1 Σεπτεμβρίου 1821, Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης - Ποιος καταδίκασε σήμερα τον σφαγέα; Κανείς! Μας έπνιξε η λήθη...

Το Ολοκαύτωμα της Σαμοθράκης - Πίνακας του Αύγουστου Βινσόν - Μουσείο Λούβρου

1/9/2022

Ημέρα Θρήνου για την Σαμοθράκη μας η σημερινή, η πρώτη του Σεπτέμβρη.

Αυτήν την ημέρα του έτους 1821 οι Τούρκοι κατέσφαξαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της Σαμοθράκης μας, στην περιοχή Εφκάς.

Σκλαβωμένη η Σαμοθράκη στους Τούρκους, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα, δεν άντεχε κι αυτή τον ξένο ζυγό. Έτσι, πολλοί Έλληνες άρχισαν να μυούνται στην Φιλική Εταιρεία. 

Ξεσηκώνονταν σιγά-σιγά, ποτισμένοι από τον μύρο της Ελευθερίας, και τον Αύγουστο του 1821 επαναστάτησαν κατά του Μουχαμέντ Μπέι Σελιχτάρ.

Οι Τούρκοι εξαγριώθηκαν. Αποβίβασαν στο νησί περίπου 2.000 στρατιώτες με επί κεφαλής τον υποναύαρχο μπέη Καρά-Αλή. Σε άγρια ζώα, σε κτήνη, μετατράπηκαν οι Τούρκοι και δεν άργησε να ξεσπάσει το Ολοκαύτωμα στην Σαμοθράκη μας. 

Έσφαξαν, βίασαν, σκότωσαν, έκαψαν, γκρέμισαν. Περίπου 10.000 άνδρες και παιδιά σφαγιάσθηκαν. Γυναικόπαιδα που σώθηκαν, πουλήθηκαν ως σκλάβοι. 

Θάνατος και συμφορά παντού. Το νησί μας έμεινε ακατοίκητο για έξι χρόνια.

Δυστυχώς, και τραγικώς, το Ολοκαύτωμα, αυτή η ανελέητη σφαγή, αλλά και ο βίαιος εξισλαμισμός των Ελληνίδων και των Ελλήνων της Σαμοθράκης που είχαν σωθεί από το μαχαίρι του Τούρκου, ξεχάστηκαν! Αν είναι δυνατόν! Και όμως... 

Μόλις το 1980 αναγνωρίστηκε από την Ακαδημία Αθηνών. Και, αλίμονό μας, δεν διδάσκεται στα σχολεία, για να μην μαθαίνουν τα σημερινά Ελληνόπουλα ποιος είναι ο γείτονάς τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου