Γνωρίζετε τον Εθνικό Ευεργέτη Ιωάννη Πάγκα; Ένας μεγάλος Έλληνας, λησμονημένος πια!


17/8/2021

Εθνικός Ευεργέτης ο Ιωάννης Πάγκας, δώρισε στην πατρίδα όλη του την περιουσία! Όχι μετά θάνατον, αλλά με συμβολαιογραφική πράξη, στις 16 Αυγούστου του 1889! Για τον εαυτό του, μετά από πίεση του τότε ΥΠΕΞ Στέφανου Δραγούμη, κράτησε μια σύνταξη 1.000 δραχμών! Και μάλιστα επέμενε να πάρει μόνο 500 δραχμές!

Γεννημένος στην Κορυτσά το 1814, αφού "περπάτησε" για λίγο στην Ελλάδα, κατέληξε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στην αρχή εργάστηκε ως ράφτης και ως επιστάτης σε μεγαλοκτηματίες. Ήταν όμως δυναμικός και περιπετειώδης. Έτσι, βρέθηκε στην Ρουμανία. Σιγά-σιγά και με μόχθο, άρχισε να αυξάνει τα εισοδήματά του. 

Πλούτισε στο διάβα του χρόνου, ασχολήθηκε με εμπόριο και καλλιέργειες, ωστόσο δεν έχασε στιγμή την φιλοπατρία του. Κι αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι άφησε στο έθνος πάνω από δύο εκατομμύρια δραχμές, ποσό τεράστιο για εκείνη την εποχή. 

Όσο ήταν νέος αλλά και αργότερα, έδωσε σημαντικά ποσά για την ανέγερση σχολείων. Αυτός ο Έλληνες ήξερε ότι για να σωθεί το έθνος, έπρεπε οι Έλληνες να μορφώνονται. 

Έδωσε στο έθνος, μεταξύ άλλων, το σπίτι του στην πλατεία Ομονοίας, άλλα επιβλητικά οικοδομήματά του, μετοχές των Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραίως. Φρόντισε να δίνονται ετησίως μεγάλα ποσά σε φτωχούς, ορφανά κορίτσια και αρρώστους. 

Πέθανε στην Αθήνα το 1895. 

Δυστυχώς, αυτός ο μεγάλος Έλληνας, ο Ιωάννης Πάγκας, είναι πια λησμονημένος, αφού οι πολιτικοί της νεότερης Ελλάδας έχουν αποφασίσει να στέλνουν στην λήθη όλους, όσοι έθεσαν το έθνος πάνω από το εγώ και τα εφήμερα συμφέροντά τους. Έτσι τους βολεύει. Και το έθνος μας δυστυχεί... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου