Διπλωματική ρήξη: Τελεσίγραφο της Ρωσίας στο Ισραήλ για την εκκλησία Alexandre-Nevski στην Ιερουσαλήμ

 

21/4/2022 

Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν ανέβασε επικίνδυνα τους τόνους και έστειλε τελεσίγραφο στο Ισραήλ που αρνείται να δώσει την ιδιοκτησία της εκκλησίας Alexandre-Nevski στους Ρώσους, ενώ αυτή ήταν μέσο ανταλλαγής των δύο χωρών!

Ο Πούτιν απαίτησε την Κυριακή το βράδυ μέσω επίσημης επιστολής στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ την άμεση μεταφορά της ιδιοκτησίας της εκκλησίας Alexandre-Nevski, που βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ, στα χέρια των Ρώσων. Διαφορετικά είναι αναπόφευκτη η διπλωματική ρήξη μεταξύ των δύο χωρών. 

Η συμφωνία για την παράδοση της εκκλησίας στους Ρώσους είχε γίνει με τον προηγούμενο Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου, υπό τον όρο ότι οι Ρώσοι θα απελευθέρωναν έναν Ισραηλινό που βρισκόταν στις ρωσικές φυλακές. Ενώ η Ρωσία εκπλήρωσε την δική της υποχρέωση, δεν έπραξε το ίδιο το Ισραήλ, κι αυτό έχει εξοργίσει τον Πούτιν.

Οι Ρώσοι κατηγορούν τους Ισραηλινούς ότι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο και την διεθνή κριτική, για να μην τηρήσουν τους όρους της συμφωνίας. Αυτό, όπως διαμηνύει ο Πούτιν, δεν γίνεται αποδεκτό. Γιατί:

Η εκκλησία Aledandre-Nevski, γνωστή και με το όνομα Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδας, είναι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της Ορθόδοξης Ρωσικής Εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ από το 1890, και βρίσκεται στην καρδιά της χριστιανικής συνοικίας.

Ο Νετανιάχου είχε δεχθεί την συμφωνία με τους Ρώσους: Αν οι τελευταίοι απελευθέρωναν τον νεαρό Ισραηλινό Ναάμα Ισασάρ που είχε συλληφθεί σε ρωσικό έδαφος έχοντας στην κατοχή του ποσότητα κάνναβης, τότε η ιδιοκτησία της εκκλησίας θα περνούσε ξανά στα χέρια των Ρώσων. (Πληροφορίες από iforum.gr)

Όπως γίνεται αντιληπτό, καμία συμφωνία και κανένας όρος δεν τηρούνται στις άλλες χώρες, που κινούνται μόνο βάσει των συμφερόντων τους. Μόνο οι κυβερνήσεις της Ελλάδας επιμένουν μανιωδώς να τηρούν όρους και συμφωνίες που βλάπτουν και το κράτος και το έθνος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου