Μακεδονικός Αγώνας, 1906: Όταν οι Μακεδονομάχοι μας έγραφαν το Έπος της Ελλάδας, αψηφώντας Τούρκους και Βούλγαρους!

Κωνσταντίνος Γαρέφης Μακεδονομάχος (1874-1906)
27/2/2022
Οι σκληροί και αιματηροί αγώνες για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας μας συνεχίζονταν αμείωτοι, με ηθικό ακμαίο. 1906, ένα έτος γεμάτο με τους ηρωικούς αγώνες των Μακεδονομάχων μας. 

Οι Ελληνικές αντάρτικες ομάδες είχαν να αντιμετωπίσουν τον τουρκικό στρατό και ταυτόχρονα τους Βούλγαρους κομιτατζήδες

Με άφθαστο ηρωισμό αντιμετώπιζαν οι Έλληνες τον διμέτωπο αυτόν αγώνα. 

Τον Ιανουάριο, το Σώμα του Λεωνίδα Τσιπρή είχε να αντιμετωπίσει ισχυρή τουρκική δύναμη στο Λέχοβο της Καστοριάς. Πάνω από 6 ώρες πολεμούσαν τα παλικάρια μας κυκλωμένα από τον εχθρό. Όταν πια εξαντλήθηκαν τα πυρομαχικά τους, οι Έλληνες πολεμούσαν σώμα με σώμα με τους Τούρκους. Δυστυχώς, οι περισσότεροι Μακεδονομάχοι μας δολοφονήθηκαν από τους Τούρκους, και μαζί τους έπεσε και ο αρχηγός τους ο Τσιπρής. 

Δύο ισχυρά Σώματα Κρητών των Σκαλίδη και Νικολούδη μάχονταν σκληρά κατά των Τούρκων τον Μάρτιο εις Γρουνίτσαν Μοριχόβου. Τον Μάιο, το Σώμα του Παύλου Γύπαρη μαζί με άλλα Σώματα αντιμετώπισαν 1.500 Τούρκους μεταξύ Λεχόβου και Στρεμπένης. Στην δεύτερη μάχη που δόθηκε, οι Τούρκοι έχασαν 200 στρατιώτες τους, αλλά οι απώλειες ήταν βαριές και για τους Έλληνες. 

Τον Μάιο ξεκίνησε επίσης σκληρός και αδυσώπητος αγώνας κατά των βουλγαρικών συμμοριών στην περιοχή Μοριχόβου. 

Το Σώμα του Ανθυπολοχαγού Βλαχάκη (Λίτσα) διέλυσε μια βουλγαρική συμμορία κομιτατζήδων στο χωριό Οσνιτσάνη. 

Τον Ιούλιο το Σώμα του Καραβίτη Ιωάννη, που συνεργαζόταν μ΄ αυτό του Νικολούδη, προξένησε σοβαρότατες απώλειες σε ενωμένες βουλγαρικές συμμορίες κομιτατζήδων. 

Την ίδια καταστροφή υπέστησαν οι κομιτατζήδες και τον Αύγουστο από το σώμα του Γαρέφη. Σκοτώθηκαν μάλιστα και αρχηγοί των βουλγαρικών συμμοριών Λούκας και Καρατάσος από τον ίδιο τον Γαρέφη. Αλλά, ο ήρωας μας, τελικά, δολοφονήθηκε από βουλγαρική σφαίρα. 

Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες, βλέποντας πως έχαναν πολλές μάχες, γίνονταν πιο άγριοι και βίαιοι. Προσπαθούσαν να εκδικηθούν με κάθε τρόπο και μέσο. Έκαψαν το χωριό Νησί στα Γιαννιτσά. έσφαξαν Έλληνες στην Νάουσα, έκαναν ομαδικές δολοφονίες στο Σιδηρόκαστρο, στις Σέρρες, στην Δράμα κ.α.. 

Αλλά, ό,τι και αν έκαναν, οι Μακεδονομάχοι μας ήταν πλέον αποφασισμένοι να απελευθερώσουν τα ιερά εδάφη. Και κατάφερναν τόσα πολλά, αυτοί οι υπέροχοι Έλληνες. Διέλυαν τις βουλγαροσυμμορίες σε Βέρμιο, Καστοριά και Μοναστήρι, και ανάμεσά τους ήταν οπλαρχηγοί όπως  Ρακοβίτης, Καραβίτης, Βολάνης, Φαληρέως, Παπαδάς, Γύπαρης. 

Κάθε σταγόνα από το δικό τους αίμα απελευθέρωσε την Μακεδονία μας και από τους Τούρκους και από τους Βούλγαρους κομιτατζήδες. 

Ας έχουμε πάντα στην καρδιά μας τους Μακεδονομάχους μας, γιατί χωρίς αυτούς, η καρδιά μας δεν θα ήταν ελληνική και ελεύθερη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου