Παύλος Μελάς: Ενός ανδρός το αίμα να ποτίσει το χώμα της Μακεδονίας, θα φυτρώσουν εκδικητές και σωτήρες!


 22/1/2022

Ένας να σκοτωθεί, γιγαντιαίο κύμα σωτηρίας στην Μακεδονία θα απλωθεί!

Ο Παύλος Μελάς, αφού σχημάτισε το πρώτο αντάρτικο σώμα με γενναίους Έλληνες, διήλθε,

στις 27 Αυγούστου 1904, τα σύνορα. Πέρασε στην Δυτική Μακεδονία, και μετά από επίπονους αγώνες, έφθασε στην περιοχή Καστοριάς-Φλωρίνης. Πριν όμως αναχωρήσει από την ελεύθερη Ελλάδα για την σκλαβωμένη Μακεδονία, είχε γράψει: 

Αναλαμβάνω τον αγώνα με όλην μου την ψυχήν και με την ιδέαν ότι είμαι υποχρεωμένος να τον αναλάβω. Είχον και έχω την ακράδαντον πεποίθησιν ότι δυνάμεθα να εργασθώμε εν Μακεδονία και να σώσωμεν πολλά. 

Έχων την πεποίθησιν ταύτην, θεωρώ υπέρτατο καθήκον μου να θυσιάσω το παν όπως πείσω περί τούτου την κοινήν γνώμην. Είμαι βέβαιος δε ότι ενός ανδρός το αίμα αν ποτίσει το χώμα της Μακεδονίας, θα εξυπνήσωσι οι κοιμώμενοι, θα εγκαρδιωθώσι οι τρομοκρατηθέντες, θα φυτρώσωσι επί της ευγενούς γης εκδικηταί και Σωτήρες.

Ο Παύλος Μελάς περιτρέχει την περιοχή της Καστοριάς και της Φλώρινας και μεταδίδει στους τρομοκρατημένους Μακεδόνες πίστη στον αγώνα, αυτοπεποίθηση και ενθουσιασμό. Παντού γίνεται δεκτός με ακράτητο ενθουσιασμό. Πολλοί τον ακολουθούν ως αντάρτες και η δύναμη του πολλαπλασιάζεται. 

Το έργο του όμως είναι δύσκολο. Όσο πηγαίνει προς τον Βορρά, τόσο η βουλγαρική τρομοκρατία κάνει τους Μακεδόνες διστακτικούς. Σιγά σιγά όμως όλοι αφυπνίζονται και ενθαρρύνονται. 

Μέσα σε λίγες ημέρες, ο Παύλος Μελάς κατάφερε, και με την βοήθεια των ανδρών του, να αλλάξει την όψη της  Δυτικής Μακεδονίας.  

Βέβαια, ο θάνατος καραδοκούσε. Μα, ο Παύλος Μελάς δεν θα μπορούσε να φοβηθεί τον θάνατο, αφού η ιερή γη της Μακεδονίας είχε εμποτίσει το αίμα, την ψυχή και το πνεύμα του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου