Γλώσσα θεϊκή η ελληνική και ρέει στο αίμα μας: Δεν υπάρχουν αρχαία και νέα ελληνικά! Υπάρχουν μόνο ελληνικά!


 27/11/2021

Δεν υπάρχουν αρχαία και νέα ελληνικά! Υπάρχουν μόνο ελληνικά!

Ναι, τα δύο νόμπελ μας τα μέγιστα οφείλονται στη γλώσσα μας. Μια γλώσσα αδιάκοπη, ενιαία «από τις αμμουδιές του Ομήρου», «τα πρώτα λόγια των Σειρήνων», «τα πρώτα – πρώτα Δόξα σοι», «τα πρώτα λόγια του Ύμνου» ίσαμε με σήμερα. Δεν υπάρχουν αρχαία και νέα ελληνικά. Υπάρχουν μόνο ελληνικά. Όλα τ’ άλλα είναι ύπουλες κατατμήσεις και λίαν επικίνδυνες σχηματοποιήσεις. Από τις 100 λέξεις λ.χ. της Ομηρικής Οδύσσειας εμείς σήμερα εξακολουθούμε να χρησιμοποιούμε περίπου τις 80 – 85. Σε πολλές λέξεις μας οι μορφές μόνον μπορεί ν’ αλλάζουν, όχι η ρίζα, το θέμα, η ουσία.

Να, τι λέει ο Σεφέρης: «Η ελληνική γλώσσα, ο άνθρωπος, η θάλασσα… Για κοιτάξετε πόσο θαυμάσιο πράγμα είναι να λογαριάζει κανείς πως, από την εποχή που μίλησε ο Ομηρος ως τα σήμερα, μιλούμε, ανασαίνουμε και τραγουδούμε με την ίδια γλώσσα. Κι αυτό δε σταμάτησε ποτέ, είτε σκεφτούμε την Κλυταιμνήστρα που μιλά στον Αγαμέμνονα, είτε την Καινή Διαθήκη, είτε τους ύμνους τού Ρωμανού και τον Διγενή Ακρίτα, είτε το Κρητικό Θέατρο και τον Ερωτόκριτο, είτε το δημοτικό τραγούδι. Και όλοι αυτοί, οι μεγάλοι και οι μικροί, που σκέφτηκαν, μίλησαν, μέτρησαν ελληνικά, δεν πρέπει να νομίσετε πως είναι σαν ένας δρόμος, μια σειρά ιστορική, που χάνεται στην νύχτα των περασμένων και βρίσκεται έξω από σας. Πρέπει να σκεφτείτε πώς όλα αυτά βρίσκονται μέσα σας, τώρα, βρίσκονται μέσα σας όλα μαζί, πως είναι το μεδούλι των κοκάλων σας, και πως θα τα βρείτε αν σκάψετε αρκετά βαθιά τον εαυτό σας»

Και να τι νιώθει ο Ελύτης: «Μου δόθηκε να γράφω σε μια γλώσσα που μιλιέται μόνο από μερικά εκατομμύρια ανθρώπων. Παρ’ όλα αυτά, μια γλώσσα που μιλιέται επί δυόμισι χιλιάδες χρόνια χωρίς διακοπή και με ελάχιστες διαφορές… Εγώ δεν ξέρω να υπάρχει παρά μια γλώσσα, η ενιαία γλώσσα, η Ελληνική, όπως εξελίχθηκε από την Αρχαία, που έφτασε να είναι το μεγάλο καμάρι μας και τα μεγάλο μας στήριγμα».

Αυτά, τα κατά φύσιν, από τους δύο νομπελίστες μας. Στ’ αλήθεια, οι θολοκουλτουριάρικες, αριστερές αρλούμπες του υπουργού της απαιδείας μας δεν είναι παρά φύσιν; (Του Γιάννη Μόνιου, kavalawebnews.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου