Μακεδονικός Αγώνας: Αιώνια ευγνωμοσύνη χρωστούμε στους 325 Έλληνες που δολοφόνησαν οι κομιτατζήδες!


23/2/2022

Οι άνδρες ούτοι εκτήσαντο από του νυν δικαιώματα επί της αιωνίας ευγνωμοσύνης του Έθνους!

Αποτελέσματα του Μακεδονικού Αγώνα 1904-1905: Αγέρωχα οι Έλληνες μάχονταν, παρά τις φοβερές δυσκολίες, κατά των Τούρκων και των Βούλγαρων κομιτατζήδων, προκειμένου να απελευθερωθεί η μάνα μακεδονική γη. Ο θάνατος του Αντρειωμένου Παύλου Μελά υπέρ της πατρίδας, στις 13 Οκτωβρίου του 1904, όχι μόνο δεν πτόησε, αλλά, αντίθετα, έβαλε φωτιά στο αίμα των Μακεδονομάχων μας. 

Τα επιτευχθέντα κατόπιν αιματηρών αγώνων αποτελέσματα κατά το 1904 με 1905 του Μακεδονικού Αγώνα ήταν πια ικανοποιητικά, μετά από την ατελείωτη σκλαβιά. 

Τα χωριά εξοπλίζονταν και αποτελούσαν εξαιρετικές βάσεις-ορμητήρια για τις ένοπλες ομάδες μας. Η αγωνιστική διάθεση των Μακεδονομάχων γιγαντωνόταν ημέρα με την ημέρα, και οι ομάδες των ανταρτών γίνονταν όλο και πιο πυκνές. 

Τα Ελληνικά Σχολεία άνοιγαν ξανά και πολλοί μαθητές γέμιζαν τις τάξεις τους. 

Οι Ελληνικές Εκκλησίες άρχισαν να ξαναλειτουργούν. 

Πολλοί από τους σλαβόφωνους Έλληνες που είχαν αναγκαστεί διά της βίας εις τον σλαβισμό, επανέρχονταν στους κόλπους της μητέρας Ελλάδας. 

Οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και πράκτορες που είχαν πλημμυρίσει την Μακεδονία, κάτω από την ισχυρή πίεση των Μακεδονομάχων, αναγκάστηκαν να φύγουν για την Βουλγαρία. 

Όμως, οι σκληροί αγώνες που έδιναν οι Μακεδονομάχοι μας κατά των Τούρκων και των Βούλγαρων, πληρώθηκαν με πολύ αίμα Αξιωματικών και Οπλιτών Ανταρτών, και πολλά ήταν τα θύματα του άμαχου Μακεδονικού Λαού. 

Το 1905 οι Βούλγαροι κομιτατζήδες και πράκτορες δολοφόνησαν στην Μακεδονία 325 Έλληνες, κυρίως Προκρίτους, από τους οποίους οι 100 ήταν από τις Σέρρες. 

Για τον Αγώνα του 1905 ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Μοναστήρι Καλλέργης έγραψε σε έκθεσή του: 

"Έχομεν ευτυχώς άνδρας προθύμους, ους ο ένθερμος πατριωτισμός και η άγρυπνος νοημοσύνη καθιστούν πολυτίμους συνεργάτας... Οιαδήποτε και αν είναι η τύχη ην επιφυλάσσειν ημίν το μέλλον, οι άνδρες ούτοι εκτήσαντο από του νυν δικαιώματα επί της αιωνίας ευγνωμοσύνης του Έθνους". 

Πραγματικά, δεν μπορούσε να υπάρξει καλύτερος χαρακτηρισμός διά τους κατά την εποχήν εκείνην Μακεδόνας. Αυτοί οι Έλληνες θα απολαμβάνουν εσαεί της ευγνωμοσύνης των επερχόμενων Ελληνικών γενεών. Έτσι πίστευαν στο παρελθόν οι Έλληνες πατριώτες.

Δυστυχώς και τραγικώς, οι πολιτικάντηδες της σύγχρονης εποχής και αχάριστοι και αγνώμονες αποδείχθηκαν έναντι της Μακεδονίας, την οποία πρόδωσαν με πλατύ χαμόγελο και ούτε ένας μέχρι σήμερα δεν έχει τιμωρηθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου