Μακεδονικός Αγώνας, 1906: Οι Ελληνικές Δυνάμεις είναι ικανές να περιφρουρήσουν την Μακεδονία, Γενική Εφημερίς Βιέννης

6/3/2022

Το έτος 1906 πολλά δεινά σημάδεψαν, ξανά, τους Έλληνες στην Μακεδονική Γη. Οι Βούλγαροι, σχεδόν υπό την προστασία των Τούρκων, επιδίδονταν και πάλι σε σφαγές, λεηλασίες και βιασμούς. Ο Βούλγαρος αρχικομιτατζής Σαντάσκης είχε ως ορμητήριο του το όρος Πιρίν και με τις εγκληματικές ορδές του έσφαζε κι έσφαζε συνεχώς, και μέσα στα θύματά του ήτανε και πολλοί σλαβόφωνοι Έλληνες. 

Το θέρος του 1906 η Οθωμανική Αυτοκρατορία όξυνε και άλλο την πολιτική της εις βάρος των Ελλήνων. Δεν τους αρκούσε τους Τούρκους να σφάζουν και να εγκληματούν μόνο οι Βούλγαροι, ήθελαν και οι ίδιοι να γεύονται το αίμα των Ελλήνων. 

Έτσι, συγκέντρωσαν οι Τούρκοι  πολλές στρατιωτικές μονάδες τους στην Δυτική και στην Κεντρική Μακεδονία, ώστε να καταφέρουν την συστηματική καταδίωξη των Ελληνικών αντάρτικων ομάδων.

Ταυτοχρόνως, έλαβαν οι Τούρκοι πολλά ακραία μέτρα για να παρεμποδίσουν την αποστολή ενίσχυσης από την ελεύθερη Ελλάδα, τόσο από ξηρά όσο και από θάλασσα. Κατά συνέπεια, ήταν φοβερά δύσκολο για τους ελεύθερους Έλληνες να στέλνουν ενισχύσεις και ανεφοδιασμούς στους σκλαβωμένους αδερφούς τους Μακεδόνες. 

Παρά τα φοβερά εμπόδια που συναντούσε ο Μακεδονικός Αγώνας, οι Έλληνες δεν σταμάτησαν να αγωνίζονται για την πολυπόθητη Λευτεριά. Έτσι, πετύχαιναν σημαντικότατες νίκες οι Αγωνιστές μας, με αποτέλεσμα, ακόμα και στην Ευρώπη να αρχίσουν να αφυπνίζονται υπέρ των Ελλήνων. 

Στην Βιέννη, η "Γενική Εφημερίς" έγραφε:

"Ο Ελληνισμός διά της εξεγέρσεως αυτού αρκούντος απέδειξεν ότι την Μακεδονικήν ύπαρξίν του, είναι εις κατάστασιν να διατηρή, περιφρουρών ταύτην δι΄ ιδίων δυνάμεων.

Η ένοπλος των Ελληνικών Σωμάτων άμυνα ελευθέρωσε τους Ελληνικούς οικισμούς από των Βουλγαρικών αυτής τυράννων". 

Για τους Μακεδονομάχους μας, η ζωή καμία αξία δεν είχε, χωρίς Λευτεριά. Γι΄ αυτό, έπεφταν στις μάχες αποφασισμένοι να πεθάνουν υπέρ πατρίδος. Έτσι, μέσα στο πέρασμα του χρόνου, οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να παραδεχθούν ότι οι Έλληνες ήταν ικανοί να περιφρουρήσουν την ιερή γη της Μακεδονίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου