλγαροι όμως ουδέ ίχνος Εθνικής ζωής επέδειξαν καθ΄ όλη την διάρκεια της μακράς δουλείας, ώστε ολίγον κατ΄ ολίγον ελησμονήθη και αυτό το όνομα Βουλγαρία. Οι πλέον μορφωμένοι βούλγαροι και των Βορείως ακόμη του Αίμου περιοχών, υπερηφανεύοντο ν΄ αποκαλούνται Έλληνες. Πολλοί δε αντιστρόφως, όταν εξύπνα εις το υποσυνείδητον των η Βουλγαρική καταγωγή τους, εγένοντο όργανα των τούρκων εναντίον των ομοθρήσκων των Ελλήνων. 

Συμμετοχή των Μακεδόνων εις τους Εθνικούς Αγώνες κατά του κατακτητού!

Η Μακεδονία ουδόλως υστέρησεν των λοιπών Ελληνικών Επαρχιών κατά τους συνεχείς αγώνες κατά του κατακτητού. Η ιστορία των αγώνων του Μακεδονικού Ελληνισμού κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι γεμάτη από πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας που λαμπρύνουν την Ιστορία του Έθνους μας. Αναφέρομεν κατωτέρω μερικά μόνον αξιοσημείωτα γεγονότα της εποχής αυτής. 

Το 1495 όταν ο βασιλεύς της Γαλλίας Κάρολος ο 8ος οργάνωσε τον κατά της Κωνσταντινουπόλεως πόλεμον, ο Ελληνισμός της Μακεδονίας αμέσως ηγέρθη κατά των τούρκων. Δυστυχώς όμως ο Κάρολος πιέσθηκε από τον Πάπα για να αποσύρει την Γαλλία από τον πόλεμο, κι έτσι αυτός εγκατέλειψε τον Ελληνισμόν εις την τύχην του. Ο σουλτάνος Βαγιατζήτ επέπεσεν με τα στίφη του εις την Μακεδονίαν και σκληρώς ετιμώρησεν τους επαναστάτας. 

Το 1571 οι ηνωμένοι στόλοι Βενετίας και Ισπανίας καταναυμαχούν τον τουρκικόν στόλον στην Ναύπακτο και φιλοδοξούν να εκδιώξουν από την Ευρώπη τους τούρκους. Και τότε μαζί με ολόκληρον τον Ελληνισμόν εξεγείρεται και η Μακεδονία, αλλά και πάλιν η Δύσις εγκαταλείπει τους Έλληνες μόνους εις την οργήν των τούρκων, οι οποίοι περί τους 30.000 Μακεδόνας Έλληνας έσφαξαν ή μετέφεραν ως δούλους εις την Κωνσταντινούπολιν. 

Από της εποχής αυτής εμφανίζονται εις τα όρη της Μακεδονίας οι Κλέφτες και οι Αρματωλοί. 

Μία των μεγαλυτέρων φυσιογνωμιών ίσως ολοκλήρου της Ελληνικής Χερσονήσου είναι ο Μεϊντάνης ή Μεγδάνης από την Δυτική Μακεδονία. Η δράση του αρχίζει το 1640. Οι τούρκοι μη δυνάμενοι να τον καταβάλλουν, έρχονται εις διαπραγματεύσεις μαζί του. Κατέρχεται θριαμβευτικώς εις τα Τρίκαλα, όπου οι τούρκοι του απονέμουν τιμάς και αναγνωρίζεται η επικυριαρχία του εις τας επαρχίας Μοναστηρίου, Φλωρίνης, Εδέσσης, Κοζάνης, Γρεβενών, Καστοριάς, Βερροίας, Τρικάλων κ.λ.π. μέχρι Ασπροποτάμου. Ουδείς τούρκος είχε δικαίωμα να εισέλθη εις το έδαφος του Αρματωλικιού του. 

Μετά την δολοφονία του υπό των τούρκων, οι διάδοχοί του Αρματωλοί πολεμούν σκληρά και επιβάλλονται εις την ύπαιθρον. Ο σουλτάνος εξαναγκάζεται και δίδει τοπική ανεξαρτησία εις τα Αρματωλίκια Σερβίων, Γρεβενών, Βερροίας, Κοζάνης, Σερρών κ.λ.π., τα οποία επί δύο αιώνας μέχρι της εποχής του Αλή Πασά απελάμβαναν σχετικήν ελευθερίαν. 

Ο Αλή Πασάς όμως δεν βλέπει "με καλό μάτι" την χειραφέτηση του Μακεδονικού Ελληνισμού και το 1796 κινείται το πρώτον εναντίον των, αλλά ηττάται από τους Έλληνας εις Όλυμπον και Νάουσαν. 

Επί κεφαλής των Αρματωλών της Μακεδονίας, οι πλέον γνωστοί είναι οι Μπασδέκης, Βλαχάβας, Παγαίος, Φαρμάκης, Νικοτσαράς κ.ά.. 

Δευτέρα απόπειρα του Αλή Πασά αποτυγχάνει ομοίως προ της Ναούσης το 1798. 

Δυστυχώς, οι αποτυχίες του Αλή Πασά σταμάτησαν...

Συνεχίζεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου