10 Απριλίου 1821 οι Τούρκοι απαγχονίζουν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ε΄ στην Κωνσταντινούπολη


10/4/2022

Το μίσος μετέτρεψε τους Τούρκους, αλλά και τους Εβραίους, σε ανήμερα θηρία, εκείνην την Ανάσταση του 1821, 10 Απριλίου ήτανε, στην Κωνσταντινούπολη, που δολοφόνησαν με φρικτό τρόπο τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ε΄

Όταν ο Αλέξανδρος Υψηλάντης κήρυξη την Επανάσταση στην Μολδοβλαχία, κλήθηκε ο Πατριάρχης από τον Σουλτάνο να δώσει εξηγήσεις, ως υπεύθυνος προς την Υψηλή Πύλη για τις πράξεις των χριστιανών επαναστατών. Ο Γρηγόριος, με μια διπλωματική κίνηση, έπεισε τον Σουλτάνο ότι δεν είχαν την έγκρισή του και εξέδωσε ψεύτικο αφορισμό εναντίον τους. Αυτό καθησύχασε τον Σουλτάνο, έσωσε από την γενική σφαγή χιλιάδες αμάχους χριστιανούς και έδωσε την ευκαιρία στους επαναστάτες να οργανωθούν καλύτερα. Μάλιστα ο ίδιος ο Υψηλάντης κατάλαβε τον διπλωματικό ελιγμό του Πατριάρχη και θεώρησε τον αφορισμό ψεύτικο, αποτέλεσμα βίας της Υψηλής Πύλης. 

Σε μυστική αποστολή του τον Δεκέμβριο του 1820 προς τον Επίσκοπο Σαλώνων Ησαΐα, διευκρινίζει ότι ο αφορισμός ήταν εικονικός και προέτρεπε τους προεστούς να ετοιμάζονται για την επανάσταση. Σε επιστολή του προς τον Επίσκοπο Παλαιών Πατρών Γερμανό τόνιζε ότι συμφωνεί με την ίδρυση "Σχολής" στον Μοριά. Με την λέξη "Σχολή" υπονοούσαν και οι δύο την Ελληνική Επανάσταση και μάλιστα οι Φιλικοί όρισαν ως επιστάτες της "Σχολής" τον Οικουμενικό Πατριάρχη Γρηγόριο και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Πολύκαρπο. 

Αλλά δεν άργησε να διαρρεύσει στην Υψηλή Πύλη η μυστική εθνική δράση του Γρηγορίου. Κάποιοι τον συμβούλευσαν να φύγει για να σωθεί. Εκείνος αρνήθηκε ηρωικά και υποσχέθηκε να δώσει την ζωή του για τον Χριστό και την ελευθερία της πατρίδος. Ενσάρκωνε εκείνη την κρίσιμη στιγμή ολόκληρο το υπόδουλο Γένος. 

Στις 10 Απριλίου 1821, ανήμερα της Αναστάσεως, συνελήφθη και απαγχονίστηκε ως "άπιστος της Υψηλής Πύλης και συμμέτοχος και πρωταίτιος των ταραχών". 

Το άψυχο σώμα του έμεινε κρεμασμένο επί τρεις ημέρες στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου. Κατόπιν αγοράστηκε από τους Εβραίους, βεβηλώθηκε, σύρθηκε στους δρόμους της Πόλης και ρίχτηκε στον Βόσπορο. Το βρήκε ο Κεφαλλονίτης πλοίαρχος Μ. Σκλάβος, ο οποίος τον μετέφερε στην Οδησσό, όπου τάφηκε με τιμές ιερομάρτυρα. 

Το 1871 μεταφέρθηκαν τα τίμια λείψανά του στην Ελλάδα και εναποτέθηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Το 1921 ανακηρύχτηκε Άγιος και η μνήμη του εορτάζεται στις 10 Απριλίου. 

Χριστιανομάχοι και εθνομηδενιστές παραχαράσσοντας βάναυσα την ιστορία, κατασυκοφαντούν τον Άγιο Ιερομάρτυρα και Εθνομάρτυρα Γρηγόριο ως ανθέλληνα και προδότη της Πατρίδος. Παραβλέπουν το συνολικό έργο του μεγάλου άνδρα και στέκονται στον δήθεν αφορισμό της Επανάστασης. Δεν είναι σε θέση να δουν, ή το χειρότερο, δεν θέλουν να δουν, τους σωτήριους ελιγμούς του Γρηγορίου, οι οποίοι έσωσαν από τις σφαγές χιλιάδες αθώους και ωφέλησαν την Επανάσταση, διότι έδωσαν πολύτιμο χρόνο στους επαναστάτες να οργανωθούν. Φτάνουν δε στην έσχατη κατάντια να θεωρούν τη μεγάλη εκούσια θυσία του ως "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" του με τους Τούρκους!  Αυτό είναι δυστυχώς ένα μικρό δείγμα της αγνωμοσύνης μας προς τους δημιουργούς της εθνικής μας υπόστασης και ελευθερίας. Πηγή:orthopraxia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου