ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗΣ: Αντίσταση Μακεδόνων 1903-1904 - Μποϊκοτάρουν όλα τα προϊόντα του εχθρού και αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση σήμερα


11/1/2022

Η Ευρώπη δεν προστατεύει παρά τους ισχυρισμούς της τον Ελληνισμό και την Μακεδονία.

Μακεδόνες: Παίρνουμε τώρα τα όπλα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας! Και, κανένα βουλγαρικό προϊόν στην Μακεδονία! Οι Σερραίοι πρωτοστατούν στο μποϊκοτάζ! 

Ταυτοχρόνως με την δράση του Καραβαγγέλη στην Καστοριά είναι και η δράση του Μητροπολίτου Δράμας Χρυσοστόμου, του μετέπειτα Εθνομάρτυρος Σμύρνης, και του Μοναστηρίου Φοροπούλου. Αμφότεροι εκτός της εντός της περιφερείας τους δράσης, έχουν επαφές με την ελεύθερη Ελλάδα και το εξωτερικό και επανειλημμένως με εκθέσεις τους προς την Ελληνική κυβέρνηση, προσπαθούν να επισύρουν την συμπαράσταση του ελεύθερου Ελληνισμού προς το Μακεδονικόν. 

Από το 1902, ο νεαρός γιος του Στεφάνου Δραγούμη, Ιωάννης, γνωστός με το όνομα Ίων, Δραγούμης, τοποθετείται γραμματεύς του Προξενείου Μοναστηρίου. Η δράση του δεν περιορίζεται μόνο στην περιφέρειά του. Γυρίζει τα χωριά της Δυτικής Μακεδονίας, της ιδιαιτέρας του πατρίδας, συνεργάζεται στενώς με τον Μητροπολίτη Καραβαγγέλη, και θέτουν μαζί τα θεμέλια της Εθνικής Αντιστάσεως και εξεγέρσεως των Μακεδόνων. 

Το 1903 ο Δραγούμης περιέρχεται πόλεις και χωριά της Κεντρικής Μακεδονίας, το δε φθινόπωρο του  ιδίου έτους τις περιοχές Σιδηροκάστρου, Σερρών, Δράμας, Ζίχνης, Νευροκοπίου, Μελενίκου. Παντού συνεργάζεται με τους Έλληνες προύχοντες, ενθαρρύνει, συμβουλεύει, οργανώνει. Είναι θαύμα πώς οι Βούλγαροι ή οι Τούρκοι δεν κατόρθωσαν να συλλάβουν τον κρυφίως μεταμφιεσμένον κινούμενον Ιωάννην Δραγούμην. Τα αποτελέσματα της περιοδείας του, και από απόψεως περισυλλογής πληροφοριών, και από απόψεως αναθαρρύνσεως του υπό των εχθρών πιεζομένου Ελληνισμού, υπήρξαν άριστα. 

Οι Έλληνες άρχισαν να εμψυχώνονται και να αντεπιτίθενται, με πρώτους τους Μοναστηριώτες. Που μήνυσαν στους εχθρούς ότι για κάθε έναν Έλληνα που θα σκοτώνουν οι κομιτατζήδες, οι Έλληνες θα σκοτώνουν δύο από αυτούς. 

Οι Βούλγαροι, όπως αναφέρεται στο ιστορικό ντοκουμέντο του 1963 "Η εναντίον της Μακεδονίας Βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή", προσπαθούσαν με κάθε αθέμιτο τρόπο να πάρουν την Μακεδονία. Με την αμέριστη συμπαράσταση των Ρώσων. Επίσης, προσπαθούσαν να αγοράσουν ακίνητα στην Μακεδονία, και ειδικά στις Σέρρες.

Αλλά, οι Σερραίοι αντιστάθηκαν με πείσμα και εμπόδισαν αποτελεσματικά αυτή την μανία για γη και ακίνητα των Βούλγαρων. Ακόμα, μποϊκοτάρισαν όλα τα βουλγαρικά προϊόντα. Και μάλιστα, ούτε ένα βουλγαρικό προϊόν δεν τόλμησαν να εμφανίσουν οι εχθροί του Ελληνισμού στην αγορά των Σερρών. 

Το τέλος του 1903 και εις την κυρίως Ελλάδα τα πνεύματα είναι πολύ εξημμένα λόγω της καταστάσεως στην Μακεδονία. Τον Αύγουστο οι εν Αθήναις Μακεδόνες συγκροτούν ογκώδες συλλαλητήριο, υποβάλλουν ψήφισμα στον βασιλιά και την κυβέρνηση και ζητούν άμεση δράση. 

Στις αρχές του 1904, μεγάλα συλλαλητήρια κατά των βουλγαρικών σφαγών πραγματοποιούνται στην Θεσσαλονίκη, στο Μοναστήρι, στις Σέρρες, στην Δράμα, στην Καβάλα και αλλαχού. 

Τον Οκτώβριο του 1904 κυκλοφορεί ευρύτατα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό προκήρυξη συνταχθείσα υπό των υπό βουλγαρικήν απειλήν διατελούντων Μακεδόνων, η οποία καταλήγει ως κάτωθι: 

"Μέχρι σήμερα παραμείναμε ήσυχοι αναμένοντες την εξ Ευρώπης προστασίαν, η οποία όμως δεν την παρέχει αλλά παρατείνει την αφόρητον κατάστασιν... τώρα θ΄ αναγκασθώμεν να λάβωμεν τα όπλα προς άμυναν διά ν΄ αμυνθώμεν από την σφαγήν των Βουλγάρων..." 

Το υπό τον Μακεδόνα Καθηγητή και Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών Νεοκλήν Καζάκην Εθνικό Σωματείο ο "Ελληνισμός" έρχεται σε στενή επαφή με τους υπό ζυγόν Μακεδόνες και διά παντός μέσου προσπαθεί να διαφωτίσει τον Ελεύθερον Ελληνισμόν και την Δύσιν διά τα εν Μακεδονία συμβαίνοντα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου