Είμεθα Έλληνες, φώναζαν οι κάτοικοι στο Κρούσοβο και στο Μοναστήρι, είστε σλάβοι, απαντούσαν οι Ευρωπαίοι!

8/12/2021

Χάσαμε το Κρούσοβο, χάσαμε και το Μοναστήρι. Αλλά οι Έλληνες ύψωναν την στεντόρεια φωνή τους προς πάσα κατεύθυνση: Η Ευρώπη μάς βλέπει βούλγαρους, όμως είμεθα Έλληνες!

Σαν να μην πέρασε ο χρόνος, σαν να μην αιματοβάφτηκε η ιστορία μας, τα ίδια τραγικά ιστορικά εγκλήματα συνεχίζονται...

Στο Κρούσοβο και στο Μοναστήρι κατοικούσαν κυρίως Έλληνες στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Αλλά, οι βούλγαροι κομιτατζήδες, με τις "ευγενικές χορηγίες" των ρώσων και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, και  πολλές φορές με σύμπραξη των τούρκων, χτυπούσαν άγρια και απάνθρωπα τους Έλληνες, με κάθε αθέμιτο μέσο και τρόπο. Ήθελαν να βουλγαροποιήσουν-σλαβοποιήσουν την Μακεδονία. 

Ο Επίσκοπος Πρεσπών και Αχρίδος Άνθιμος που καταγόταν από το Κρούσοβο, έγραφε σε επιστολή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΜΠΡΟΣ", στις 6 Οκτωβρίου του 1905: 

"Επέπρωτο η δύστυχος πατρίς ημών το πολυπαθές Κρούσοβον διά των σπαραξικαρδίων αυτού δεινοπαθημάτων να αποδείξει εις σύμπαντα τον τέως αγνοούντα κόσμον ως και εις τους εκ κακοβουλίας και από σκοπού περιστέλλοντας τα όρια του Μακεδονικού Ελληνισμού εις παράλογον μόνον γραμμήν, ότι μεγάλη ακμαιοτάτη και Ελληνικωτάτη κοινότης έκειτο άγνωστος εις το βάθος αυτό της Μακεδονίας και δέκα όλας ώρας προς βορράν του Μοναστηρίου". 

Το Κρούσοβο χάθηκε. 

Αλλά, και το Μοναστήρι χάθηκε. Ωστόσο, οι Έλληνες κάτοικοί του προσπαθούσαν να το σώσουν. Πολεμούσαν και διαμαρτύρονταν, ελπίζοντας στην νίκη. Οι αγώνες τους αποτυπώθηκαν και στην γραπτή διαμαρτυρία τους προς τον γάλλο υπουργό εξωτερικών Δελκασέ, στην οποία υπερασπίστηκαν την ηρωική Μακεδονία που ήταν, και πάντα είναι, Ελλάδα (πηγή: Ντοκουμέντο του 1963, Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή): 

"Προσπαθούν να μας παρουσιάσουν στην Ευρώπη ως βουλγάρους

Όχι, δεν είμεθα βούλγαροι. Είμεθα Έλληνες αποδοκιμάζομεν δε και στιγματίζομεν τα καταχθόνια εκείνων εγχειρήματα. 

Ουδενί επιτρέπομεν να αμφισβητήσει προς ημάς τούτο. 

Ναι, Έλληνες είμεθα εις πείσμα των Πρεσσανσέ και υμών, πάντοτε Έλληνες θα είμεθα, διότι αυτή είναι η θέλησις ημών. 

Διατάξατε, εάν επιθυμείτε να γίνει ανάκρισις εν Μακεδονία και θα έχει πανταχόθεν τας αυτάς επιβεβαιώσεις και τας αυτάς διαμαρτυρίας".

Η ιστορία μας προδικάζει και το μέλλον μας, ιδίως λαμβάνοντας υπόψη την εθνοκτονία που επιτελέστηκε επί Τσίπρα και συνεχίζεται επί Μητσοτάκη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου