15 Μαρτίου 1821, Ασημάκης Ζαΐμης: Στην υγειά της πατρίδος!

Χελωνοσπηλιά, από τα αρχαιότερα χωριά της Αχαΐας, όπου επιχειρήθηκε ένα από τα πρώτα προεπαναστατικά επεισόδια της Επανάστασης του 1821

15/3/2022

Στην υγειά της πατρίδος, αναφώνησε ο Ασημάκης Ζαΐμης και ο Χονδρογιάννης με τον Πετιώτη έκαναν το καθήκον τους

 Ήταν μεσημέρι, 15 Μαρτίου του 1821, όταν ο προύχων της Κερπινής Ασημάκης Ζαΐμης  (πατέρας του Ανδρέα Ζαΐμη) έτρωγε μαζί με τον Ασημάκη Φωτήλα (πρόκριτος των Καλαβρύτων) και δύο αφοσιωμένους Έλληνες Κλέφτες, τον Χονδρογιάννη και τον Πετιώτη. 

Ο Χονδρογιάννης είπε στον Ζαΐμη, συγκινησιακά φορτισμένος: "Αύριο περνάει για την Τριπολιτσά με γρόσια του δημοσίου ο σπαής (εισπράκτορας), Σεϊδής Λαλιώτης κι αν είναι με την γνώμη της αφεντιάς σου, να τους βαρέσωμε και να πάρωμε τα γρόσια για το Γένος". 

Ο Ζαΐμης άφησε το βλέμμα του να βυθιστεί στο βλέμμα του Χονδρογιάννη κι έπειτα σ΄ αυτό του Πετιώτη. Έβαλαν κρασί στα ποτήρια τους, και ο Ζαΐμης ύψωσε το ποτήρι του. 

"Στην υγειά της πατρίδος" φώναξε με λαχτάρα για την Λευτεριά, μια λαχτάρα που πότιζε το αίμα όλων των σκλαβωμένων Ελλήνων. "Την ευχή μου να έχετε" πρόσθεσε ο Ασημάκης. 

Οι δύο Κλέφτες έπραξαν το καθήκον τους προς την πατρίδα, την επόμενη ημέρα, στην Χελωνοσπηλιά, καιροφυλάκτησαν, όρμησαν, πυροβόλησαν τον εχθρό. Δυστυχώς, εχθρός δεν ήταν μόνο ο Τούρκος εκείνα τα χρόνια, αλλά και κάποιοι Έλληνες που απολάμβαναν εξουσίες και τοκογλυφούσαν κατά των ίδιων των Ελλήνων. 

Δυστυχώς, ο Σεϊδής κατάφερε να ξεφύγει, ενώ αργότερα ο Χονδρογιάννης έμπλεξε δικαστικά, γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να χάσουν τα προνόμια που είχαν επί τουρκοκρατίας.

Αλλά, για κακή τύχη και των Τούρκων και των βολεμένων Ελλήνων της εξουσίας, η σπίθα της Επανάστασης του 1821 είχε ανάψει,  και κανείς και τίποτα πια δεν μπορούσε να την σβήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου