Θύμα της ισπανικής γρίπης, η 2χρονη Ροζαλία είναι η πιο όμορφη μούμια του κόσμου χάρη στον πατέρα της - Μία μοναδική φωτογραφία!


14/10/2022

Η Ροζαλία Λομπάρντο πέθανε πριν από 100 και πλέον χρόνια. Το σώμα του μικρού κοριτσιού έχει διατηρηθεί τόσο καλά, που παραμένει εκπληκτικά όμορφο μέχρι σήμερα. Είναι θαμμένη η Ροζαλία στην Κρύπτη Καπουτσίνων στο Παλέρμο (Σικελία) και αποτελεί εδώ και δεκαετίες τουριστικό αξιοθέατο.
"Ωραία Κοιμωμένη" στην Κρύπτη Καπουτσίνων στο Παλέρμο. Η Ροζαλία Λομπάρντο είναι η πιο όμορφη μούμια στον κόσμο -Φωτογραφία alliance/abaca/Vandevill Eric/ABACA

Η Ροζαλία Λομπάρντο είχε γεννηθεί στις 13 Δεκεμβρίου του 1918 και ήταν κόρη του στρατηγού Μάριο Λομπάρντο στην πρωτεύουσα της Σικελίας, στο Παλέρμο. Αλλά, η Ροζαλία πέθανε πολύ μικρή. Πριν ακόμα από τα 2α γενέθλια της, στις 6 Δεκεμβρίου του 1920, η μικρούλα πέθανε από πνευμονία εξαιτίας της ισπανικής γρίπης. 

Ωστόσο η μικρή Ροζαλία δεν θάφτηκε όπως οι άλλοι νεκροί της φοβερής εκείνης πανδημίας. 

Μετά τον θάνατό της, ο πατέρας της προσέλαβε τον χημικό Alfredo Salafia για να ταριχεύσει το σώμα της κόρης του. Με μια ειδική μέθοδο συντήρησης, ο Salafia πέτυχε κάτι εξαιρετικό:

Η μούμια, που αργότερα θάφτηκε στην κρύπτη του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Παλέρμο, είναι τόσο καλά διατηρημένη που θεωρείται η πιο όμορφη μούμια στον κόσμο. Στο πρόσωπο του παιδιού φαίνονται ακόμα και οι πιο μικρές τρίχες.

 Το αίνιγμα της "μυστικής φόρμουλας"

 Οι επιστήμονες για δεκαετίες προβληματίζονταν σχετικά με την μέθοδο ταρίχευσης που χρησιμοποίησε ο Salafia. Μόλις το 2009 αποκαλύφθηκε το μυστικό της φόρμουλας, χάρη σε έγγραφα που βρέθηκαν στο κτήμα του χημικού.

 Σύμφωνα με τον ανθρωπολόγο και επιστημονικό επιμελητή των κατακόμβων των Καπουτσίνων στο Παλέρμο, τον Dario Piomino-Mascali, πρόκειται για "ένα μείγμα  φορμαλίνης, γλυκερίνης, θειικού ψευδαργύρου, αλκοόλης και σαλικυλικού οξέος", όπως ανέφερε ο ίδιος ο επιστήμονας στο "Deutschlandfunk".

 Η "Ωραία Κοιμωμένη" σε γυάλινο φέρετρο"

 Υπάρχουν πάνω από 2000 μούμιες στην κρύπτη κάτω από το μοναστήρι των Καπουτσίνων, αλλά η πιο φημισμένη είναι η Ροζαλία Λομπάρντο. Είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των τουριστών, ντόπιων και ξένων, που πηγαίνουν στις Κατακόμβες, μόνο και μόνο για να δουν το μικρό κορίτσι που κοιμάται. Για να προστατευτεί λοιπόν η Ροζαλία από τα φλας των καμερών και από άλλους εξωτερικούς κινδύνους, τοποθετήθηκε μέσα σε ένα γυάλινο φέρετρο, το 2012. (Πηγή πληροφοριών: travelbook.de)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου