Και τι αφήνει ο βασιλιάς στον εαυτό του; Ρώτησε ο Περδίκκας τον Μεγαλέξανδρο για να πάρει μία απάντηση αντάξια ενός Μεγάλου Ηγέτη

Ο Γάλλος ζωγράφος Jean-Simon Berthelemy (1743-1811) εμπνέεται από το έργο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τον απεικονίζει εδώ να κόβει τον Γόρδιο Δεσμό
4/4/2022

Ο Μέγιστος των Ελλήνων Αλέξανδρος, πριν ξεκινήσει την ιστορική εκστρατεία του, έκρινε πως οι συμπολεμιστές του έπρεπε να έχουν μία ελάχιστη οικονομική εξασφάλιση. Έτσι, αποφάσισε να τους χαρίσει διάφορα αγαθά.

Σε άλλον έδωσε ένα χωράφι, σε κάποιον ένα μικρό χωριό, σε άλλον τα έσοδα μιας συνοικίας, σε κάποιον τα έσοδα ενός λιμανιού. 

Όταν πια είχαν δοθεί όλα τα βασιλικά κτήματα, ο Περδίκκας, φίλος και εταίρος του Αλεξάνδρου και αργότερα σωματοφύλακάς του, του είπε:

"Και στον εαυτό του ο βασιλιάς τι αφήνει;" 

Και ο Αλέξανδρος του απάντησε: "Τις ελπίδες". 

Ο Περδίκκας, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, του είπε: "Λοιπόν, κι εμείς που εκστρατεύουμε μαζί σου, θα πάρουμε μέρος σ΄ αυτές". 

Ευθύς παραιτήθηκε ο Περδίκκας από το κτήμα που του είχε δωρίσει ο Αλέξανδρος, και αρκετοί ακόμα έπραξαν το ίδιο. 

Αλλά και αυτοί που δέχθηκαν τα δώρα του Έλληνα Μακεδόνα Βασιλιά, το έκαναν γιατί είχαν μεγάλη ανάγκη. Γι΄ αυτό και ο Αλέξανδρος με χαρά διέθεσε τα περισσότερα κτήματά του στην Μακεδονία, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος". 

Με τέτοια ορμή και προετοιμασία σκέψης πέρασε ο Αλέξανδρος τον Ελλήσποντο. Όταν έφτασε στο Ίλιο, έκανε θυσίες στην Αθηνά και προσέφερε σπονδές στους ήρωες, όπως στον Αχιλλέα. 

Ο Μέγας Αλέξανδρος τηρούσε τις παραδόσεις που είχε διδαχθεί, ήταν γενναιόδωρος με τους συμπολεμιστές του, αλλά πάνω από όλους και από όλα, είχε της πατρίδας του, της Ελλάδας, την ευημερία. Γι΄ αυτήν ανέπνεε, γι΄ αυτήν πάλευε, αυτήν μετέφερε στα πέρατα της οικουμένης, αυτήν δόξασε. Και, δοξάζοντας την Ελλάδα, έγινε Αθάνατος. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου