Θαΐδα στον Αλέξανδρο τον Μέγα: Οι γυναίκες της συνοδείας σου εκδικήθηκαν τους Πέρσες υπέρ της Ελλάδος πιο πολύ και από τους στρατιώτες σου!

Θαΐδα - Ζορζ-Αντουάν Ροσεγκρός, 1890
26/9/2022

Απίστευτη η Θαΐδα! Δεν μασούσε τα λόγια της, γι΄ αυτό και ο Αλέξανδρος την εκτιμούσε τόσο πολύ!

Ο Μέγας Αλέξανδρος βάδιζε εναντίον του Δαρείου, θέλοντας να εξαλείψει οριστικά την απειλή των Περσών που ζητούσαν να καταλάβουν την Ελλάδα και από εκεί την Ευρώπη ολόκληρη. Κάποια φορά, ενώ αναπαυόταν μαζί με τους Μακεδόνες του, στην συντροφιά τους ήταν και η Θαΐδα που λέγανε ότι ήταν η ερωμένη του Πτολεμαίου. 

Παρά τις φήμες ότι η Θαΐδα από την Αθήνα υπήρξε και ερωμένη του Αλεξάνδρου, το πιο πιθανό ήταν πως ο Μεγάλος Μακεδόνας την ήθελε κοντά του γιατί ήταν ιδιαίτερα έξυπνη και πνευματώδης γυναίκα. 

Αυτή λοιπόν, όπως μας πληροφορεί ο Πλούταρχος στο έργο του "Αλέξανδρος", ενώ όλοι διασκέδαζαν πλησίασε τον Αλέξανδρο και είπε λόγο άξιο του ήθους της πατρίδας της και ανώτερο του εαυτού της. 

Για όσα έχει υποφέρει, είπε, καθώς περιπλανιόταν στην Ασία, τώρα αποζημιώνεται αυτήν την μέρα, διασκεδάζοντας μέσα στα περήφανα παλάτια των Περσών και ακόμη πιο πολύ θα ευχαριστιόταν, αν μέσα στο γλέντι πυρπολούσε το σπίτι του Ξέρξη, που κατέκαψε την Αθήνα, ανάβοντας η ίδια την φωτιά, μπροστά στα μάτια του βασιλιά, για να μάθουν όλοι οι άνθρωποι ότι οι γυναίκες της συνοδείας του Αλεξάνδρου εκδικήθηκαν τους Πέρσες υπέρ της Ελλάδος πιο πολύ από ό,τι οι ναυμάχοι και οι πεζομάχοι εκείνοι στρατηγοί. 

Φυσικά, κανείς δεν μιλά σήμερα για την Θαΐδα που ποτέ μα ποτέ δεν ξέχασε τις συμφορές που βρήκαν την πόλη και την πατρίδα της από τους Πέρσες. Το πολύ-πολύ να πούμε, ήταν μία εταίρα και να την παραγκωνίσουμε. Να όμως που ο Αλέξανδρος είχε αναγνωρίσει την φιλοπατρία και την εξυπνάδα αυτής της Ελληνίδας! Εμείς, άραγε, γιατί πιστεύουμε ότι τα ξέρουμε και τα κάνουμε όλα καλύτερα;  

(Πηγή φωτογραφίας: Βικιπαίδεια)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου