Πηγή:Gettyimages.ru@ GlasshouseImages/TheImage Bank |
Οι ΗΠΑ κάνουν φοβερά λάθη, στην προσπάθειά τους να εκτοπίσουν την Ρωσία και την Κίνα - Ταυτοχρόνως, Αμερικανοί αξιωματούχοι ομολογούν μόνοι τους τις αδυναμίες τους!
Έγγραφα στρατηγικής των ΗΠΑ: Μεγάλο χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας
Τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε μια σειρά από σημαντικά έγγραφα στρατηγικής. Βάσει αυτών γίνονται αντιληπτές οι αντιλήψεις των ΗΠΑ για "προκλήσεις" και "απειλές" από τις ανερχόμενες "ανταγωνιστικές δυνάμεις.
Ήδη από 18 Σεπτεμβρίου έγιναν γνωστά δημοσίως τα σχέδια για μια πολιτικοστρατιωτικής βιοάμυνας. Ένα έγγραφο για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφαλείας δόθηκε στη δημοσιότητα στις 13 Οκτωβρίου. Στις 27 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκε το έγγραφο της αμερικανικής κυβέρνησης σχετικά με την Εθνική Αμυντική Στρατηγική και την Αναθεώρηση των Στρατηγικών Πυρηνικής και Πυραυλικής Άμυνας.
Και στα δύο έγγραφα οι κύριοι εχθροί είναι η Κίνα και η Ρωσία. Βασικός στόχος είναι να βγει η Κίνα εκτός ανταγωνισμού και να περιοριστεί η Ρωσία. Τα πρώτα λόγια στο κείμενο της στρατηγικής ασφαλείας είναι σημαντικά: "Σε ολόκληρο τον κόσμο η ανάγκη για αμερικανική ηγεσία είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Βρισκόμαστε στην μέση ενός στρατηγικού ανταγωνισμού για την διαμόρφωση του μέλλοντος της διεθνούς τάξης".
Εσωτερική κριτική μεταξύ των ειδικών
Το έγγραφο για την Εθνική Αμυντική Στρατηγική αποτελεί αντικείμενο εσωτερικής κριτικής από ειδικούς στις ΗΠΑ. Χωρίς να περιέλθουμε σε λεπτομέρειες του μεγάλου περιεχομένου αυτού του θέματος, θα επικεντρωθούμε στην ρεαλιστική, προφανώς, άποψη του ειδικού Seth Jones που είναι αντιπρόεδρος του think tank Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) και διευθυντής του "International Security Program".
Ο Σεθ Τζόουνς επέκρινε την ασυμφωνία μεταξύ των φιλόδοξων στόχων στα κείμενα και των συγκεκριμένων προβλημάτων στη "βάση της αμυντικής βιομηχανίας" στον Τύπο. Δεν είναι σαφές πώς θα καλυφθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές ανάγκες σε όπλα.
Χάσμα μεταξύ επιθυμίας και πραγματικότητας
Σύμφωνα με τον Τζόουνς υπάρχει μεγάλο χάσμα ανάμεσα σ΄ αυτό που λέει η Στρατηγική Εθνικής Άμυνας και σ΄ αυτό για το οποίο είναι προετοιμασμένες οι ΗΠΑ:
"Η βιομηχανική βάση (της αμυντικής βιομηχανίας, εκδ.) δεν είναι σε καμία περίπτωση προετοιμασμένη, τουλάχιστον κατά την γνώμη μου, να πολεμήσει τους Κινέζους, πόσω μάλλον να τους αποτρέψει".
Ο Τζόουνς είπε ότι το έγγραφο περιέγραψε καλά τον κίνδυνο εκ μέρους της Κίνας. "Αλλά αυτό που λείπει, είναι τι πρέπει εμείς να κάνουμε εναντίον της Κίνας".
Επίσης, η Εθνική Στρατηγικής Άμυνας δεν αναγνωρίζει ούτε παραδέχεται αυτό που πολλοί ειδικοί ομολογούν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε ότι οι ΗΠΑ και ιδιαίτερα η αμερικανική αμυντική βιομηχανία δεν είναι επαρκώς προετοιμασμένες, ούτε στα σωστά σημεία τοποθετημένες και ούτε διαθέτουν τα αποθέματα για να κερδίσουν μεγάλους πολέμους.
Τζόουνς: "Νομίζω, όπως όλοι γνωρίζουμε, ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τις ελλείψεις στην βάση της αμυντικής βιομηχανίας και το ίδιο ισχύει και για τους Ευρωπαίους εταίρους και συμμάχους μας".
Τα στρατιωτικά παιχνίδια προσομοίωσης δείχνουν τεράστια φθορά στα όπλα
Ο Τζόουνς μίλησε επίσης για τα στρατιωτικά παιχνίδια προσομοίωσης (με την μορφή προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών) που εκτελούνταν στις ερευνητικές του εγκαταστάσεις για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα και την ανθεκτικότητα του αμερικανικού στρατού:
"Αν κοιτάξετε την προσομοίωση του πολέμου στα Στενά της Ταϊβάν, που επαναλήφθηκε περίπου δύο δωδεκάδες φορές (...) οι ΗΠΑ τα ξόδεψαν όλα σε αυτήν. (...) οι ΗΠΑ εξάντλησαν την πρώτη εβδομάδα της σύγκρουσης όλους τους πυραύλους αέρος-εδάφους, τους πυραύλους μεγάλης εμβέλειας καθοδηγούμενους κατά πλοίων ακριβείας (...) Και έχουμε δει παρόμοια πολεμικά παιχνίδια που διεξάγονται από κυβερνητικές υπηρεσίες".
Οι υπεύθυνοι της Στρατηγικής Άμυνας μιλούν πολύ, ενώ δεν πρέπει!...
Σε μια συνέντευξη Τύπου του Πενταγώνου, ένας ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας (είχε εργαστεί στο προσχέδιο στρατηγικής και δεν έπρεπε να μιλήσει επισήμως) είπε στους δημοσιογράφους ότι οι σχεδιαστές Στρατηγικής πίστευαν πως η Ρωσία είναι πιθανόν να εισβάλλει στην Ουκρανία στις αρχές του φθινοπώρου του 2021.
Ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της Άμυνας, ο οποίος επίσης δεν πρέπει να δείχνει το πρόσωπό του ούτε να κατονομάζεται, είπε σχετικά με την "επίμονη πυρηνική απειλή" της Ρωσίας: "Δεν θα έλεγα ότι αλλάζει τους υπολογισμούς και τα σχέδια μας, αλλά το σκεφτόμαστε". (Στην ουσία το Πεντάγωνο ομολογεί ότι δεν περιμένει ρωσικό πυρηνικό χτύπημα, διαφορετικά θα έπρεπε να αλλάξει τα σχέδια του).
Ανακοινώθηκαν κορυφαία αμυντικά συστήματα - αλλά όχι ημερομηνία
Ο Tom Karako, ανώτερος συνεργάτης στο Διεθνές Πρόγραμμα Ασφάλειας του CSIS και διευθυντής του προγράμματος πυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ, είπε στην συνέντευξη Τύπου ότι έχει ανάμεικτα συναισθήματα σχετικά με την επικαιροποιημένη κριτική της κυβέρνησης για την πυραυλική άμυνα ως μέρος της "Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας". "Έχουμε αυτούς τους πραγματικά υπέροχους νέους τομείς αποστολής που επικροτώ: Άμυνα του νησιού Γκουάμ, άμυνα κατά των UAS, υπερηχητική άμυνα, διαστημικοί αισθητήρες (...). Αλλά δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία για το πότε θα είναι διαθέσιμα".
Σύμφωνα με τον Καράκο, αυτό είναι λίγο περίεργο, γιατί η πρώτη πρόταση στο κείμενο της Στρατηγικής Εθνικής Άμυνας αναφέρεται στην "κρίσιμη δεκαετία". Αναφέρεται επανειλημμένα στο κείμενο. Το ερώτημα είναι αν αυτές οι μεγάλες δυνατότητες είτε πρόκειται για αντιπυραυλική άμυνα είτε για κάτι άλλο, θα υλοποιηθούν σε αυτήν την την κρίσιμη δεκαετία ή θα αναβληθούν για την επόμενη δεκαετία.
Ο πόλεμος φθοράς στον οποίο οι ΗΠΑ θέλουν να εμπλέξουν την Ρωσία, έχει επίσης φθοροποιητικό αποτέλεσμα και στους δυτικούς στρατιωτικούς πόρους. Και όχι μόνο για τον στρατό, αλλά -και κυρίως- για τις οικονομικές δυνάμεις και τα χρηματοοικονομικά αποθέματα.
Ανάλυση από: Manuela Guter, freeassange.rtde.me
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου