Γερμανός φιλόσοφος Μαξ Νορντάου: Η Μακεδονία ιστορικώς είναι Ελλάδα! Είναι τιμή να είμαι Επίτιμο μέλος του Μακεδονικού Συλλόγου!


20/1/2022

Στην Μακεδονία δρούσε στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 1900 το Ελληνικό Μακεδονικόν Κομιτάτον, και παράλληλα είχε ιδρυθεί και ο Κεντρικός Μακεδονικός Σύλλογος, υπό την προεδρίαν του Μακεδόνος Ταγματάρχου Γερογιάννη, βοηθούμενου από τον αδερφό του. Σκοπός του Συλλόγου ήταν η οργάνωση ενόπλου αγώνος στην Μακεδονία

και στενότερη επικοινωνία μεταξύ της αλύτρωτης Μακεδονίας και της ελεύθερης Ελλάδος. Προς επίτευξη αυτών των σκοπών, οι δύο οργανώσεις συνεργάζονταν στενά. 

Ένα απόσπασμα από το πρόγραμμα του Κεντρικού Μακεδονικού Συλλόγου, καταδεικνύει τις αρχές και τις αξίες που πρέσβευε: 

"Η Μακεδονία είναι χώρα ανέκαθεν Ελληνική και οι κάτοικοι αυτής Μακεδόνες, είναι Έλληνες την καταγωγήν και την Εθνικήν Συνείδησιν παρά το πολύγλωττον αυτών. 

Δεν αναγνωρίζουμε Βουλγάρους κατοίκους κεκτημένους δικαιώματα εν Μακεδονία ειμή επίλυδας, ουδέν δικαίωμα έχοντες επί χώρας όλως ξένης προς αυτούς και υποστηρίζουμε την ακεραιότητα της Μακεδονίας, πάσαν δε αυτής διαίρεσιν θεωρούμεν καταστρεπτικωτάτην διά την πατρίδα ημών και το μέλλον του Ελληνισμού". 

Πολλοί διάσημοι ξένοι γίνονται οικειοθελώς επίτιμα μέλη του Συλλόγου μεταξύ των οποίων ο πρώην Άγγλος Υφυπουργός των Εξωτερικών Charles Dicky, ο Γερμανός φιλόσοφος Μαξ Νορντάου κ.ά.

Η συγκινητική επιστολή του Μαξ Νορντάου στον πρόεδρο του Συλλόγου, όπως παρατίθεται στο ντοκουμέντο "Η εναντίον της Μακεδονίας βουλγαροκομμουνιστική επιβουλή", Αθήνα 1963:

"Σας ευχαριστώ καθώς και άπαντας τους εταίρους και φίλους μου του Κεντρικού Μακεδονικού Συλλόγου, διά την μεγάλην τιμήν η οποία μοι εγένετο διά της εκλογής μου ως Επιτίμου μέλους του Συλλόγου, τιμής της οποίας γνωρίζω πολύ καλώς την αξίαν. 

Να είσθε πεπεισμένος Κύριε Πρόεδρε ότι θα συνηγορώ με όλην μου την δύναμιν υπέρ των Ιστορικών δικαιωμάτων σας της δικαιοσύνης και του πολιτισμού. 

Προ ολίγων εβδομάδων εδημοσίευσα διεξοδικόν άρθρον περί των απαραγράπτων δικαιωμάτων της Πατρίδας σας εν τη Μακεδονία εις την εφημερίδα της Βραζιλίας La gazetta de Noticias. Η γνώμη της Νοτίου Αμερικής δεν έχει βεβαίως εν τω παρόντι την ιδίαν πρακτικήν σημασίαν εις τα ζητήματα των Βαλκανίων, οίαν έχει η Ευρώπη. Ωστόσο, έκρινα ότι δεν θα έπρεπε να παροραθή εντελώς αύτη..." Μαξ Νορντάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου