15 Αυγούστου 1940: Ιταλικό υποβρύχιο τορπιλίζει το ελληνικό καταδρομικό Έλλη στην Τήνο


15/8/2021

15 Αυγούστου 1940: Η φασιστική Ιταλία προκαλεί ασύστολα την Ελλάδα, επιδεικνύοντας θράσος και αλαζονεία. Τορπιλίζει το ελληνικό καταδρομικό Έλλη, στην Τήνο. 

Στην Τήνο βρίσκονταν πολλοί πιστοί, και θα έρχονταν ακόμα περισσότεροι, για να επισκεφτούν την εκκλησία της Μεγαλόχαρης, για τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου. 

Στο κατάστρωμα του καταδρομικού Έλλη, υπήρχαν ναύτες και αξιωματικοί ντυμένοι με στολές εξόδου. Ήταν πρωί, λίγο μετά τις 8:00.

Το ιταλικό υποβρύχιο "Delfino" έλαβε την εντολή να βυθίσει το καταδρομικό Έλλη. 

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν σχεδόν 8:30. Μια τρομερή έκρηξη σήκωσε το πλοίο στον αέρα και το έκοψε στα δύο. Έλληνες στην θάλασσα, αίμα, πόνος, ουρλιαχτά, νεκροί. 

9 νεκροί και 24 τραυματίες.

Εκεί κοντά βρίσκονταν τα αλιευτικά σκάφη "Προποντίς" και "Ελένη", που βοήθησαν και μετέφεραν τους 24 τραυματισμένους ναυαγούς, παρά τον κίνδυνο έκρηξης της "Έλλης". 

Άλλες δύο τορπίλες χτύπησαν τον λιμενοβραχίονα. Οι Ιταλοί ήθελαν προφανώς να καταστρέψουν τα επιβατηγά που βρίσκονταν στο λιμάνι της Τήνου και να σκοτώσουν κόσμο. 

Μία τορπίλη χτύπησε το καταδρομικό Έλλη στο μέσο του δεξιού τμήματος και εξερράγη. Για καλή τύχη των Ελλήνων δεν εξερράγη αυτή στην αποθήκη πυρομαχικών, κάτι που θα είχε οδυνηρές και τραγικές συνέπειες για ολόκληρη την Χώρα της Τήνου. 

Οι Ιταλοί αρνήθηκαν την ενοχή τους με όποιον τρόπο μπορούσαν, και πίστευαν ότι ήταν ανίκητοι. Αλλά, την απάντηση την έδωσαν λίγο αργότερα οι λεβέντες Έλληνες στα βουνά της Αλβανίας, 

Να μην ξεχνούμε την ιστορία μας, οι Έλληνες, γιατί η ιστορία θα μας σώσει, ξανά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου