Αχυρώνας Λιοπετρίου, 1958: Πίττας, Κάρυος, Παπακυριακού, Σαμάρας δολοφονήθηκαν από τους άνανδρους Βρετανούς


 2/9/2022

Πώς οι Έλληνες αποπροσανατόλισαν τα σκυλιά των Βρετανών! Και πώς οι εχθροί μας δολοφόνησαν αυτούς τους προγόνους μας που ένα ζητούσαν, την Λευτεριά και την Ένωση με την μάνα Ελλάδα!

ΕΟΚΑ: Μάχη Αχυρώνα Λιοπετρίου: Φώτης Πίττας, Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού και Χρίστος Σαμάρας

Σαν σήμερα, 2 Σεπτεμβρίου 1958, πραγματοποιήθηκε η μάχη που έμεινε γνωστή ως «σκυταλοδρομία θανάτου». Η μάχη όπου ένας αχυρώνας στο Λιοπέτρι γίνεται ένα Νέο «Xάνι της Γραβιάς», οι νέες Θερμοπύλες του Ελληνισμού. Η μάχη που ακόμα και έμμεσα ο βρετανικός τύπος της εποχής θα πλέξει το εγκώμιο των 4 ηρώων της ΕΟΚΑ που έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδος.

Στις 30 Αυγούστου 1958, οι Ανδρέας Κάρυος, Ηλίας Παπακυριακού, Φώτης Πίττας και Χρήστος Σαμάρας βρέθηκαν στο Λιοπέτρι για να εκπαιδεύσουν τους νέους του χωριού, οι οποίοι ήταν ενταγμένοι στην ΕΟΚΑ. Την επόμενη μέρα μεγάλες δυνάμεις των Βρετανών φτάνουν στο Λιοπέτρι μετά από την προδοσία του αδελφού του Χρήστου Σαμάρα, Ηλία, καθώς δεν άντεξε στα βασανιστήρια των Βρετανών. Οι 4 ήρωες προσπάθησαν να δραπετεύσουν από το χωριό και να σπάσουν τον κλοιό των στρατιωτών επιβιβάζοντας σε ένα αυτοκίνητο. Εντοπίζονται και ξεσπά ανταλλαγή πυρών με ένα Βρετανό να σκοτώνεται. Εγκαταλείπουν το αυτοκίνητο και κρύβονται στον αχυρώνα του Παναγιώτη Καλλή.

Την επόμενη μέρα το χωριό αποκλείεται από τους Βρετανούς μέχρι να βρεθούν οι «τρομοκράτες». Κανένας κάτοικος δεν επιτρεπόταν να βγει από το σπίτι του ή να κυκλοφορήσει στους δρόμους εκτός των Βρετανών στρατιωτών. Προχωρούν σε ανακρίσεις και εξονυχιστική έρευνα όλων των σπιτιών. Έψαξαν δύο φορές και τον αχυρώνα, χωρίς όμως να ανακαλύψουν τους τέσσερις αντάρτες καθώς έριξαν μπαχαρικά μέσα στα άχυρα για να αποπροσανατολίσουν τα σκυλιά των Άγγλων. Τα μεσάνυκτα, οι Βρετανοί επέστρεψαν στο σπίτι του Καλλή που είχε τον αχυρώνα και τον ανέκριναν χωρίς αποτέλεσμα – ακόμα και όταν οι Βρετανοί απείλησαν να σκοτώσουν την οικογένεια του.

Το ξημέρωμα, ακόμα πιο ισχυρή βρετανική δύναμη προσέγγισε εκ νέου τον αχυρώνα, σίγουροι τώρα για την θέση των αγωνιστών λόγω της προδοσίας. Όταν μερικοί απ’ αυτούς πλησίασαν την είσοδο του αχυρώνα, δέχθηκαν τα πυρά των τεσσάρων. Ένας ελληνομαθής δεκανέας του στρατού τους, κάλεσε τους αντάρτες σε παράδοση, αλλά εισέπραξε τη σιωπή τους. Λίγα λεπτά μετά, ξέσπασε σφοδρή ανταλλαγή πυρών.

Ο Βρετανός λοχαγός Τέιλορ, ο οποίος συντόνιζε την επιχείρηση, περιέγραψε την αρχή της συμπλοκής. «Όταν αρκετοί στρατιώτες μας τραυματίστηκαν, διέταξα και ερρίφθησαν εναντίον του αχυρώνα χειροβομβίδες τριών τύπων ως επίσης και 11 βόμβες τύπου “ρουκέτας”. Τα αποτελέσματα όμως υπήρξαν περιορισμένα. Κατόπιν διαταγής μου, 14 στρατιώτες όρμησαν για να καταλάβουν τον αχυρώνα. Δεχθήκαμε αρκετούς πυροβολισμούς, τραυματίστηκαν ένας ακόμη στρατιώτης και ένας λοχαγός».

Σε μια στιγμή της συμπλοκής ένας από τους αγωνιστές επιχείρησε έξοδο βάλλοντας με το όπλο του, αλλά έπεσε νεκρός ύστερα από καταιγισμό πυρών εναντίον του. Λίγο μετά, φονεύθηκε και δεύτερος από τους τέσσερις. Οι δύο εναπομείναντες αντάρτες αμύνθηκαν λυσσαλέα για πάνω από πέντε ώρες.

Τελικά μερικοί Βρετανοί, καλυπτόμενοι από τα πυκνά πυρά των συμπατριωτών τους, ανέβηκαν στη στέγη του αχυρώνα. Άνοιξαν μια τρύπα από την οποία έχυσαν βενζίνη. Ταυτόχρονα, οι υπόλοιποι έριξαν χειροβομβίδες στον αχυρώνα, ενώ βρετανικό ελικόπτερο έριξε εμπρηστικές βόμβες. Ο αχυρώνας λαμπάδιασε. Μέσα από τις φλόγες πετάχτηκαν οι δύο αγωνιστές βάλλοντας συνεχώς κατά των πολιορκητών. Σχεδόν αμέσως όμως, έπεσαν νεκροί από τα θεριστικά πυρά των τελευταίων. Πηγή:metopo.org.uk

 Έτσι πεθαίνουν οι ήρωες των οποίων η ψυχή θρέφεται από το μοναδικό γάλα του Ελληνικού Έθνους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου