Μέγας Αλέξανδρος: Τι έλεγε ο Αριστόξενος για την μυρωδιά του, και άλλοι θρύλοι για την γέννηση του μεγαλύτερου Έλληνα όλων των αιώνων!

16/3/2022

Αλέξανδρος ο Έλληνας, ο Μακεδόνας, ο Μέγας! Πολλοί οι θρύλοι γύρω από την γέννησή του και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά,

αφού αυτός ο Άνδρας κατάφερε μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να μεταφέρει τον Ελληνικό Πολιτισμό στα πέρατα του κόσμου. 

Λέχθηκε λοιπόν από τον αρχαίο ακόμα καιρό ότι την ημέρα που γεννήθηκε ο Αλέξανδρος πυρπολήθηκε ο ναός της Εφεσίας Αρτέμιδος. 

Γεννήθηκε κατά την διάρκεια του μήνα Εκατομβαιώνα, τον οποίο οι Μακεδόνες ονόμαζαν Λώο, και συγκεκριμένα την έκτη ημέρα του. 

Για την πυρκαγιά στον ναό της Αρτέμιδος, ανήμερα της γέννησης του Αλεξάνδρου, ο Ηγησίας ο Μάγνης, σοφιστής και ρήτορας, μαθητής του Δημοσθένη (χρόνος ακμής 250 π.Χ.), είχε πει ότι ήταν εύλογο να πυρποληθεί ο ναός την συγκεκριμένη ημέρα, γιατί σίγουρα θα καταστρεφόταν, αφού η Άρτεμη δεν θα παρενέβαινε να τον σώσει, απασχολημένη καθώς ήταν με την γέννηση του Αλεξάνδρου, κάνοντας την μαία. 

Επίσης, όσοι από τους μάγους βρίσκονταν εκείνη την εποχή στην Έφεσο και έζησαν την καταστροφή του ναού, έτρεχαν εδώ κι εκεί χτυπώντας τα πρόσωπά τους, και φώναζαν πως εκείνη η ημέρα θα γεννήσει στην Ασία μια μεγάλη καταστροφή και συμφορά. 

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες της εποχής, όταν γεννήθηκε ο Αλέξανδρος, ο πατέρας του ο Φίλιππος, που μόλις είχε κυριέψει την Ποτίδαια, έλαβε τρεις ειδήσεις: 

-Πρώτη είδηση: Οι Ιλλυριοί είχαν νικηθεί σε μεγάλη μάχη από τον Παρμενίωνα. Ο Παρμενίωνας ήταν στρατηγός του Φιλίππου και αργότερα του Αλεξάνδρου, Πελλαίος στην καταγωγή. 

-Δεύτερη είδηση: Ο Φίλιππος ήταν ο νικητής στην Ολυμπία στους αγώνες με άλογο ιππασίας. Ο Φίλιππος είχε λάβει μέρος στο ολυμπιακό αυτό αγώνισμα, στο οποίο μπορούσαν να αγωνιστούν μόνο Έλληνες. 

-Τρίτη είδηση: Η γέννηση του Αλεξάνδρου.

Και οι τρεις ειδήσεις αποτελούσαν τον καλύτερο οιωνό για το βασίλειο της Μακεδονίας. Όπως είπαν οι μάντεις στον Φίλιππο, αυτό το παιδί, ο Αλέξανδρος που γεννήθηκε ταυτόχρονα με τόσες νίκες υπέρ του βασιλείου του, ένα πράγμα σήμαινε: Το παιδί, ο Αλέξανδρος, ήταν ανίκητο! 

Ακόμα κι αν κάποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να πιστέψει στους αρχαίους θρύλους για την γέννηση του Μεγαλέξανδρου, ένα είναι βέβαιο: Ο γιος του Φιλίππου ήταν όντως ανίκητος, και αυτό αποδείχθηκε από τις πράξεις του. 

Για τον Αλέξανδρο είχε γράψει και ο Αριστόξενος ο Ταραντίνος που λέγεται πως ήταν μαθητής του Αριστοτέλη. Έλεγε λοιπόν αυτός ότι όποιος πλησίαζε κοντά στον Αλέξανδρο, τον άγγιζε μια όμορφη μυρωδιά! Γιατί το δέρμα του μύριζε γλυκύτατα και ολόκληρο το σώμα και η σάρκα του ευωδίαζαν σε τέτοιο βαθμό που και οι χιτώνες του γέμιζαν από αυτή την ευωδία! 

(Οι πληροφορίες είναι από το έργο του Πλουτάρχου, Αλέξανδρος) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου