19 Νοεμβρίου 1958: Κυριάκος Μάτσης προδόθηκε αλλά δεν λύγισε! Τον ανατίναξαν οι Βρετανοί!

19/11/2021

Στοχάσου πώς κυλάει ο χρόνος και σε αιώνες μετατρέπεται! Στοχάσου, μέσα σ΄ αυτή την τρέλα του χρόνου, ποιος θες να είσαι!Έλληνας σαν τον Κυριάκο Μάτση ή εφιάλτης; 

Θυμήσου μόνο ότι οι εφιάλτες γίνονται λεπρά στίγματα στον χρόνο. 

Ενώ τους ήρωες, όπως τον Κυριάκο Μάτση, ο τρελός χρόνος τους δαφνοστεφανώνει και τους εναποθέτει στην αγκαλιά της Ελληνικής Αθανασίας. 

Ποιος ήταν ο Κυριάκος Μάτσης

Γεννήθηκε στις 23 Ιανουαρίου του 1926 στο Παλαιχώρι της Λευκωσίας  και σπούδασε γεωπονία στην Μακεδονία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. 

Στα ιερά ελληνικά μακεδονικά εδάφη η μοίρα το ήθελε να συναντηθεί ο Κυριάκος με τον άλλο ήρωα της Κύπρου μας, τον Γρηγόρη Αυξεντίου. Τα υψηλά ιδανικά της ελληνικής φυλής ένωσαν τα δύο παλικάρια. 

Ο Κυριάκος δεν μπορούσε παρά να αγωνιστεί με την ΕΟΚΑ για την απελευθέρωση της Κύπρου μας από τους Άγγλους αποικιοκράτες. 

Μπορεί να εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο, αλλά στιγμή δεν σταματούσε να παλεύει για την Λευτεριά. 

Διετέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου από το 1955, και τομεάρχης στην Κερύνεια μέχρι την βίαιη δολοφονία του. 

Τι έγινε και ο Έλληνας λεβέντης βρέθηκε στα χέρια των Άγγλων;

Προδοσία έγινε. Πάντα υπήρχαν, και πάντα θα υπάρχουν, οι προδότες που στο όνομα του αρρωστημένου εγώ τους και εξαιτίας των νοσηρών συμφερόντων τους, προδίδουν τους Έλληνες που ζουν και αναπνέουν μόνο για το ελληνικό έθνος. 

Τον συνέλαβαν ο Άγγλοι, στις 9 Ιανουαρίου του 1956, εξοργισμένοι με την δράση του για Λευτεριά, και τον βασάνισαν αλύπητα και απάνθρωπα. Και αφού προσπάθησαν με κάθε κτηνώδικο τρόπο να τσακίσουν την ελληνική ψυχή του, εμφανίστηκε μπροστά του ο ίδιος ο κυβερνήτης Χάρντιγκ! Γιατί;

Μα για να δωροδοκήσει τον Κυριάκο Μάτση με ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, 500.000 λίρες (περιουσία ολόκληρη εκείνη την εποχή), ώστε κι αυτός με την σειρά του να προδώσει τον Ελληνισμό, παραδίδοντας στα βρετανικά χέρια τον ήρωα Διγενή. Ήθελαν οι κατακτητές να πάνε στο κρησφύγετο του και να τον δολοφονήσουν, πιστεύοντας κατάβαθα ότι σκοτώνοντας τους ήρωες, έναν-έναν, θα απέμεναν μόνο προδότες Έλληνες, κι έτσι θα κυριαρχούσαν για πάντα οι ίδιοι. 

Στοχάσου, όμως, τον Κυριάκο Μάτση. Άφησε στο μυαλό σου να γεννηθεί η μορφή του, βουτηγμένη στο αίμα, τσακισμένη από τα βασανιστήρια, διαμελισμένη από την προδοσία. 

Και όμως! Ο Κυριάκος παίρνει κουράγιο από την ελληνική προαιώνια φυλή του, και στέκεται ως Αθάνατος μπροστά στον κατακτητή, για να του πει, με το σκισμένο από το ξύλο πρόσωπο να λάμπει από περηφάνια:

"Ου περί χρημάτων τον αγώνα ποιούμεθα... αλλά περί αρετής"! 

Έτσι είναι, οι ορισμένοι από την μοίρα Έλληνες δεν ξεπουλούν τον Ελληνισμό για χρήματα και εξουσία, αυτό το κάνουν μόνο οι προδότες. 

Ο Κυριάκος Μάτσης κατάφερε να δραπετεύσει στις 13 Σεπτεμβρίου του 1956, και έξαλλοι οι αποικιοκράτες έκαναν τα πάντα για να τον βρουν. Τον επικήρυξαν μάλιστα με ποσό ύψους 5.000 λιρών.

Στοχάσου το προδοτικό δίχτυ που έπλεξαν γύρω του οι εφιάλτες της εποχής εκείνης. Μέχρι στο σήμερα φτάνει η βρώμα από την συμπεριφορά τους. Μια βρώμα που σαγηνεύει τους σύγχρονους προδότες του έθνους, μια βρώμα που ανακατεύει τα σωθικά των σύγχρονων πατριωτών Ελλήνων. 

Άφησε στο μυαλό σου μέσα να πλαστεί η φοβερή εικόνα:

Οι εχθροί περικύκλωσαν το κρησφύγετο του παλικαριού, εκεί οπού βρισκόταν μαζί με δυο συναγωνιστές του, στο Δίκωμο Πενταδάκτυλου. Ήταν 19 Νοεμβρίου του 1958, άλλη μια μαύρη ημέρα για τον Ελληνισμό. 

Ο Κυριάκος Μάτσης αρνήθηκε να παραδοθεί.

Και οι βρετανικές δυνάμεις δεν δίστασαν να ανατινάξουν το κρησφύγετο και τον Κυριάκο Μάτση μας.

Θάφτηκε στα αποκαλούμενα "φυλακισμένα μνήματα", γιατί αυτό το μέρος ήταν τότε φυλακή. 

Ήταν τόσο και τέτοιο το μίσος των Βρετανών που δεν επέτρεψαν στους συγγενείς του ήρωα να παραλάβουν την σορό του. 

Στοχάσου τι θέλεις. 

Να μοιάσεις του ήρωα ή του εφιάλτη. 

Αλλά, ακόμα κι αν δεν μπορείς να γίνεις ήρωας, να γίνεις Κυριάκος Μάτσης, δεν πειράζει. Η αδυναμία είναι ανθρώπινη. Και ο ίδιος ο Κυριάκος θα σε συγχωρούσε. 

Όμως, μην γίνεις προδότης! Γιατί η προδοσία δεν είναι ανθρώπινη αδυναμία, είναι λέπρα χρημάτων και εξουσίας. Και την προδοσία δεν την συγχωρεί μήτε ο χρόνος, μήτε ο Θεός, μήτε ο Ελληνισμός! 

(Η φωτογραφία είναι από infognomonpolitics)

Νίκη Μάρκου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου