Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου: Η Εικόνα της Παναγίας που έσωσε το χωριό Άγιος Γεώργιος Γρεβενών από φοβερό θανατικό


15/8/2022

Η Χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγία της Ελεούσας έκανε το θαύμα της κι έσωσε τον Άγιο Γεώργιο εκείνες τις φοβερές ημέρες που οι παππάδες δεν προλάβαιναν να διαβάζουν και να θάβουν τους νεκρούς... 

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται μισό χιλιόμετρο από το χωριό Μικρόκαστρο και δώδεκα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Σιάτιστας. 

Το Καθολικό της Μονής πιθανότατα κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα, ενώ η αγιογράφηση του ναού σύμφωνα με τη γραπτή μαρτυρία σε επιγραφή του ναού είχε ολοκληρωθεί το έτος 1797. 

Παρά την βαριά οθωμανική κατοχή των Ελληνικών εδαφών της Μακεδονίας μας, οι Έλληνες έβρισκαν τους τρόπους να χτίζουν Εκκλησιές και Μοναστήρια, να τα αγιογραφούν κι εκεί να καταφεύγουν στις δύσκολες ώρες τόσο της ζωής του έθνους όσο και της προσωπικής τους. 

Στο Μοναστήρι Κοιμήσεως της Θεοτόκου φυλάσσεται ένα μεγάλο και ιερό κειμήλιο, η Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσης της επονομαζόμενης "Ελεούσης", της οποίας η αγιογράφηση ανάγεται στον 13 με 14ο αιώνα ή κατά άλλους στον 16ο αιώνα.

Όπως αναφέρεται στο μικρό βιβλίο που έχει εκδώσει η Ιερά Μονή "Παρακλητικός κανών εις την θαυματουργόν εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Μικροκάστρου" - Β΄ μέρος: Θαύματα, 2021:

"Η ανεξιχνίαστη βουλή και Πρόνοια του Θεού τοποθέτησε αιώνες τώρα τη Χαριτόβρυτη Εικόνα της Παναγία της Ελεούσας σε μια πλαγιά του ορεινού όγκου της Δυτικής Μακεδονίας σαν ένα βιγλάτορα για την προστασία ενός λαού που οι γενεές του διαδέχονταν η μία την άλλη σε μία ατελείωτη σκλαβιά, ενός λαού ταπεινωμένου και αποδεκατισμένου, αλλά με την δική του φυσιογνωμία, την λεβεντιά του, την ορθόδοξη πίστη του, το φιλότιμο και την ευγένεια της φυλής του, τον πολιτισμό του, τους θρύλους και τα έθιμά του. 

Σ΄ αυτήν την αέναη, μυστική, και παραμυθητική χάρη της Παναγίας οφείλει ο λαός αυτός, όχι απλά την επιβίωσή του, αλλά το αδούλωτο φρόνημά του και το ανυποχώρητο στις εθνικές του περιπέτειες. 

Βέβαια, πολλές φορές οι πιστοί στρέφονται στην Παναγία ζητώντας βοήθεια για προσωπικά προβλήματά τους, τα οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνοι τους.

"Όταν η λογική του ανθρώπου σκοντάφτει σ΄ ένα υπερφυσικό γεγονός, στην κατάργηση κάθε ανθρώπινης αντίστασης, στην παράδοξη επίλυση θεμάτων και προβλημάτων, στην παρά πάσαν λογική εξήγηση θεραπεία μιας ασθένειας, σε απίθανες εγκλωβίσεις ανθρώπων από δυσάρεστα γεγονότα και αδιέξοδα, όλα αυτά για το λαό του Θεού είναι η στερεά τροφή της πίστεως του, είναι η ακατάβλητη αντίστασή του στις δυσκολίες της ζωής, όσο και αν αγνοεί πολλά από το περιεχόμενο της πίστεως του". 

Οι πιστοί μέσα στο διάβα του χρόνου πίστευαν στην θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Ελεούσης και βίωναν τα θαύματα!


Ένα από τα θαύματα περιγράφεται στο ανωτέρω βιβλίο και συνέβη στο χωριό Άγιος Γεώργιος Γρεβενών, το οποίο είχε χτυπηθεί από φοβερό θανατικό

"Η Βασιλική Χασιώτη από τον Άγιο Γεώργιος Γρεβενών διηγήθηκε το παρακάτω θαυμαστό γεγονός. 

Το 1918 εμφανίστηκε η Ασιατική γρίππη, που θέριζε κυριολεκτικά τον κόσμο. Και στο χωριό μας, στον Άγιο Γεώργιο Γρεβενών, ήταν πολύ μεγάλο το θανατικό. Οι παππάδες μας δεν πρόφταιναν να διαβάζουν και να θάβουν τους πεθαμένους. Όλη την ημέρα χτυπούσε η καμπάνα. Η αστυνομία σφράγιζε τα σπίτια. 

Τη μέρα που είχαμε 9 νεκρούς η γιαγιά μου, Βασιλική Γάγαλη, πλήρωσε δυο παλληκάρια του χωριού, τον Απόστολο Φίλιο και τον Γιάννη Μπατάρα, από μία χρυσή λίρα στον καθένα, και τους παρακάλεσε να φέρουν στο χωριό την Εικόνα της Παναγίας από το Τσιαρούσινο (παλιά ονομασία του Μικροκάστρου).

Τα παιδιά έφεραν πράγματι την Εικόνα και την άλλη ημέρα οι νεκροί ήταν τρεις, στην επόμενη ένας και στη συνέχεια το θανατικό σταμάτησε". 

Όταν κάποιος βρεθεί σ΄ αυτό το Μοναστήρι, ας αφήσει τον εαυτό του ελεύθερο, περπατώντας στον πανέμορφο εξωτερικό χώρο του για να νοιώσει το μεγαλείο της Θείας Φύσης.

Και σαν μπει στους εσωτερικούς ιερούς χώρους του, ας αφήσει τη πίστη να μιλήσει στο μυαλό του, την ώρα που η Θεία Γλυκύτητα ρέει σαν μαγική μυρωδιά μέσα στην καρδιά του. 

1 σχόλιο: