Μανώλης Ανδρόνικος: Ο άνθρωπος που ανέσυρε από τη λήθη το μεγαλείο της Μακεδονίας μας


23/10/2022

Είναι ασύλητος, είναι κλειστός! Αναφώνησε ο Μανώλης Ανδρόνικος που σαν σήμερα γεννήθηκε, στις 23 Οκτωβρίου του 1919, στην Προύσα. Είναι ο διαπρεπής αρχαιολόγος που ανέσυρε από την λήθη την Μακεδονική Ιστορία κι έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για τον τάφο του Φιλίππου, του πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. 

Ο πατέρας του ήταν από την Σάμο και η μητέρα του καταγόταν από την Ίμβρο. Μετά την Μικρασιατική Καταστροφή και τον άγριο διωγμό των Ελλήνων, η οικογένεια του Ανδρόνικου εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη. 

Αυτή η πόλη, η ιστορία της, καθώς και η ιστορία όλης της Μακεδονίας, έτρεφε το πνεύμα και την καρδιά του μοναδικού μας αρχαιολόγου, του Μανώλη Ανδρόνικου. 

Κορυφαία στιγμή της αρχαιολογικής του πορείας ήταν η 8η Νοεμβρίου του 1977, όταν έφερε στο φως, στην Βεργίνα, ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μνημεία, δηλαδή τον ασύλητο μακεδονικό τάφο ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας. 

Ευθύς εξαρχής ο Ανδρόνικος, βασιζόμενος στα αρχαιολογικά του ευρήματα, υποστήριξε ότι πρόκειται για τον τάφο του Φιλίππου Β΄ της Μακεδονίας (359-336 π.Χ.). 

Στο εσωτερικό του τάφου βρέθηκαν πολυάριθμα κτερίσματα, ανάμεσα στα οποία βρίσκονταν έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

Δυστυχώς, τον πρώτο καιρό, και παρά το γεγονός ότι ο διεθνής τύπος είχε ως θέμα του την ανακάλυψη του τάφου του Φιλίππου, κάποιοι συνάδελφοί του στην Ελλάδα, ακόμα και η αρχαιολογική εταιρεία στην Αθήνα, του άσκησαν αήθη κριτική. Ούτε που του έστειλαν συγχαρητήρια!

Ακόμα, κι αυτό είναι το τραγικότερο όλων, και η Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών δεν του απέστειλε συγχαρητήρια! 

Τι ντροπή! 

Αν όμως αναλογιστούμε την συμπεριφορά της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών μετά την ψευδοσυμφωνία των Πρεσπών, που δεν ξεσηκώνει τους Έλληνες ούτε κάνει κάτι για να υπερασπιστεί την Μακεδονία μας, αν αυτό και μόνο αναλογιστούμε, μπορούμε να κατανοήσουμε την καχυποψία της απέναντι στο πιο σημαντικό όλων των αρχαιολογικών ευρημάτων! Ένα εύρημα που αποδεικνύει την μοναδικότητα της Μακεδονίας μας! 

Να μην ξεχνούμε, επίσης, ότι αυτή η Εταιρία είχε ως πρόεδρο της έναν άνθρωπο που πάντα υποστήριζε τον αποκαλούμενο "σλαβομακεδονισμό", τον Ν. Μέρτζο, το πορτραίτο του οποίου στολίζει τους τοίχους της στην Θεσσαλονίκη. 

Ο Μανώλης Ανδρόνικος, αν ζούσε σήμερα, θα ένοιωθε μεγάλη ντροπή εξαιτίας της προδοτικής συμφωνίας με τους σλάβους, αλλά και εξαιτίας της ντροπιαστικής σιωπής όλων ημών που αποδεχόμαστε με τρανή ηττοπάθεια την προδοσία της Μακεδονίας μας. (Η φωτογραφία είναι από https://clioturbata.com) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου