Όχι στις εθνικιστικές ακρότητες, συμβουλεύει ο ψ ε υ τ ο π ρ ο ο δ ε υ τ ι κ ό ς Αρχιεπίκοπος Ιερώνυμος μιλώντας για το 1821


7/12/2021

Κάτι πρέπει να συμβαίνει στο μυαλό των νεοελλήνων και δεν είναι καλό! Όχι στις εθνικιστικές ακρότητες, λέει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος σε ομιλία του για την Επανάσταση του 1821! Πώς νομίζει ότι αγωνίστηκε ο Κολοκοτρώνης, ο Νικηταράς, η Μαυρογένους; Για ποιο λόγο, αν όχι για την Ελευθερία του Ελληνικού Έθνους; Το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του:

"Ομολογουμένως, στην σημερινή εποχή δεν είναι εύκολο να μεταδώσει η οικογένεια, το σχολείο, η Εκκλησία στους νέους το πνεύμα και το όραμα του 1821.

Οι λόγοι είναι πολλοί... Όμως είναι μεγίστης σημασίας το γεγονός ότι όταν εμείς οι μεγαλύτεροι, οι δάσκαλοι των νεωτέρων, μελετήσουμε και κατανοήσουμε σε βάθος την διαχρονική αξία του πνεύματος και του οράματος των αγωνιστών της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και αποκτήσουμε την δυνατότητα να μεταδώσουμε χωρίς ακρότητες και εθνικιστικές αποκλίσεις, αλλά με διάκριση και σύνεση, με επιστημονικότητα και ευθυκρισία τούτο το πνεύμα στις νεώτερες γενιές, τότε το έργο μας θα τελεσφορήσει και θα αποφέρει πλούσιους καρπούς". 

Αυτό το απόσπασμα περιλαμβάνεται στην ομιλία-χαιρετισμό που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος στο Πανελλήνιο Συνέδριο Κατηχητών της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν πριν τρεις μέρες και τον λόγο του Αρχιεπισκόπου ανέγνωσε ο Γραμματεύς της Επιτροπής.

 Το πνεύμα των Αγωνιστών του 1821 δεν είναι δύσκολο στην κατανόησή του κ. Ιερώνυμε. Ένας είναι ο άγιος σκοπός τους που χαρακτηρίζει απόλυτα αυτό το πνεύμα: Η απελευθέρωση του έθνους, που δεν έγινε με σύνεση και επιστημονικότητα, αλλά με περισσή τόλμη και αυτοθυσία. Οι αγωνιστές του 1821 δεν δίστασαν να τα βάλουν με τους παπάδες της εποχής τους που τα πήγαιναν μέλι-γάλα με τους τούρκους και δεν ήθελαν την Λευτεριά. Αυτή ήταν η πραγματικότητα την εποχή της Επανάστασης, αυτή, τραγικώς, είναι και σήμερα. Γιατί και σήμερα υπάρχουν πολλοί παπάδες, όπως εσείς, που διδάσκετε ψευτοπροοδευτικές ασυναρτησίες. 

Να μην ξεχνούμε κ.Ιερώνυμε την συμπεριφορά σας που ήταν και είναι αντεθνική για την Μακεδονία μας! Συμβουλεύατε όχι στα συλλαλητήρια, αγκαλιάζατε τον πρωτεργάτη της ψευδο-συμφωνίας των Πρεσπών Τσίπρα και σήμερα εξακολουθείτε να ευτυχείτε μαζί με τον συνεχιστή της Μητσοτάκη. 

Εσείς, όλοι μαζί, ζημιώνετε το έθνος μας και δεν θα ησυχάσετε αν δεν το αφανίσετε στο όνομα του  αλλοπρόσαλλου δόγματός σας, όχι στις ακρότητες και όχι στις εθνικιστικές αποκλίσεις. 

Είναι απορίας άξιο, σε ποιον Θεό πιστεύετε όλοι εσείς... 

Από την άλλη πλευρά, είναι σαφέστατο ότι με εσάς στην εξουσία, η νέα γενιά θα μάθει να αγαπάει τους τούρκους και να μισεί τους αγωνιστές της ελευθερίας του έθνους μας. Τραγικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου